Politiecommissaris Welten chat met Habbo's over internetcriminaliteit

null Beeld

AMSTERDAM - Bernard Welten, hoofdcommissaris van de Politie Amsterdam-Amstelland, sprak vrijdagmiddag met tachtig jongeren over internetcriminaliteit. Niet in 'real life', maar in de virtuele wereld. Het gesprek vond plaats in Habbo Hotel, de grootste online tienercommunity ter wereld.

Classic: 'Meneer Welten, hoe oud was u toen u kwam werken bij de politie?'
VIP-Welten: 'Ik werk sinds 1978 bij de politie en ben nu zes jaar Hoofdcommissaris van de regio Amsterdam-Amstelland'
Martin785: 'Vindt u het nu moeilijker om boeven te vangen dan vroeger?'
VIP-Welten: 'Vroeger was het makkelijker om een boef te vangen, want je kon hem zien.'
Coolgast.200: 'Hoe kunnen we onze accounts veilig houden tegen criminelen?
VIP-Welten: 'Geef jullie wachtwoorden nooit aan een vreemde.'

Vanuit een virtuele kamer, de 'Hacker Hunt Headquarters', konden de Habbo-jongeren dit soort vragen afvuren op de hoofdcommissaris. Onder het pseudoniem 'VIP-Welten' ging de politieman in gesprek met de Habbo's en nam een uur de tijd om alle vragen te beantwoorden.

Deze online chatsessie is onderdeel van de overheidscampagne 'Veilig Internetten' die jongeren van 12 tot 17 jaar moet stimuleren verstandig met hun persoonlijke gegevens om te gaan. Gisteren werd de campagne beëindigd. Habbo wil kinderen bewust maken van het belang van veilig internetten.'We leren ze om hun wachtwoorden niet te vertellen aan anderen en geregeld te wisselen van wachtwoord', zegt een persmedewerkster van Habbo. Ook het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie werken mee met aan project.

De meeste vragen gingen over internetcriminaliteit. Over hoe de Habbo's hun accounts veilig kunnen houden tegen criminelen of wat ze moeten doen op het moment dat hun accounts gehackt zijn. Welten vindt het van belang om kinderen uit te leggen hoe je door veilig internetgebruik criminaliteit kunt voorkomen. 'Het internet biedt jongeren ongekende mogelijkheden, maar daarbij lopen zij helaas ook het risico slachtoffer te worden van internetcriminelen', aldus de politiecommissaris.

Habbo's zijn virtuele personages die rondlopen en berichten uitwisselen met andere Habbo's. De gebruiker kiest een naam en creëert een eigen personage met een eigen kleding en kapsel. In het Habbo Hotel zijn openbare ruimtes zoals zwembaden of theaters, maar ook privé-ruimtes waarin de Habbo kan wonen. Met zogenaamde 'credits' (echt geld) kan het personage meubels kopen of ruilen. Een chique fauteuil kost bijvoorbeeld 20 credits, ongeveer €2,50.

Habbo verwelkomt graag bekende mensen uit het 'echte' leven in het hotel. Onder andere de zangeressen Avril Lavigne, Pink en rappers Ali B en Yes-R gingen hoofdcommissaris Welten voor. Ook oud-politicus Frits Bolkestein ging vorige maand in debat met een groep Habbo-tieners over economische zaken. (BRAM PEULERS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden