Posterpraat

11 september - Sleets

De Nederlandse distributeur brengt Luc Bessons Anna aan de man met een poster die net zo sleets is als de film zelf. Terwijl er toch fraaiere alternatieven voor handen zijn, zoals dit Britse affiche, dat door het zwart-wit en het wapen enigszins doet denken aan Brian De Palma’s Scarface.

4 september - Rode jurk

De poster die de Nederlandse distributeur De Filmfreak heeft laten maken voor Peter Stricklands In Fabric is al even stijlvol als de film zelf. Het ontwerp, dat doet denken aan de grafische Poolse affiches uit de jaren zestig, maakt direct duidelijk dat er geen hoofdrol is; het draait in In Fabric om een mysterieuze rode jurk en een paspop.

In Fabric Beeld Curzon Artificial Eye / A24

28 augustus - New York

New York figureerde al eerder op affiches van Woody Allens films, bijvoorbeeld op die van Manhattan (1979), in het prachtig vormgegeven woordbeeld. Op de poster van A Rainy Day in New York gaat de meeste aandacht naar de paraplu, die grotendeels het zicht ontneemt op het kussende koppel. Maar wie goed kijkt, ziet al waar de film op afstevent.

Beeld -

21 augustus - Duivels

Door twee hoorntjes op iemands hoofd te plaatsen, wordt in één oogopslag duidelijk wat iemands ware inborst is. Deze simpele ingreep wordt niet alleen dikwijls op filmposters toegepast; toen Trump door Time werd verkozen tot ‘Person of the year’ was de ‘M’ op de cover zo boven het hoofd van Trump gepositioneerd dat hij hoorntjes had. 

14 augustus - Infinite Football

In Infinite Football interviewt de Roemeense regisseur Corneliu Porumboiu, zoon van een scheidsrechter, de broer van een jeugdvriend over voetbal. Deze Laurentiu wil met nieuwe spelregels de sport revolutionair veranderen. Ondertussen schuiven ze met poppetjes op magneetborden en krabbelen ze veldverdelingen op kladpapier.

7 augustus - Engel

Engel is Koen Mortiers verfilming van Monoloog van iemand die het ­gewoon werd tegen zichzelf te praten, een novelle van Dimitri Verhulst over een jonge Senegalese ‘gazelle’ die een wereldberoemde wielrenner ontmoet. De film en de fraaie poster focussen op de romance, niet op de gelijkenissen met Frank Vandenbroucke.

31 juli - Stand-alone

Eigenlijk heet David Leitch’ film Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw en niet Fast & Furious: Hobbs & Shaw. Het is namelijk de eerste ‘stand-alone-film’ van de succesvolle Fast & Furious-franchise. De poster lijkt, net als de film, op de zes voorgangers, met centraal Hobbs (Dwayne Johnson) en Shaw (Jason Statham), mooie meisjes en ontploffingen.

24 juli - Horrorcliché

Google ‘horror, poster, hand’ en je ziet dat de teaserposter van Jim Jarmusch’ The Dead Don’t Die allesbehalve origineel is; er zijn tientallen horror- en zombiefilms met een hand die boven een begraafplaats uitsteekt. Wél bijzonder is de sterrencast, die terecht prominent wordt vermeld: van Bill Murray en Adam Driver tot Tilda Swinton en Iggy Pop!

19 juli - Mysterieus citaat

“The Pink Panther as imagined by Picasso” staat er prominent boven­aan de poster van Ruben Brandt, Collector. Het citaat wordt toe­geschreven aan de fameuze Amerikaanse criticus Roger Ebert. Dat is best vreemd; de fijne animatiefilm van de Sloveense kunstenaar Milorad Krstic is gemaakt in 2018, Ebert overleed in 2013.

10 juli - Sproetenkop

Zeg de naam Isabelle Huppert en je ziet direct haar tengere gestalte, bleke, bijna doorzichtige huid en koele ogen. In haar vroegste films heeft Huppert echter een sproetenkop en bolle wangen – met La dentellière, de openingsfilm van het retrospectief dat Eye Filmmuseum de ­komende maanden aan haar wijdt, als een van de mooiste voorbeelden.

La dentellière Beeld -

3 juli - Huiskatten

De Spaanse filmmaakster Carmen Cobo woont al 22 jaar in Nederland. Ze is al aardig gewend aan de Hollandse eigenaardigheden, maar van de manier waarop Nederlanders omgaan met hun huisdieren, en dan met name met katten, snapt ze niets. Bij haar thuis in een dorpje in Zuid-Spanje liepen ook katten rond, maar die kwamen het huis niet in.

Cat Stories

26 juni - Spotlight

Het is een mooi beeld: op de fraaie filmposter van Freek staat ­cabaretier Freek de Jonge midden in de spotlight tijdens een theater­optreden. Hij is en profil gefotografeerd, hangend tegen een barkruk; zijn gezicht is niet zichtbaar, maar de pose is zo kenmerkend dat in één oogopslag duidelijk is om wie het draait in Dennis Alinks documentaire.

Freek

19 juni - Schaduw

De grootste blikvanger op het stijlvolle affiche van Ursula MacFarlane’s documentaire Untouchable is de mooie, jonge actrice die op de rode loper poseert voor de fotografen. Maar het draait natuurlijk om Harvey Weinstein, wiens duistere kant inventief wordt weergegeven door zijn enorme schaduw. 

Untouchable

12 juni - Nazimaan

Het beste aan Iron Sky: The Coming Race is de poster. Die laat in één oogopslag álle pluspunten zien van de in het jaar 2047 gesitueerde film van de Finse regisseur Timo Vuorensola: Udo Kier als Adolf Hitler op een t-rex op de nazimaan. Ook de pay-off is goed: ‘Let’s make earth great again’.

Iron Sky

5 juni - selfiefilm

Programmamaker Martin de Vries wandelde in bijna 70 dagen 1600 ­kilometer, van Le-Puy-en-Velay in Midden-Frankrijk naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Elke dag filmde De Vries iets op zijn iPhone en GoPro. Het resultaat is een ‘feature-length selfie’, oftewel: ‘een zelfportret in twee miljoen stappen’.

29 mei - uitzinnig

Op de poster van de uitzinnige musical Rocketman staat acteur Taron Egerton in karakteristieke pose achter zijn vleugel – met één voet op de toetsen. Er is ook een kitscherige ‘levende’ onlineversie van de poster; daarop fladderen de veertjes van Elton Johns witte vogeljasje, en klinkt de hit Rocketman.

Take me somewhere nice Beeld Emo_Weemhoff

22 mei - vervreemdend

Het speelfilmdebuut van de Nederlands-Bosnische Ena Sendijarević gaat over een Nederlands-Bosnisch meisje dat haar vader gaat ­opzoeken in Bosnië. De zachtroze kleur en het vreemde perspectief van de poster maken in één oogopslag duidelijk dat de toon van de film vervreemdend is, speels. Komisch en ongemakkelijk tegelijkertijd.

Three Identical Strangers Beeld Periscoop Film

15 mei - Mysterie

De typografie op de poster van Three Identical Strangers suggereert dat er dreigbrieven zijn verstuurd. Dat is niet het geval. Maar Tim Wardle’s documentaire over een identieke drieling die is grootgebracht door verschillende adoptie-ouders is wél een fijn mysterie, dat zijn geheimen heel gedoseerd prijsgeeft. 

Singel 39 Beeld Dutch FilmWorks

8 mei 2019 - Geometrisch patroon

Het is een beproefd filmpostercliché: een uit blokjes opgebouwd stramien met de hoofdrolspelers uit alle verhaallijnen – die elkaar niet per se tegenkomen in een film. De kleurstelling (veel wit) en de typografie van de Singel 39-poster, (rood, vet en normaal naast elkaar) maken in één oogopslag duidelijk dat het hier om een romcom gaat.

Urbanus

1 mei 2019 - Parodieën 

Toen maanden geleden de eerste teaser verscheen van de animatielangspeler Urbanus: de vuilnisheld, werden er ook zes teaserposters gepresenteerd. Het zijn redelijk geslaagde parodieën op de klassieke filmposters van E.T., Jurassic Park, Jaws, The Goonies, Avengers en het hieronder afgebeelde American Beauty. 

Le Jeu

24 april 2019 - Doos van Pandora

De bij elkaar gefotoshopte poster maakt in een oogopslag duidelijk dat mobieltjes een hoofdrol spelen in het tragikomische zedendrama Le Jeu (alweer de zevende remake van het Italiaanse Perfetti sconosciuti). De telefoons die drie stellen en een gemeenschappelijke vriend in een jolige bui op tafel leggen, blijken een doos van Pandora.

Baantjer, het begin

17 april 2019 - Buddyfilm

De poster maakt in één oogopslag duidelijk dat Baantjer het begin een buddyfilm is en dat die gesitueerd is in Amsterdam. Ook opvallend: op de posters van de Hollywoodequivalenten staan de tegenpolen vaak met getrokken pistolen, maar Amsterdamse dienders zijn nu eenmaal minder schietgraag.

Le grand bain

10 april 2019 - Extra bejaardenverzorger

De afbeelding op de poster van Le grand bain is gebaseerd op een still. Alleen is er uiterst links een man bij gefotoshopt: John (Félix Moati), een bejaardenverzorger die goed zijn adem kan inhouden omdat ouderen volgens hem stinken. Daarom is hij tijdens het synchroonzwemmen zeer bedreven in lifts onder water. 

Cold Case Hammarskjöld

3 april 2019 - Vertrouwelijk

De poster van Cold Case Hammarskjöld, de documentaire over de met raadselen omgeven vliegtuigcrash in 1961 van VN-secretaris-generaal Dag Hammarsjköld, lijkt op die van Brian De Palma’s Redacted (2007). Het is gissen wat er staat onder de dikke doorhalingen – net als in vertrouwelijke en/of vanwege staatsveiligheid achtergehouden rapporten.

Dumbo

27 maart 2019 - Vliegende olifant

Op de poster van de Disneyklassieker Dumbo (1941) vliegt het geanimeerde olifantje met flaporen onder de nok van een circustent. Op het affiche van Tim Burtons liveactionversie is Dumbo vanzelfsprekend ook het stralend middelpunt, alleen de kleurstelling is volkomen anders: rood, wit en blauw in plaats van geel.

Nu verandert er langzaam iets

20 maart 2019 - Familieopstelling

In Nu verandert er langzaam iets richt het Mint Film Office van regisseur Menna Laura Meyer de camera op de zoektocht naar betekenis, zelfontplooiing, persoonlijke groei en prestatieverbetering. In de meest uiteenlopende vormen: van varkensmassage en biodanza tot vadercoaching en de familieopstelling

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden