Powned krijgt van rechter gelijk in zaak 'corrupte' Buma/Stemra-bestuurder

De rechtbank in Amsterdam heeft omroep Powned op alle punten gelijk gegeven in een zaak die was aangespannen door Johan Gerrits, bestuurder van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en eigenaar van een muziekuitgever. Het programma PowNews onthulde dat Gerrits omkoopbaar zou zijn, Gerrits klaagde de omroep daarvoor aan.

PowNews-presentator Dominique Weesie. Beeld ANP
PowNews-presentator Dominique Weesie.Beeld ANP

In uitzendingen van december vorig jaar liet Pownews een telefoongesprek horen van Gerrits met de zaakwaarnemer van een componist die meent achterstallige rechten tegoed te hebben. In het gesprek zei Gerrits dat het in orde zou komen als hij zijn compositie zou onderbrengen bij Gerrits' muziekuitgeverij. Gerrits zou er dan voor zorgen dat de afdracht plaatsvond. In ruil daarvoor wilde hij via zijn uitgeverij een derde van de opbrengst incasseren.

Nadat PowNews Gerrits hierom herhaaldelijk 'corrupt' noemde in verschillende uitzendingen, stapte Gerrits op als bestuurder. Ook spande Gerrits een zaak aan bij de Raad voor de Journalistiek. Die oordeelde afgelopen juli dat PowNews onzorgvuldig had gehandeld in journalistiek-ethische zin, omdat de zender Gerrits niet om weerwoord vroeg en hem uitspraken ontlokte in het opgenomen telefoongesprek.

Onrechtmatig was dat in elk geval niet, oordeelde de rechter vandaag. Mocht PowNews overdreven hebben in de berichtgeving, dan is dat de vrijheid van PowNews als persorgaan, oordeelde de rechter. Bovendien legde het nieuwsprogramma een misstand bloot met de uitzending door aan te tonen dat Gerrits zijn invloed als Buma/Stemra-bestuurder aanwendde in ruil voor één derde van de uitgavenrechten van het werk van de componist.

De componist in kwestie is overigens Melchior Rietveldt. Zijn zaakwaarnemer heeft becijferd dat de componist aanspraak kan maken op ten minste een miljoen euro. Saillant is dat zijn compositie deel uitmaakt van een campagne tegen piraterij. Rietveldts muziek blijkt te zijn gebruikt op vele dvd-titels als muzikale begeleiding van een waarschuwingsfilmpje van de Stichting Brein. Brein treedt namens onder meer auteurs en componisten op tegen piraterij, oftewel 'intellectuele eigendomsfraude'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden