Poëziedebuut Radna Fabias opnieuw in de prijzen

Radna Fabias heeft met haar poeziedebuut Habitus wederom een literaire prijs in de wacht gesleept. Zondag ontving ze de Poëziedebuutprijs Aan Zee.

Marjolijn De Cocq
Radna Fabias Beeld Wouter le Duc
Radna FabiasBeeld Wouter le Duc

Het is de vijfde prijs die Fabias (Curaçao, 1983) met haar bij De Arbeiderspers verschenen debuut wint. Eerder won ze al de C. Buddingh’-prijs, De Grote Poëzieprijs, de Awater Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs .

Volgens de jury van de Poëzie­debuutprijs Aan Zee doet Fabias wat je als lezer hoopt dat een dichter kan: ‘Ze werpt je niet zomaar taal en gedachten toe, ze trekt je haar wereld in. Het openingsgedicht van haar bundel Habitus begint met een toepasselijk beeld: glimmende velgen, onberispelijk opgepoetst en te groot en te duur voor de auto’s waaronder ze draaien. Toepasselijk, want wat volgt, is vaart. 115 bezwerende, royale, zintuiglijke, speelse, gedurfde bladzijden lang.’

Delen met anderen

Fabias laat je kennismaken met de Nederlandse Antillen, aldus de jury, met noodgedwongen krachtige vrouwen en met het onheil dat altijd op de loer ligt. ‘Het achtervolgt Fabias allemaal, zodat ze er wel over móet dichten: ‘het onvermogen om mijn culturele achtergrond uit mijn identiteit te amputeren,’ schrijft ze. En het achtervolgt ons, lezers. Je kan niet uit jezelf amputeren, wel kan je delen met anderen zodat het dragelijk wordt.’

De Poëziedebuutprijs Aan Zee is een initiatief van het Poëziecentrum, het Nederlands-Vlaamse kennis- en expertisecentrum voor Nederlandstalige poëzie en buitenlandse poëzie in Nederlandse vertaling, de Auteurs en Theater aan Zee. Aan de prijs is een bedrag van 1500 ­euro verbonden.

De andere genomineerden waren Gerda Blees met Dwaallichten (Podium), Moya De Feyter met Tot iemand eindelijk (Vrijdag), Roelof ten Napel met Het woedeboek (Hollands Diep), David Nolens met International Bakery (Voorheen Cinema Royale) (De Bezige Bij). Sarah Vankersschaever, poëzierecensent van dagblad De Standaard, was juryvoorzitter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden