PlusInterview

Presentator Tim den Besten: ‘Ik word enthousiast van dieren en kinderen’

In de nieuwe VPRO-kindertalkshow Kwartier van het dier gaat Tim den Besten op zoek naar bijzondere verhalen over dieren en hun baasjes in coronatijd. ‘Ik word enthousiast van dieren en kinderen.’

Dianne Bleeker
Tim den Besten: ‘Bij de eerste uitzending zitten er twee papegaaien in de studio, daar heb ik heel veel zin in.’  Beeld Diederick Bulstra
Tim den Besten: ‘Bij de eerste uitzending zitten er twee papegaaien in de studio, daar heb ik heel veel zin in.’Beeld Diederick Bulstra

Als een echte talkshowpresentator neemt Tim den Besten in Kwartier voor het dier plaats achter een desk in een rood met blauwe nieuwsstudio á la CNN. In de uitzendingen van een kwartier komt een breed scala aan dieren aan bod, van alpaca’s en gordeldieren tot vogelspinnen en ezels. Hoe komen zij en hun baasjes of verzorgers de coronatijd door? In de studio praat Den Besten daarover met leguaan Tesso en het gehandicapte mopshondje Gizmo, die aanschuiven als tafeldier.

Vanuit de studio schakelt Den Besten steeds over naar de razende reporter op locatie: zichzelf. Hij doet verslag van nieuwsgierige ezels die eenzame ouderen in het verzorgingstehuis opvrolijken, gaat op bezoek bij een giraffenfanaat die na de wekenlange sluiting van de dierentuinen eindelijk oog in oog staat met haar lievelingsdier en hij bezoekt een blind meisje dat tijdens de lockdown een paard heeft gekregen. Ook komt hij oog in oog te staan met een leguaan die tijdens de lockdown is ontsnapt.

En hoe kan het ook anders: ook de gasten in de studio zijn dieren. “Bij de eerste uitzending zitten er twee papegaaien in de studio, daar heb ik heel veel zin in,” zegt Den Besten. “Dieren zijn natuurlijk vrij onvoorspelbaar, dus ik ben benieuwd wat voor televisie dat oplevert.”

Het is voor Den Besten niet voor het eerst dat hij een programma met een humoristische inslag presenteert. Zo filmde hij zichzelf eens twee weken lang 24 uur per dag voor de documentaireserie Super Stream Me, stond hij recentelijk met Nicolaas Veul voor de klas voor de veelgeprezen docuserie 100 dagen voor de klas en onderzocht hij in Beestieboys hoe het is om een dier te zijn. Een nieuw kinderprogramma stond op de planning, maar corona gooide roet in het eten.

Puppy’s en ezels aaien

Met collega’s van de VPRO bedacht hij toen het coronaproof programma Kwartier van het dier. “Ik heb ontzettend veel met dieren, als ik een hond zie, wil ik hem aaien. Voor dit programma heb ik niet alleen puppy’s en ezels mogen aaien, maar heb ik ook met een fret in een meer gezwommen.”

“We zitten midden in de opnames, maar ik word ontzettend enthousiast van dieren en kinderen. Het was heel leuk om de giraffefan herenigd te zien worden met een giraffe. We zijn ook bij een gezin langsgeweest met een puppy die zich heel vreemd gedroeg omdat alle gezinsleden door corona ineens thuis waren. Er zijn vast veel mensen die herkennen dat hun huisdier zich anders is gaan gedragen. In deze aflevering koppelen we dat dan aan een vrouw die een hulplijn heeft opgericht voor baasjes van dieren die in de war zijn geraakt. In het programma zitten veel verhaallijnen.”

Kwartier van het dier, vanaf 28 juni zes weken lang elke zondag om 18.35 uur op NPO Zapp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden