PlusGallery viewer

Presentator en podcastmaker Noortje Veldhuizen: ‘Galeriewereld leer ik stapje voor stapje kennen’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Presentator en podcastmaker Noortje Veldhuizen (25) dacht dat ze Big Art als buitenstaander heel stom zou vinden.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Ed van der Elsken, Amsterdam Oude Hoogstraat (1983), Annet Gelink Gallery. Beeld Ed van der Elsken
Ed van der Elsken, Amsterdam Oude Hoogstraat (1983), Annet Gelink Gallery.Beeld Ed van der Elsken

Wat betekent kunst voor u?

“Dat ben ik nog aan het ontdekken. Kunst betekent voor mij een heleboel, veel daarvan kan ik niet onder woorden brengen, maar op dit moment is het vooral rust. In stilte ergens van genieten is een schaarste.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Ik woon nu ruim zeven jaar in Amsterdam, maar ik ben opgegroeidin Amerongen, een dorp waar ik een heerlijke jeugd heb gehad, maar het aanbod op het gebied van kunst en cultuur hield wel een beetje op bij het kasteel en het Tabaksteeltmuseum aldaar.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Het kunsttijdschrift See All This ontdekte ik tijdens de opnames van een andere podcast die ik maak – De Krokante Leesmap – en dat is echt zo’n fijn magazine! Ook gris ik in galeries vaak De Witte Raaf mee, ik ben dol op krantjes. Op tv kijk ik graag naar Jeroen Krabbé en ‘kunstdetective’ Arthur Brand. Veel kunstenaars ontdek ik op Instagram.”

Jerry Zeniuk, Untitled Nr 319 (2012), Slewe Gallery. Beeld Slewe Gallery
Jerry Zeniuk, Untitled Nr 319 (2012), Slewe Gallery.Beeld Slewe Gallery

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik ben onlngs naar Big Art geweest en ik dacht dat ik dat heel stom zou vinden, simpelweg omdat ik een beetje een outsider in de kunst ben en mensen in die wereld zich toch wat elitair opstellen. Maar ik heb daar een aantal kunstenaars en galeriehouders gesproken en heb echt een leuke middag gehad, ben geïnspireerd geraakt en heb zelfs een klein werkje gekocht.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Het afgelopen jaar – mijn eerste jaar als liefhebber – heb ik één uniek werk gekocht en een klein werkje in oplage, een spiegelei.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Galerie en beurs, het lijkt me onwaarschijnlijk dat ik ooit een werk online zal aanschaffen.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Nou, de enige met wie ik momenteel een aankoop moet overleggen is met mijn zwarte kater Claus en we zitten eigenlijk altijd op één lijn. Hij is tot op heden nog nooit met zijn nagels in een werk gaan hangen.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“In Galerie Onrust heb ik een te gekke tentoonstelling gezien van Gijs Frieling, en mijn eerste kunstwerk heb ik gekocht bij Kunstkelder Café Pittoresk. Op Art Rotterdam zag ik vorig jaar bij Grimm Gallery een aantal bijzondere werken hangen, dus volg ik hen sindsdien zijdelings. Stapje voor stapje leer ik zo de galeriewereld beter kennen.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Kazimir Malevitsj. Zijn werken in het Stedelijk Museum zou ik het liefst zo, hup, in mijn eigen huis ophangen.”

Marc Mulders, Persian Garden (2018), Kersgallery. Beeld Marc Mulders
Marc Mulders, Persian Garden (2018), Kersgallery.Beeld Marc Mulders

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ooit wil ik een huis dat groot genoeg is om een werk van Marc Mulders in op te hangen. Hij houdt zich bezig met de vraag hoe we ons als mensen tot elkaar verhouden. In het ontmoeten van de ander schuilt volgens Mulders het noodlot. Dat vind ik mooi en droef.”

“Ed van der Elsken doet iets met me wat niet vaak gebeurt: verlangen naar een tijd die de mijne niet was. De sfeer van zijn foto’s maakt me lichtelijk melancholisch, omdat het een periode illustreert waarin mijn ouders en grootouders leefden, en die ik alleen ken van de verhalen.”

“In de werken van Jerry Zeniuk draait alles om schoonheid. Zowel op filosofische wijze als in de letterlijke zin. Kleuren spelen de hoofdrol en stellen een weerspiegeling van emoties voor.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden