Plus

Prachtige Faust met 12 componisten bij DNO

Erik Voermans
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het eerste eigen seizoen van Sophie de Lint, de opvolgster van Pierre Audi bij De Nationale Opera, had zaterdag zullen beginnen met Boito’s Mefistofele, een grootse vierakter in postwagneriaanse stijl op basis van Goethes Faust. Het Faustthema zou de rode draad zijn van De Lints programmering.

Maar o gruwel, vanwege de pandemie moest DNO afzien van Mefisto­fele en met nog amper drie maanden tot de seizoensopening moest er op stel en sprong een alternatief worden bedacht. Een recept voor een gegarandeerde ramp, zou je zeggen.

De Lint belde regisseur Lisenka Heijboer Castañón, die de jonge dirigent Manoj Kamps erbij haalde. Gezamenlijk kwamen ze tot de voorstelling Faust [working title], die vrijdag met groot succes in première ging. Vanwege de coronamaatregelen konden er slechts 262 mensen naar binnen, waardoor de komende zes voorstellingen alweer zijn uitverkocht. Wie Faust [working title] toch wil zien, is aangewezen op de streaming op 4 oktober, vanaf 19 uur (operaballet.nl/online).

Regisseur en dirigent deden een beroep op twaalf componisten, een zeer divers gezelschap, die ieder hun licht lieten schijnen op opera-aria’s, andere klassieke muziek, een Roemeens lied, een Chinese melodie. Het resultaat is een wonderbaarlijke spectacle coupé, of wat oneerbiediger, een potpourri van tachtig minuten, die de toehoorder steeds opnieuw verrast, al is de relatie met het Faustthema vaak dun en lijken de hergebruikte decorstukken (uit oude DNO-producties) wat willekeurig gekozen.

Dirigent Manoj Kamps regeert soeverein, wat gezien de voortdurende schakelmomenten in deze montagevoorstelling razend knap mag heten. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelde onder zijn leiding even lenig als gedisciplineerd. Kamps is een waanzinnig talent.

De twaalf componisten gingen in hun bewerkingsdrift soms heel ver, maar dit post-postmoderne deconstructivisme leidde veelvuldig tot momenten van grote schoonheid, met mezzosopraan Olga Busuioc (Viviers Lonely Child!) en sopraan Olga Busuioc als uitblinkers.

Faust [working title]

De Nationale Opera
Met Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Manoj Kamps
Gehoord 5/9 Nationale Opera & Ballet

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden