Posterpraat
11 maart - Vrouwelijkheid
In Woman van Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova zijn meer dan tweeduizend vrouwen uit meer dan vijftig landen te zien – van staatshoofden tot schoonheidskoninginnen en buschauffeurs. Ze praten over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in grote delen van de wereld nog verre van ideaal zijn.
4 maart - Intuïtief
Op de poster van Oeke Hoogendijks Mijn Rembrandt pronkt zelfbenoemd ‘Rembrandtdetective’ Jan Six voor Portret van een jonge man, dat hij tijdens de opnamen van de ‘epic art thriller’ ontdekte. Hoogendijk: “Het verzamelen van materiaal voor een film gaat intuïtief. Je krijgt ingrediënten aangereikt en ziet later wel wat het wordt.”
26 februari - Geesten
In Robert Eggers’ zwart-witdrama The Lighthouse is naast Willem Dafoe en Robert Pattinson een belangrijke rol weggelegd voor een aantal krijsende zeemeeuwen – zoals te zien op deze teaserposter. Wee de man die de beesten iets aandoet; ze herbergen de geesten van dode matrozen, oreert de door Dafoe vertolkte veteraan-vuurtorenwachter.
19 februari - Banlieues
Les Misérables is geïnspireerd op de onlusten in de banlieues in 2005, maar de film is afgezet tegen het WK voetbal in 2018. Frankrijk leek toen even verenigd door het succes van het nationale voetbalelftal met sterspeler Kylian Mbappé, een kind van de banlieues. Het feest onder de Arc de Triomphe eindigde overigens met rellen.
12 februari - Marketingprobleem
Fantasy Island is een horrorfilmversie van de jarenzeventig-tv-serie, waarin Mr. Roarke en zijn hulpje Tattoo nieuwe gasten aankondigen met de woorden ‘Ze pleen! Ze pleen!’ Een bovennatuurlijke horrorfilmversie om precies te zijn. Ofwel: een marketingprobleem. De poster met doodshoofd is wel fraai, maar maakt verder ook niet veel duidelijk.
5 februari - Veranderingen
In Kruimeltje en de strijd om de goudmijn, een vervolg op Maria Peters’ kaskraker uit 1999, is Kruimeltje niet meer het Rotterdamse straatjochie, maar woont hij in een villa op het platteland. Nog meer veranderingen: Kruimeltje wordt gespeeld door de 13-jarige Viggo Neijs, zijn moeder door Kim Pieters. Rick Engelkes is nog wel van de partij.
29 januari - Een-op-een
De kracht én de zwakte van de meeste films van Johan Nijenhuis is dat ze zo ontzettend een-op-een zijn. De poster van Onze jongens in Miami is daar een illustratie van. Jim Bakkum speelt een hunk die weer single is en samen met Martijn Fischer een stripclub opent in Miami. Ze moeten aan de bak, want de club blijkt een bouwval en de concurrentie is groot.
22 januari - Buddy-cops
De poster van Bad Boys for Life echoot de poster van Bad Boys II (2003), die weer als twee druppels water lijkt op de poster van Bad Boys (1991): Will Smith en Martin Lawrence met getrokken pistolen tegen een apocalyptische achtergrond. Ook opvallend: de buddy-cops zijn geen jaar ouder geworden.
15 januari - Sprookjesachtige tint
In Goldie draait het om een eigenzinnig meisje met een kaalgeschoren hoofd en een enorme spleet tussen haar voortanden, dat ervan overtuigd is dat een optreden in een videoclip al haar problemen zal oplossen. De animaties waarmee Sam de Jong zijn rauwe drama verluchtigde geven óók het affiche een sprookjesachtige tint.
8 januari - Bosley
‘A New World Needs New Angels’ is de pay-off van de nieuwe Charlie’s Angels-film van Elizabeth Banks. Zij staat niet als regisseur op het affiche, wel als actrice – Banks speelt Bosley, die in de serie door David Doyle en in de eerste film door Bill Murray werd gespeeld. Ze staat ten voeten uit op de overvolle Nederlandse poster, voor de portretten van de engelen (Kristen Stewart, Naomi Scott en Ella Balinska).
2 januari - Grote golf
Voor zijn soms beeldschone documentaire-essay Aquarela reisde de Russische meester Victor Kossakovsky de wereld over om de vele verschijningsvormen van water vast te leggen: van woeste baren tot kalme beekjes en smeltende ijskappen. De fraaie poster echoot De grote golf van Kanagawa van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai.
18 december - Napalm
Het is veertig jaar geleden dat Apocalypse Now uitkwam. Ter gelegenheid daarvan monteerde Francis Ford Coppola een drie uur durende versie van zijn beroemde Vietnamepos. Voor Apocalypse Now Final Cut werd ook een nieuwe filmposter ontworpen; met de tronie van Martin Sheen in plaats van de rook van napalm en gevechtshelikopters
11 december - Patchworkfilm
De kerstster/sneeuwkristal op de poster van de IJslandse patchworkfilm Echo is een zeer passend beeld: de film bestaat namelijk uit 56 korte vignetten over de weken rond kerst en oud en nieuw (en de IJslandse volksziel).
4 december - Het dak gaat eraf
In Project Gio gaan de ouders van YouTuber Gio Latooy (ruim 1 miljoen abonnees) op vakantie. Het feest in hun gloednieuwe huis loopt volledig uit de hand. Zoals de afbeelding én de pay-off op de poster laten zien, gaat het dak eraf. Gio heeft twee weken om het huis te repareren, terwijl hij video’s blijft uploaden alsof er niets aan de hand is.
27 november - San Galgano
In zijn persoonlijke filmessay Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer focust Andrej Tarkovski jr. op het persoonlijke leven van zijn vader, diens visie op de wereld, de relatie met zijn familie en de rol van religie in zijn leven. Dat komt op een bepaalde manier allemaal samen in de poster, met de abdij van San Galgano in Toscane.
20 november - Zwart en wit
Er zijn talloze filmaffiches die refereren aan het verticaal gesplitste zwart-witontwerp van de iconische Scarface-poster. Van de misdaadkomedie War Dogs en het misdaaddrama Legend tot de biografische misdaadfilm American Gangster en nu weer The Good Liar – inderdaad, een misdaadthriller, met Ian McKellen en Helen Mirren in de hoofdrollen.
13 november - Nep
De retrovormgeving van Willem Baptists fijne showworsteldocumentaire Ring of Dreams keert terug op het affiche; daarop is het bonte gezelschap worstelaars en dromers in één geknutseld beeld samengebracht. Alles is nep, maar misschien ook niet.
6 november - Halfbakken
Zoals Doctor Sleep een slap aftreksel is van Stanley Kubricks meesterwerk The Shining, is de poster een halfbakken combinatie van twee iconische Shining-affiches. Het geel is gekopieerd van de klassieker van Saul Bass, Ewan McGregor lijkt met dank aan Photoshop à la Jack Nicholson door een kapotgeslagen deur te kijken
30 oktober - Bumperkleef
Er zijn twee posters van Bumperkleef: op de ene staat de wraakzuchtige ongedierteverdelger voor zijn witte VW-busje, met zijn sproeier dreigend in de aanslag. Op de andere reflecteert het doodsbange gezin waarmee hij in aanvaring komt in zijn beschermingsmasker.Het is een volkomen onmogelijk beeld, maar wel zeer doeltreffend.
23 oktober - De Liefhebbers
De stamboom op het affiche van Anna van der Heides familiekroniek De Liefhebbers is niet alleen een effectief geheugensteuntje voor Jan Liefhebber (Jeroen Krabbé), de pater familias die een beginnende vorm van alzheimer heeft. Het is ook handig voor de bioscoopbezoeker om de kinderen en kleinkinderen van Jan en Lea uit elkaar te houden.
16 oktober - Maleficent
Alle posters van Maleficent 2 lijken op de posters van Maleficent uit 2014, omdat de heks Maleficent (Angelina Jolie) nu eenmaal prominent te zien is op álle varianten. Deze is het mooist. De Nederlandse distributeur koos er echter voor om Elle Fanning en Michelle Pfeiffer naast Jolie af te beelden, keurig op een rijtje.
9 oktober - Re-edit
Omdat hij niet tevreden was met het eindresultaat, maakte Alex van Warmerdam een nieuwe versie: Grimm re-edit. De poster, een nageschilderde still met Halina Reijn en Jacob Derwig, waarmee hij in 2003 de Skrien Afficheprijs won, beviel hem blijkbaar beter; Van Warmerdam voegde alleen een (lelijk) blokje met ‘re-edit’ toe. Morgen op de kunstpagina’s een interview met Van Warmerdam.
2 oktober - Nuestro tiempo
Carlos Reygadas’ Nuestro tiempo is gesitueerd op een stierenboerderij; het rode beest staat symbool voor mannelijke energie, agressie en geweld. In de boven de aarde zwevende rode stier op de fraaie poster zijn een man, een vrouw en hun twee kinderen te zien, én de ‘oorsprong van de wereld’. De film draait dan ook om relaties, seks en jaloezie.
25 september - Naar de haaien
Sinds Steven Spielbergs baanbrekende kaskraker Jaws (1975) duiken er op gezette tijden haaienfilms op in de bioscoop. Ook voor de posters wordt vaak leentjebuur gespeeld bij het iconische ontwerp van Roger Kastel, maar voor het affiche van 47 Meters Down: Uncaged – te zien in Arena en De Munt – is het stramien wel erg precies gekopieerd.
18 september - Wapenuitrusting
Op het affiche van Rambo First Blood uit 1982 staat John J. Rambo (Sylvester Stallone) afgebeeld met een mitrailleur in zijn handen en een enorme hoeveelheid kogels om zijn nek. Op de poster van het vijfde en laatste deel, Rambo Last Blood, is Rambo minder zwaar bewapend; hij draagt alleen zijn favoriete survivalmes.
11 september - Sleets
De Nederlandse distributeur brengt Luc Bessons Anna aan de man met een poster die net zo sleets is als de film zelf. Terwijl er toch fraaiere alternatieven voor handen zijn, zoals dit Britse affiche, dat door het zwart-wit en het wapen enigszins doet denken aan Brian De Palma’s Scarface.
4 september - Rode jurk
De poster die de Nederlandse distributeur De Filmfreak heeft laten maken voor Peter Stricklands In Fabric is al even stijlvol als de film zelf. Het ontwerp, dat doet denken aan de grafische Poolse affiches uit de jaren zestig, maakt direct duidelijk dat er geen hoofdrol is; het draait in In Fabric om een mysterieuze rode jurk en een paspop.
28 augustus - New York
New York figureerde al eerder op affiches van Woody Allens films, bijvoorbeeld op die van Manhattan (1979), in het prachtig vormgegeven woordbeeld. Op de poster van A Rainy Day in New York gaat de meeste aandacht naar de paraplu, die grotendeels het zicht ontneemt op het kussende koppel. Maar wie goed kijkt, ziet al waar de film op afstevent.
21 augustus - Duivels
Door twee hoorntjes op iemands hoofd te plaatsen, wordt in één oogopslag duidelijk wat iemands ware inborst is. Deze simpele ingreep wordt niet alleen dikwijls op filmposters toegepast; toen Trump door Time werd verkozen tot ‘Person of the year’ was de ‘M’ op de cover zo boven het hoofd van Trump gepositioneerd dat hij hoorntjes had.
14 augustus - Infinite Football
In Infinite Football interviewt de Roemeense regisseur Corneliu Porumboiu, zoon van een scheidsrechter, de broer van een jeugdvriend over voetbal. Deze Laurentiu wil met nieuwe spelregels de sport revolutionair veranderen. Ondertussen schuiven ze met poppetjes op magneetborden en krabbelen ze veldverdelingen op kladpapier.
7 augustus - Engel
Engel is Koen Mortiers verfilming van Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten, een novelle van Dimitri Verhulst over een jonge Senegalese ‘gazelle’ die een wereldberoemde wielrenner ontmoet. De film en de fraaie poster focussen op de romance, niet op de gelijkenissen met Frank Vandenbroucke.
31 juli - Stand-alone
Eigenlijk heet David Leitch’ film Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw en niet Fast & Furious: Hobbs & Shaw. Het is namelijk de eerste ‘stand-alone-film’ van de succesvolle Fast & Furious-franchise. De poster lijkt, net als de film, op de zes voorgangers, met centraal Hobbs (Dwayne Johnson) en Shaw (Jason Statham), mooie meisjes en ontploffingen.
24 juli - Horrorcliché
Google ‘horror, poster, hand’ en je ziet dat de teaserposter van Jim Jarmusch’ The Dead Don’t Die allesbehalve origineel is; er zijn tientallen horror- en zombiefilms met een hand die boven een begraafplaats uitsteekt. Wél bijzonder is de sterrencast, die terecht prominent wordt vermeld: van Bill Murray en Adam Driver tot Tilda Swinton en Iggy Pop!
19 juli - Mysterieus citaat
“The Pink Panther as imagined by Picasso” staat er prominent bovenaan de poster van Ruben Brandt, Collector. Het citaat wordt toegeschreven aan de fameuze Amerikaanse criticus Roger Ebert. Dat is best vreemd; de fijne animatiefilm van de Sloveense kunstenaar Milorad Krstic is gemaakt in 2018, Ebert overleed in 2013.
10 juli - Sproetenkop
Zeg de naam Isabelle Huppert en je ziet direct haar tengere gestalte, bleke, bijna doorzichtige huid en koele ogen. In haar vroegste films heeft Huppert echter een sproetenkop en bolle wangen – met La dentellière, de openingsfilm van het retrospectief dat Eye Filmmuseum de komende maanden aan haar wijdt, als een van de mooiste voorbeelden.
3 juli - Huiskatten
De Spaanse filmmaakster Carmen Cobo woont al 22 jaar in Nederland. Ze is al aardig gewend aan de Hollandse eigenaardigheden, maar van de manier waarop Nederlanders omgaan met hun huisdieren, en dan met name met katten, snapt ze niets. Bij haar thuis in een dorpje in Zuid-Spanje liepen ook katten rond, maar die kwamen het huis niet in.
26 juni - Spotlight
Het is een mooi beeld: op de fraaie filmposter van Freek staat cabaretier Freek de Jonge midden in de spotlight tijdens een theateroptreden. Hij is en profil gefotografeerd, hangend tegen een barkruk; zijn gezicht is niet zichtbaar, maar de pose is zo kenmerkend dat in één oogopslag duidelijk is om wie het draait in Dennis Alinks documentaire.
19 juni - Schaduw
De grootste blikvanger op het stijlvolle affiche van Ursula MacFarlane’s documentaire Untouchable is de mooie, jonge actrice die op de rode loper poseert voor de fotografen. Maar het draait natuurlijk om Harvey Weinstein, wiens duistere kant inventief wordt weergegeven door zijn enorme schaduw.
12 juni - Nazimaan
Het beste aan Iron Sky: The Coming Race is de poster. Die laat in één oogopslag álle pluspunten zien van de in het jaar 2047 gesitueerde film van de Finse regisseur Timo Vuorensola: Udo Kier als Adolf Hitler op een t-rex op de nazimaan. Ook de pay-off is goed: ‘Let’s make earth great again’.
5 juni - selfiefilm
Programmamaker Martin de Vries wandelde in bijna 70 dagen 1600 kilometer, van Le-Puy-en-Velay in Midden-Frankrijk naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Elke dag filmde De Vries iets op zijn iPhone en GoPro. Het resultaat is een ‘feature-length selfie’, oftewel: ‘een zelfportret in twee miljoen stappen’.
29 mei - uitzinnig
Op de poster van de uitzinnige musical Rocketman staat acteur Taron Egerton in karakteristieke pose achter zijn vleugel – met één voet op de toetsen. Er is ook een kitscherige ‘levende’ onlineversie van de poster; daarop fladderen de veertjes van Elton Johns witte vogeljasje, en klinkt de hit Rocketman.
22 mei - vervreemdend
Het speelfilmdebuut van de Nederlands-Bosnische Ena Sendijarević gaat over een Nederlands-Bosnisch meisje dat haar vader gaat opzoeken in Bosnië. De zachtroze kleur en het vreemde perspectief van de poster maken in één oogopslag duidelijk dat de toon van de film vervreemdend is, speels. Komisch en ongemakkelijk tegelijkertijd.
15 mei - Mysterie
De typografie op de poster van Three Identical Strangers suggereert dat er dreigbrieven zijn verstuurd. Dat is niet het geval. Maar Tim Wardle’s documentaire over een identieke drieling die is grootgebracht door verschillende adoptie-ouders is wél een fijn mysterie, dat zijn geheimen heel gedoseerd prijsgeeft.
8 mei 2019 - Geometrisch patroon
Het is een beproefd filmpostercliché: een uit blokjes opgebouwd stramien met de hoofdrolspelers uit alle verhaallijnen – die elkaar niet per se tegenkomen in een film. De kleurstelling (veel wit) en de typografie van de Singel 39-poster, (rood, vet en normaal naast elkaar) maken in één oogopslag duidelijk dat het hier om een romcom gaat.
1 mei 2019 - Parodieën
Toen maanden geleden de eerste teaser verscheen van de animatielangspeler Urbanus: de vuilnisheld, werden er ook zes teaserposters gepresenteerd. Het zijn redelijk geslaagde parodieën op de klassieke filmposters van E.T., Jurassic Park, Jaws, The Goonies, Avengers en het hieronder afgebeelde American Beauty.
24 april 2019 - Doos van Pandora
De bij elkaar gefotoshopte poster maakt in een oogopslag duidelijk dat mobieltjes een hoofdrol spelen in het tragikomische zedendrama Le Jeu (alweer de zevende remake van het Italiaanse Perfetti sconosciuti). De telefoons die drie stellen en een gemeenschappelijke vriend in een jolige bui op tafel leggen, blijken een doos van Pandora.
17 april 2019 - Buddyfilm
De poster maakt in één oogopslag duidelijk dat Baantjer het begin een buddyfilm is en dat die gesitueerd is in Amsterdam. Ook opvallend: op de posters van de Hollywoodequivalenten staan de tegenpolen vaak met getrokken pistolen, maar Amsterdamse dienders zijn nu eenmaal minder schietgraag.
10 april 2019 - Extra bejaardenverzorger
De afbeelding op de poster van Le grand bain is gebaseerd op een still. Alleen is er uiterst links een man bij gefotoshopt: John (Félix Moati), een bejaardenverzorger die goed zijn adem kan inhouden omdat ouderen volgens hem stinken. Daarom is hij tijdens het synchroonzwemmen zeer bedreven in lifts onder water.
3 april 2019 - Vertrouwelijk
De poster van Cold Case Hammarskjöld, de documentaire over de met raadselen omgeven vliegtuigcrash in 1961 van VN-secretaris-generaal Dag Hammarsjköld, lijkt op die van Brian De Palma’s Redacted (2007). Het is gissen wat er staat onder de dikke doorhalingen – net als in vertrouwelijke en/of vanwege staatsveiligheid achtergehouden rapporten.
27 maart 2019 - Vliegende olifant
Op de poster van de Disneyklassieker Dumbo (1941) vliegt het geanimeerde olifantje met flaporen onder de nok van een circustent. Op het affiche van Tim Burtons liveactionversie is Dumbo vanzelfsprekend ook het stralend middelpunt, alleen de kleurstelling is volkomen anders: rood, wit en blauw in plaats van geel.
20 maart 2019 - Familieopstelling
In Nu verandert er langzaam iets richt het Mint Film Office van regisseur Menna Laura Meyer de camera op de zoektocht naar betekenis, zelfontplooiing, persoonlijke groei en prestatieverbetering. In de meest uiteenlopende vormen: van varkensmassage en biodanza tot vadercoaching en de familieopstelling