Pretpark Amsterdam is weer open: festivalseizoen van start

Het aantal festivals in Amsterdam is dit jaar opnieuw toegenomen. Dit weekend begint het seizoen met DGTL op het NDSM-terrein in Noord, de eerste van zo'n 350 grote feesten. Maar niet iedereen is in feeststemming.

Vaste festivalbezoeker Pleun Neomagus: 'Als je aftermovies en foto's op internet ziet, wil je natuurlijk meteen gaan.' Beeld -
Vaste festivalbezoeker Pleun Neomagus: 'Als je aftermovies en foto's op internet ziet, wil je natuurlijk meteen gaan.'Beeld -

De komende vijf maanden is het aan alle kanten raak. In Noord, de stadsparken, het Amsterdamse Bos, op diverse sportvelden en ook in de natuurgebieden zullen honderden, soms duizenden jongeren losgaan op voornamelijk house en techno. Zo'n 350 festivals zijn er dit jaar, verdeeld over 22 weekenden. Een gemiddelde van zestien per weekeinde.

Hiermee overtreft de agenda die van vorig jaar. Toen telde de stad circa driehonderd evenementen. Met het aanbreken van het seizoen, dit weekeinde met DGTL (house, techno en electro) op het NDSM-terrein, komt ook de stroom aan klachten los. Het gebonk en gedreun is lang niet voor alle Amsterdammers een genoegen.

Eén groot pretpark
Die 'festivalisering' is in de gemeenteraad aangekaart door Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. Hij wil een verordening waarbij evenementen strenger worden getoetst op overlast van sub-bassen en langdurige schade aan de natuur. Ook wil hij de festivals beter verspreiden over de stad.

'Ik ben niet tegen festivals, maar de festivalisering van natuurgebieden moet stoppen,' zegt hij. 'Het kan niet zo zijn dat soms geen enkel park beschikbaar is om rustig van het weekend te genieten. Als het evenementenbeleid niet snel wordt aangepast, wordt Amsterdam één groot pretpark.'

Doorgeslagen festivalcultuur
Deze mening delen CDA-raadslid Marijke Shahsavari en Wil van Soest, fractievoorzitter van de Partij voor de Ouderen. Zij pleiten voor een bewonersenquête over drukte in de stad om onder andere de 'doorgeslagen festivalcultuur' aan te tonen. De uitkomsten moeten zwaar meewegen in toekomstig beleid.

Over elk van de meeste grote muziekfestivals kreeg de gemeente vorig jaar enkele tientallen klachten binnen. Organisatoren van festivals voelen zich echter niet zo aangesproken. Zij hebben afspraken gemaakt met de gemeente waaraan ze zich gewoon houden, aldus diverse woordvoerders.

Sjoerd Wynia, organisator van onder andere Amsterdam Open Air (6 en 7 juni): 'Zodra bewoners het ergens niet mee eens zijn, gaan we daarmee in gesprek.' Volgens Wynia heeft slechts een paar procent van de betrokkenen problemen met de festivals.

Guilty pleasures aan de Gaasperplas en nog veel meer: hieronder een overzicht van de festivals in Amsterdam.

null Beeld De Fotomeisjes
Beeld De Fotomeisjes
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden