Plek waar Van Gogh voor het laatst schilderde ontdekt

In 1890 schilderde Vincent Van Gogh zijn laatste doek. Na 130 jaar is onthuld wáár hij dat precies deed. ‘Als klein kind huppelde ik hier al door de straat.’

Frank Renout
Vincent van Gogh (1853 - 1890), Auvers-sur-Oise, juli 1890. Beeld Van Gogh Museum
Vincent van Gogh (1853 - 1890), Auvers-sur-Oise, juli 1890.Beeld Van Gogh Museum

De Rue Daubigny is een charmant kronkelweggetje door het bos en de heuvels van Auvers-sur-Oise. Er staan wat huizen, soms verstopt tussen de bomen. In dat straatje staat een gezelschap bejaarde bomen dat plotseling wereldberoemd is. Dinsdag is onthuld dat deze bomen, en vooral de knoestige wortels, te zien zijn op het laatste schilderij van Vincent van Gogh: Boomwortels.

Van Gogh schilderde het doek (te zien in het Van Gogh Museum) in juli 1890, kort voor zijn dood. Maar wáár hij het schilderde was onbekend. Van Gogh ging met zijn kwasten vooral op pad rondóm Auvers-sur-Oise, waar hij woonde. ‘Ik ben geheel geabsorbeerd in de onafzienbare vlakte met korenvelden tegen de heuvels, groot als een zee’, schreef hij aan zijn broer. De boomwortels zijn tot veler verrassing te vinden ín het dorp, op een steenworp afstand van de herberg waar Van Gogh logeerde.

In de Rue Daubigny werd dinsdag de locatie van de boomwortels onthuld. De ontdekking is te danken aan Van Goghspecialist Wouter van der Veen. “In januari kreeg ik een oude briefkaart in handen uit 1900-1910, met een straatje en wat bomen. Ik zag een detail: één boom had een verdikking. En ik dacht: die ken ik! Dat lijkt precies op een boom op dat laatste schilderij van Van Gogh! De heuvelrand, twee andere bomen, alles klopte!”

Op de ansichtkaart stond een straatnaam: Rue Daubigny. Van der Veen ging zoeken en vond de locatie. “Daar stond de boom, een beetje uit het zicht. Een monument dat de tand des tijds had doorstaan, overwoekerd met klimop.”

Van der Veen schakelde specialisten in van het Van Gogh Museum. Die beaamden de vermoedens. “Ook een dendroloog, een boomspecialist, constateerde: het is zeer aannemelijk dat het straatje op de oude ansichtkaart hetzelfde is als op het schilderij van Van Gogh.”

Pistoolschot

Auvers-sur-Oise, ten noorden van Parijs, is een bedevaartsoord voor Van Goghfans. De schilder kwam hier eind mei 1890 aan. Hij had net een tumultueus verblijf in de Provence achter de rug, waar hij zijn oor afsneed en aan psychische klachten leed. Jaarlijks bezoeken nu zo’n 200.000 toeristen de herberg waar hij woonde, de Auberge Ravoux, en de begraafplaats waar Van Gogh naast zijn broer Theo ligt.

Het zijn – naast de kerk – twee van de trekpleisters in het dorp. “Nu blijk ik zelf ook naast zo’n iconisch plek te wonen,” vertelt Delphine lachend. Haar huis met houten luiken ligt in de Rue Daubigny naast de ‘boomwortels’. “Als kind huppelde ik hier al. Nu loop ik hier met de boodschappen. En ik wist van niks! Vreemd om te weten dat dit een belangrijke plek is. Ik wist dat Van Gogh de korenvelden in de omgeving schilderde. Maar hij heeft hier dus ook 130 jaar geleden praktisch voor de deur gestaan.”

De ontdekking heeft ook een tragische kant. Van Gogh schilderde zijn laatste doek vrijwel zeker op 27 juli 1890, vlak voor zijn dood; hij stierf door een wond nadat hij zichzelf had beschoten. Hij was depressief en eenzaam. Van der Veen: “Het is goed mogelijk dat hij de hele ochtend heeft gewerkt aan dit doek, als een afspiegeling van zijn eigen melancholie. Hij moet het daarna naar de herberg hebben gebracht om daar te vertrekken met een revolver in zijn zak.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden