Pop: KTL - IV ***

Op het vierde deel van de KTL-saga - de titel is niet bijzonder origineel - slaan Peter Rehberg en Stephen O'Malley nieuwe wegen in. Mogelijk heeft het feit dat IV in tegenstelling tot de vorige episodes niet als begeleiding bij het theaterstuk Kindertotenlieder geconcipieerd werd en dat de muzikale duizendpoot Jim O'Rourke de productie op zich nam hier iets mee te maken. Feit is dat IV gevarieerder klinkt en vooral veel verder gaat dan het eerdere werk.

Opener 'Paraug' ligt nog in de lijn van de eerdere doomdrones die O'Malley en Rehberg met gitaar en elektronica intussen geperfectioneerd hebben. Op het ruim eenentwintig minuten durende 'Paratrooper' experimenteert het duo met voortstuwende ritmes, waaraan Boris' drummer Atsuo eveneens zijn steentje bijdraagt. Hiermee treedt KTL in het spoor van spannende ambientdoombands zoals het Canadese Nadja.

Ook op 'Benbbet' - met vijftien minuten het tweede ijkpunt van IV - verkent KTL wederom nieuwe muzikale horizonten. Dit keer staat minimalisme centraal en worden O'Malleys ijle gitaaraanslagen ondersteund door vreemde, ritmische elektronica, met bevreemdende ambient tot gevolg. Deze minimalistische aanpak domineert het verdere verloop van IV. Op afsluiter 'Natural Trouble' komt het resultaat zelfs in de buurt van Ginnungagap, O'Malleys eerdere soloproject.

Op IV toont KTL de verschillende kanten van het muzikale universum waarin het tweetal zich beweegt. Dit zorgt voor een welkome verrijking van het KTL-geluid waarin de eenzijdige manie stilaan plaats lijkt te hebben gemaakt voor donkere geluidsexperimenten van divers pluimage. (HANS VAN DER LINDEN)

Meer KTL op KindaMuzik.net

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden