Powned alsnog vervolgd om uitzending Onno Hoes

Omroep Powned wordt alsnog vervolgd voor het uitzenden van beelden van voormalig burgemeester Onno Hoes van Maastricht tijdens een seksueel getinte privéafspraak met een jongere man.

ANP
Onno Hoes, hier op een foto van vorig jaar toen hij bij de rechtbank van Amsterdam arriveerde voor een bodemprocedure tegen Powned. Beeld ANP
Onno Hoes, hier op een foto van vorig jaar toen hij bij de rechtbank van Amsterdam arriveerde voor een bodemprocedure tegen Powned.Beeld ANP

Hoes raakte zijn baan kwijt na de commotie die de uitzending veroorzaakte. Hoes had in een zogeheten Artikel 12-procedure om vervolging van PowNed en de man gevraagd.

Het gerechtshof in Amsterdam vindt het verzoek van Hoes terecht en geeft het Openbaar Ministerie opdracht tot strafrechtelijke vervolging. Zo zullen er medewerkers van de omroep die bij het item betrokken worden, als getuige worden verhoord.

"De rechter moet nu een belangenafweging maken tussen de conflicterende grondrechten: het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het recht op vrijheid van meningsuiting'', aldus het hof in haar belangenafweging.

De voormalig burgemeester had in oktober 2014 twee afspraakjes met de jonge student en bij die afspraken in Hilversum en Maastricht zijn stiekem opnames gemaakt. Deze zijn twee maanden later uitgezonden.

Hoes was destijds getrouwd met presentator en musicalman Albert Verlinde. Dat huwelijk strandde uiteindelijk.

Vorig jaar oordeelde de rechtbank in Amsterdam al dat Powned een schadevergoeding moet betalen aan Hoes en de beelden niet had mogen uitzenden.

Zie ook: 'Vertrek van Hoes geeft fraai inkijkje in wisselwerking tussen politiek en media'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden