PlusAmsterdam Prijs
Platform Oscam gaat Zuidoost ook internationaal op de kaart zetten
Platform Oscam is genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, in de categorie beste prestatie. Oprichter Marian Duff: ‘Zuidoost nog meer op de kaart zetten, ook internationaal.’
Open Space Contemporary Art Museum (Oscam) is een plek voor kunst, mode, design, vakmanschap en ontwikkeling. Oprichter en directeur Marian Duff begon ermee in november 2017 als pop-up rond de culturele diversiteit van Zuidoost. Al snel volgde samenwerking met diverse musea voor langdurige programma’s. Oscam wil een creatief knooppunt zijn voor Amsterdammers, vooral voor de Bijlmer.
Het juryrapport: ‘Het programma van Oscam geeft verschillende makers een plek en vooral ook onontdekt, jong talent. Door een ruimte te creëren voor jongeren om niet-mainstream verhalen te presenteren, neemt Oscam een actieve positie in binnen het huidige culturele discours over diversiteit en de noodzaak om kunststructuren te dekoloniseren en te decentraliseren.’
Wat kenmerkt uw werk?
“Wat we met Oscam doen is verhalen vertellen. Multidisciplinaire verhalen die voor onze community normaal zijn, maar waar anderen misschien nog nooit van gehoord hebben. Er zijn veel verhalen die niet altijd de gelegenheid krijgen om in musea en andere instellingen gezien of gehoord te worden. We proberen zo laagdrempelig te zijn, zodat iedereen bij ons kunst kan laten zien. Dat kunnen buitenlandse kunstenaars of ontwerpers zijn, maar net zo goed mensen uit de buurt. We hebben nu bijvoorbeeld werk van Kahlil Joseph, een videokunstenaar uit Los Angeles.”
Wat betekent Amsterdam voor u?
“Ik zei vroeger: Suriname en Frans-Guyana zijn mijn land en Amsterdam is mijn stad. Ik voel me thuis in Amsterdam. Ik ben geboren in Paramaribo, heb Frans-Guyaanse roots en ben opgegroeid in de wijk Schalkwijk in Haarlem. Toen ben ik gaan studeren en nu woon ik ruim twintig jaar in Amsterdam. Eerst in Oost en sinds vier jaar in Diemen. Mensen zijn er vaak over verbaasd dat ik niet in Zuidoost woon, omdat ik hier sinds mijn derde jaar dagelijks ben. Alle schoolvakanties was ik bij mijn allerliefste tante Kitty in Fleerde. Zuidoost is naast Schalkwijk mijn basis. Ik heb altijd gezegd dat ik niet in Zuidoost wil wonen omdat ik bang ben dat de magie verloren gaat.”
Wat is de magie van Zuidoost?
“Ik hou zo verschrikkelijk van Zuidoost, ik heb hier zoveel projecten gedaan, zoveel familie en zoveel meegemaakt. Toen ik in Oost woonde zat ik een keer niet goed in mijn vel omdat een vriend was overleden en dacht: ik ga gewoon naar de markt in Ganzenhoef. Binnen een uur was ik weer helemaal mezelf. Alleen door daar een rondje te lopen.”
Hoe is Oscam ontstaan?
“Tijdens een werkreis naar Suriname ontmoette ik kunstenaar Marcel Pinas, eigenaar van een museum voor hedendaagse kunst in Suriname. Hij maakt een directe link met de gemeenschap en zorgt ervoor dat mensen in aanraking komen met kunst. Hij deed in Suriname wat ik in Nederland deed, alleen had ik geen gebouw. Hij inspireerde mij om een pop-upmuseum op te zetten in Ganzenhoef. Daar zijn we in 2017 begonnen, ter gelegenheid van 50 jaar Bijlmer. Begin dit jaar zijn we verhuisd naar winkelcentrum Amsterdamse Poort.”
Dat werd een valse start.
“Na anderhalve week moesten we dicht vanwege corona. We hadden net een nieuw concept voor horeca, Uncle Johnny in samenwerking met Red’s Kitchen Amsterdam. Hopelijk kunnen we dat alsnog ontwikkelen, met meer delivery en een Caraïbische kaart met een moderne twist. We blijven hier tot en met volgend jaar en oriënteren ons op iets groters. Want we hebben nu geen kantoorruimte.”
Wat is nu in Oscam te zien?
“Een modetentoonstelling met verschillende modeontwerpers zoals Karim Adduchi, Maison the Faux en Duran Lantink, die ook genomineerd is voor de Amsterdamprijs. We hebben ze gevraagd om te reflecteren op een historisch kledingstuk. Die stukken komen uit musea in Nederland en België. De tentoonstelling is een reactie op het nieuwe normaal, de ontwerpers presenteren hun werk in vakken van anderhalve bij anderhalve meter.”
Wat doet u over vijf jaar?
“Dan zijn we internationaler bekend en doen we veel kunstuitwisselingen met wijken in het buitenland die op Zuidoost lijken. We waren al bezig met een uitwisselingsproject met de buurt Brent in Londen maar dat ging niet door vanwege corona. Het is een wijk met heel veel talent en kunstenaars, net als Zuidoost. Vijftien mensen van Oscam en vijftien mensen uit Brent zouden aan de uitwisseling deelnemen, om te kijken of we samen tot een kunstproject kunnen komen. Dus dat is ons doel, om Zuidoost nog meer op de kaart te zetten, met kunstenaars die hier al zijn maar ook met andere kunstenaars uit Amsterdam en heel Nederland.”
Het prijzengeld bedraagt 35.000 euro. Wat gaat u daarmee doen als u wint?
“Ik heb echt geen idee. We kunnen het geld sowieso goed gebruiken omdat we natuurlijk een aantal maanden dicht zijn geweest, maar dat kan elke organisatie in deze tijd. Ik durf er echt niet eens over na te denken. Het is al geweldig dat we genomineerd zijn.”
De shortlist
De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst, de grootste cultuurprijs van de stad, worden 26 oktober in ITA bekendgemaakt. De zeven genomineerden:
1. Shishani Vranckx
2.Duran Lantink
3.Salim Bayri
4.Oscam
5.Jungle By Night
6.Mezrab
7.Jennifer Tee