PlusRecensie

Prachtig gefilmde prille relatie tussen twee Ierse jongeren

André Nientied
Connell en Marianne vallen als een blok voor elkaar. Beeld Endeavor
Connell en Marianne vallen als een blok voor elkaar.Beeld Endeavor

Dat schooluniformen bedoeld zijn om klassenverschillen te verdoezelen wordt mooi gebruikt in de BBC/Hulu-coproductie Normal People, die zich afspeelt op een Ierse school. Centraal staat de ontluikende romance tussen twee klasgenoten, de eigengereide loner Marianne (Daisy Edgar-Jones) en de populaire doch verlegen sporter Connell (Paul Mescal).

Zij is een hyperintelligent meisje dat nogal arrogant uit de hoek kan komen, ook tegen leraren. Wanneer een wiskundedocent ziet dat ze uit het raam staart en haar weer bij de les wil betrekken zegt ze brutaal: “Maakt u uzelf maar niets wijs. U kunt me niets leren.” Die instelling maakt haar weinig populair, ook niet bij haar medeleerlingen die haar maar vreemd vinden en haar vooral pesten.

Marianne woont met haar liefdeloze broer Alan en vreugdeloze moeder Denise in een riante villa. Die wordt schoongemaakt door de working class-moeder van Connell, waarmee het klassenverschil al in de eerste aflevering van Normal People duidelijk wordt. Elke keer dat Connell zijn moeder Lorraine komt ophalen in de villa is er iets meer toenadering tussen Connell en Marianne, die elkaar op school mijden uit angst voor pesterige reacties van hun klasgenoten. Want wat moet de stoere sporter, die met gemak het mooiste meisje van de klas, Rachel, kan krijgen, met die wereldvreemde magere spriet met haar grote ogen?

Gierende hormonen

Maar na één aflevering om elkaar heen te hebben gedraaid, slaat de onvermijdelijke vonk over, en niet op de manier die we uit kleffe Hollywoodromances kennen. De twee tieners zijn in hun onzekerheid ontwapenend eerlijk tegen elkaar, wat hun tedere liefdesscènes uitermate realistisch maakt.

Na dat voorzichtige begin gieren de hormonen dusdanig door hun lijf dat ze bij elke gelegenheid op elkaar duiken, wat al even realistisch is maar onvermijdelijk de aandacht van de buitenwereld trekt. Wat zullen hun moeders – de vaders zijn om verschillende redenen afwezig – van hun relatie vinden? En wat denken hun klasgenoten?

Connell doet nog een halfslachtige poging de schijn op te houden dat er niets aan de hand is door naar het eindfeest niet Marianne maar de mooie Rachel mee te vragen. Tot woede van zijn moeder die allang doorheeft wat er gaande is en het opneemt voor de gekwetste Marianne.

Zonder gêne

Normal People is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Sally Rooney, die ook meeschreef aan het script van de serie om ervoor te zorgen dat de toon van haar boek gehandhaafd bleef. Dat is zeker gelukt, want in korte scènes zonder stroperige muziek wordt de prille relatie van deze tieners eerlijk en hartstochtelijk neergezet, mede dankzij het naturel acteren van de beide hoofdrolspelers die de tegenstrijdige gevoelens van verliefdheid overtuigend en zonder gêne overbrengen.

Dat blijft twaalf afleveringen boeiend om te zien, ook wanneer ze beiden naar de universiteit gaan en hun relatie een nieuwe fase ingaat, zonder storende klasgenoten maar met allerlei nieuwe hindernissen.

Fijn dat dit pareltje uit 2020, dat voorheen alleen op het weinig gebruikte streamingplatform Starz te zien was, nu dankzij de NPO een breder publiek kan bereiken.

Normal People

Regie: Lenny Abrahamson, Hettie MacDonald
Met: Daisy Edgar-Jones, Paul Mescal
Te zien op: NPO3 en NPO Start, 12 afleveringen wekelijks vanaf 13 augustus

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden