Update

Polare sluit tijdelijk alle Nederlandse boekwinkels

Alle 20 Nederlandse winkels van boekwinkelketen Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, sluiten vanaf dinsdag 'tijdelijk' hun deuren. Dit is 'met het oog op een strategische heroriëntatie'. Ook de webshop gaat voorlopig op zwart, maakte Polare vandaag bekend.

Exterieur van de boekhandel Polare. Beeld ANP
Exterieur van de boekhandel Polare.Beeld ANP

De organisatie acht deze maatregel noodzakelijk om haar voortbestaan veilig te stellen. 'Ondanks de recent hervatte levering door CB, het voormalige Centraal Boekhuis, biedt de hernieuwde overeenkomst geen structurele oplossing', schrijft Polare in een verklaring.

In 2013 was de kredietfaciliteit bij het CB al verlaagd, stelt de keten. Om de begin deze maand stilgelegde bevoorrading door het CB weer op gang te brengen zag Polare zich vorige week genoodzaakt akkoord te gaan met een verdere inperking van de kredietregeling.

'Onvoorziene daling'
De keten heeft naar eigen zeggen last van een 'onvoorziene extra daling van de boekverkopen.' In november kondigde Polare ook al een reorganisatie aan waarbij 54 van de in totaal 336 voltijdsbanen werden geschrapt.

Polare is eigendom van investeringsmaatschappij ProCures, die sinds deze zomer ook Free Record Shop (FRS) in handen heeft. ProCures nam in 2012 de noodlijdende boekwinkels van Selexyz en de Slegte over. Een dreigend faillissement van Selexyz, met bekende winkels als Donner en Scheltema, werd daarmee afgewend. Maar ook toen verloren al zo'n 120 mensen hun baan.

Volgens Polare-directeur Jan van der Wouw wordt er hard aan gewerkt om de winkels snel te kunnen heropenen. De Nederlandse outlet stores en de acht Belgische vestigingen van Polare blijven vooralsnog gewoon geopend.

Koningsplein
In Amsterdam sluit de vestiging aan het Koningsplein de deuren. De winkel in de Kalverstraat blijft wel open: dat is een outlet.

De sluiting vormt de zoveelste tegenvaller voor eigenaar ProCures. In het najaar ging het Belgische deel van Free Record Shop failliet, en onlangs werd ook de website van Free Record Shop onbereikbaar vanwege het omvallen van boekenclub ECI die de website in beheer had. Zowel bij Polare als Free Record Shop lijkt het ProCures maar niet te lukken om de winkels winstgevend te krijgen.

Interieur van Polare-boekhandel Beeld ANP
Interieur van Polare-boekhandelBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden