Pop: Diverse artiesten - I believe in Amsterdam ***

Fotograaf Dirk W. De Jong heeft een mooi beroep. Hij beoefent diverse genres, maar maakte vooral naam als muziekfotograaf. Gespecialiseerd is hij daarbij in zwarte muziek: jazz, blues en soul voorop, maar bijvoorbeeld ook reggae, salsa en Afrikaans zijn hem lief. Het bracht hem op exotische locaties. Hij dacht zo ongeveer alles al gezien en gehoord te hebben, toen het tijdschrift Jazzism hem vroeg foto's te maken bij een artikel over gospelmuziek in Amsterdam-Zuidoost, voorheen bekend als de Bijlmer.

De Bijlmer? Hij woonde er vlakbij, maar kende de buurt nauwelijks. Eigenlijk alleen van er in de auto langs rijden als hij weer eens op weg was naar Schiphol voor een fotoreportage in New Orleans, Kaapstad of Havanna. Maar hij zei ja tegen de opdracht en toog aan het werk. Het werd een ware eye- en vooral ook ear-opener. Zestien jaar had hij de halve wereld bereisd om muzikanten te fotograferen, bleek er vlak om de hoek een muziekcultuur te bestaan die minstens zo interessant was.

Bij die ene fotoreportage over gospelmuziek bleef het niet. Dirk W. de Jong keerde vaak terug in de Bijlmer. Als fotograaf, maar vooral ook als muziekliefhebber. Hij is ook de samensteller en gedeeltelijk producer van I believe in Amsterdam, een cd met gospelmuziek uit Zuidoost. Vanzelfsprekend zijn de foto's in het uitgebreide boekje dat de cd vergezelt van zijn hand.

Een wereldreis binnen de grenzen van Amsterdam, wordt I believe in Amsterdam in het cd-boekje genoemd. In wezen is het een wereldreis binnen de grenzen van Zuidoost, waar op een relatief klein oppervlak mensen van 130 nationaliteiten bijeen wonen. Religie speelt een belangrijke rol in die gemeenschap. Maar waar in andere gekleurde Amsterdamse wijken de islam dominant is, wordt hier vooral het christendom beleden.

Hoeveel kerken er precies zijn in Zuidoost is niet bekend. Schattingen lopen uiteen van tachtig tot honderd. Ze hebben namen als True Faith Church, New Bethel Revival Ministries, El Encuentro con Dios, Church of the Living God, African Methodist Episcopal Church, Pentecost Revival Church, Endtime Revival Ministry, Praise Valley Temple en Glad Tidings Assembly of God.

De gelovigen komen bijeen in 'echte' kerken of verzamelgebouwen, maar indien nodig ook in kelders, garageboxen of huiskamers. Het gaat er tijdens een dienst in Zuidoost anders aan toe dan bij een doorsnee kerkdienst in Nederland. Zie in het boekje bij I believe in Amsterdam de foto's van Dirk W. De Jong. Op één ervan, gemaakt in de Holy Chost Revival Chapel, liggen mensen languit tussen de stoelen en in het gangpad; gelovigen die bevangen door de heilige geest ter aarde zijn gestort.

Dat zie je niet snel in een gewone protestante of katholieke kerk. Daar hoor je ook niet het soort muziek dat is verzameld op I believe in Amsterdam. Je hoeft beslist geen gelovige te zijn (samensteller De Jong is dat zelf ook niet) om geraakt te worden door de uitbundige en vooral swingende klanken.

In strikte zin is gospel Amerikaanse muziek, lang geleden ontstaan op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten en zeker ritmisch zwaar beïnvloed door de Afrikaanse herkomst van de slaven. Die Amerikaanse gospel heeft ook zijn sporen nagelaten in de Bijlmer. Ook I believe in Amsterdam kan niet zonder een uitvoering van Amazing grace, de allerbekendste gospel. Zangeres Mercia zingt het als een Nederlands-Surinaamse nazaat van Mahalia Jackson. Ook de eveneens Surinaamse Resurrection Singers kinken met Hammondorgel, handgeklap en veelstemmige jubelzang heel Amerikaans.

Maar er is meer. Koren en zangers uit Ghana laten horen dat de roots van het genre in Afrika liggen, jonge Surinaamse zangers en muzikanten maken gospel die duidelijk is beïnvloed door eigentijdse R&B en hiphop, de Bijlmerbewoners met een Antilliaanse achtergrond hebben weer een eigen versie van gospelmuziek, maar er wordt ook volop gemixed. Zo hebben de Miracle City Singers Surinaamse, Nederlandse, Venezolaanse en Molukse leden, ook het koor Gospel Unit heeft zo'n bonte samenstelling.

Soms komen al die culturen samen in één persoon: zangeres Kimberly Boafo is Ghanees-Surinaams-Brazilaans. En geboren in Amsterdam. (PETER VAN BRUMMELEN)
(CSR)

Gospelfestival
De cd I believe in Amsterdam wordt komend weekend officieel gepresenteerd op het Gospelfestival Amsterdam. Wat vijf jaar geleden kleinschalig begon, is nu een tweedaags festival in de Heineken Music Hall. Er wordt opgetreden door binnen- en buitenlandse artiesten. Uit Amerika komen Kirk Franklin (in eigen land een ware ster) en Edwin Hawkins, die ook in Nederland in de jaren zestig een grote hit had met Oh happy day. Behalve optredens zijn er ook workshops en een tentoonstelling van de foto's van Dirk W. de Jong.

www.gospelfestival.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden