Interview

Pride 2020: geen botenparade, maar een alternatieve tv-uitzending

De meeste festiviteiten rond Pride zijn afgelast vanwege het coronavirus. Om de leegte die de botenparade achterlaat een beetje op te vullen, presenteren Ellie Lust en Rik van de Westelaken zaterdagavond een alternatief Prideprogramma.

Dianne Bleeker
Ellie Lust en Rik van de Westelaken presenteren de speciale uitzending over Pride. 
 Beeld Hollandse Hoogte
Ellie Lust en Rik van de Westelaken presenteren de speciale uitzending over Pride.Beeld Hollandse Hoogte

Vorig jaar presenteerden jullie de Canal Parade, dit jaar gaat het er anders aan toe. Wat kunnen we ­verwachten vanavond?

Ellie Lust: “We hebben een leuk alternatief programma met allerlei gasten. Rik krijgt een metamorfose door dragqueen Lady Galore. Dat ligt volledig buiten zijn comfortzone, dus dat vind ik heel stoer. Zelf onderga ik ook een verandering, want ik krijg een make-uptutorial van Nikkie de Jager. Ik vind haar zo fantastisch. ­Tijdens het make-uppen hebben we een mooi gesprek over identiteit en haar coming-out. Ze is een echte wereldster en sterke jonge vrouw.”

Rik van de Westelaken: “We blikken met verschillende mensen terug op wat Pride tot nu toe heeft betekend en waarom het zo jammer is dat de meeste evenementen dit jaar niet doorgaan. Het is een belangrijk moment en dat wordt door iedereen gemist. Ik stap buiten mijn eigen wereld door me als dragqueen te ­kleden al moet ik zeggen dat aan mij geen grootse dragqueen verloren is gegaan.”

Had de botenparade op een alternatieve manier kunnen doorgaan?

EL: “Nee, de botenparade wordt altijd door honderdduizenden mensen bezocht; dus dat had een grote besmettingshaard kunnen zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen ziek worden of zelfs overlijden omdat ze naar de optocht komen. Ik ben wel blij met het alternatieve programma op televisie en online.”

RvdW: “Zonder de boten kunnen we nooit hetzelfde gevoel overbrengen, dus dit programma is daar niet mee te vergelijken. Maar Pride gaat over een veilige plek voor iedereen, dus het zou raar zijn als we het risico nemen dat mensen corona oplopen.”

Hoe vullen jullie het thema van dit jaar, Take Pride in us, in?

EL: “Voor mij betekent het dat je trots mag zijn op wie je bent. Het blijft lastig als je moet uitkomen voor iets wat anders is dan de norm. Ik zeg altijd: je bent goed zoals je bent. Laten we al die lettertjes en het categoriseren van mensen loslaten. Als je een lief en goed mens bent, maakt het niet uit met wie je in slaap valt.”

RvdW: “De Pride Amsterdam is een van de leukste evenementen van het jaar waar we vieren dat we een diverse bevolking hebben waarin iedereen een plekje verdient en zichzelf kan zijn.”

Komt er ooit een moment dat Pride niet meer nodig is?

EL: “Ik hoop het. We zijn klaar als ­Pride in Iran kan worden georganiseerd, maar dat gaan jij en ik niet meer meemaken. Dat betekent niet dat we Pride ooit moeten afschaffen, want hoe fijn is het om eens per jaar in de meerderheid te zijn en dat samen te vieren.”

RvdW: “Ik denk ook niet dat we ooit klaar zullen zijn met Pride. Acceptatie is nog steeds geen gegeven en zolang dragqueens niet normaal over straat kunnen lopen, jongeren zelfmoord plegen omdat ze niet uit de kast durven te komen en mensen in elkaar geslagen worden om hun geaardheid, denk ik niet dat we er al zijn.”

Pride Amsterdam 2020, zaterdagavond, 22.35 uur, NPO 3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden