Plus

Podcast over de Deventer moordzaak toont de verwoestende kracht van een mediacircus

Hoe kon de moord op Jacqueline Wittenberg – ook wel bekend als de Deventer moordzaak – uitgroeien tot een mediaspektakel van ongekende proporties, waarin ook privédetectives en een opiniepeiler zich vastbijten? Nu is er een fraaie podcast met een reconstructie.

Roelf Jan Duin
Ernest Louwes verzet zich in het gerechtshof na de uitspraak in de Deventer moordzaak, 2004. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Ernest Louwes verzet zich in het gerechtshof na de uitspraak in de Deventer moordzaak, 2004.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Voor wie geen feilloos geheugen of obsessie met misdaadnieuws heeft, zal de Deventer moordzaak hoogstens nog wat flarden van herinneringen opwekken. Het beeld van Ernest Louwes, die schreeuwend uit de rechtszaal werd verwijderd, er was iets met een klusjesman, en Maurice de Hond bemoeide zich ertegenaan.

Maar hoe zat het precies? Hoe kon de moord op Jacqueline Wittenberg uitgroeien tot een mediaspektakel? In de fraaie zesdelige podcast De Deventer Mediazaak reconstrueert Annegriet Wietsma een van de geruchtmakendste moordzaken in Nederland.

Vermogende weduwe

Op het eerste gezicht was de moord op Wittenberg, een vermogende weduwe die in september 1999 dood in haar huis werd aangetroffen, geen bijzonder spectaculaire zaak. Er leek geen groot intrige achter schuil te gaan, en toen na maanden een verdachte werd aangehouden leek de zaak opgelost. Ernest Louwes had een rammelend alibi en een motief, hij moest het gedaan hebben. Maar al snel na de veroordeling kwam de zaak in beweging: een echtpaar dat onderzoek deed naar handschriften oordeelde op basis van een mysterieus briefje dat in Wittenbergs tuin was aangetroffen dat Louwes de dader niet kon zijn.

Behalve de media sprongen ook privédetectives erop: sommige professioneel, maar ook een hoop huis-tuin-en-keukenspeurneuzen. Die konden onder meer terecht op de website van Maurice de Hond, die zich had vastgebeten in de zaak en ervan overtuigd was dat Louwes onschuldig was.

De klusjesman

Bovendien wist De Hond zeker wie de moord wel had gepleegd: ‘klusjesman’ Michael de Jong. Hij schroomde niet hem in talkshows aan de schandpaal te nagelen, met dramatische gevolgen voor De Jong en zijn gezin: zij werden bedreigd, kregen stenen door de ruit en brandbare vloeistof door de brievenbus. De Hond werd veroordeeld voor smaad, maar liet zich er niet door stoppen.

Wietsma slaagt er in om vrijwel alle hoofdrolspelers, inclusief De Hond en klusjesman De Jong, voor haar microfoon te krijgen. Het levert een grondige en diepgravende podcast op die weliswaar geen nieuw licht werpt op de moordzaak – de schuld van Louwes wordt niet in twijfel getrokken – maar wel de verwoestende kracht van een mediacircus en risico’s van een volkstribunaal laat zien. Het is een weinig fraai beeld: de Deventer Mediazaak kent alleen maar verliezers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden