PlusFilmrecensie

Porselein wil wel erg graag iets diepzinnigs zeggen over imperfectie

null Beeld

De meest verontrustende films bouwen op metaforen, maar het speelfilmdebuut van Jenneke Boeijink – over een rijk echtpaar dat hoog boven de stad woont, maar wereldse problemen niet buiten de deur kan houden wanneer hun zoontje dierlijk gedrag begint te vertonen –verwart beeld en verwijzing in een beeldspraak verzadigde dramafilm over ziekte en ­ouderschap. Porselein is soms zo druk bezig iets diepzinnigs te zeggen over imperfectie en controleverlies dat de film daarbij de gevallen die worden behandeld lijkt te vergeten.

Porseleinrestaurateur Anna (Laura de Boer) kan door de mysterieuze ziekte van haar achtjarige zoon Thomas (Neathan van der Gronden) haar barstende huwelijk niet herstellen. Haar man Paul (Tom Vermeir) is een zakenman die moet leren dat ziekte zijn eigen koers vaart en dat gezondheid niet te koop is.

Porselein is kwetsbaar aardewerk, maar het huwelijk van Anna en Paul vertoont wel erg snel scheuren. Hun gezinsleven ontrafelt snel wanneer Thomas een klasgenoot in zijn arm bijt. Beide ouders gaan op een andere manier met de gebeurtenis om.

Porselein zet meteen emotioneel hoog in, waardoor er na de snelle ­escalatie weinig ruimte overblijft voor narratieve ontwikkeling. Anna schreeuwt tijdens de eerste ziekenhuisopname al dat ze de ziekte van haar zoon ‘niet meer aan kan’.

Porselein is tegelijkertijd te eendimensionaal en te veelomvattend. Het script, in een week geschreven door Boeijink samen met haar toenmalige man Thibaud Delpeut, raakt interessante familiedynamieken, maar is voor een speelfilm nogal halfbakken.

Porselein

Regie Jenneke Boeijink
Met Tom Vermeir, Laura de Boer, Neathan van der Gronden, Teresa Sapangelo
Te zien in Het Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden