Platform BK vraagt Stedelijk om duidelijkheid over dependance

In een open brief aan directeur ­Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum vraagt het Platform BK om duidelijkheid over plannen voor een 'hernieuwde dependance'.

'In 2016 gesloten ruimte voor jong talent SMBA heeft snel opvolger nodig' Beeld anp

In juli 2016 sloot het Stedelijk de dependance SMBA in de Rozenstraat. Die was in 1993 opgericht als plek voor jong talent en tentoonstellingsruimte voor kunstenaars in Amsterdam.

Het museum dacht een nieuwe locatie dit jaar te openen. De internationale curatoren Emily Pethick, Sophie Goltz en Eungie Joo moesten de 'afgewogen herpositionering' in goede banen leiden.

Publieke dialoog
"Ter versterking van het hedendaagse kunstveld, waarin de onafhankelijke presentatie-instituten het niet makkelijk hebben, willen we een antwoord geven op wat nu ontbreekt en nodig is in de stad," zei Ruf bij de sluiting.

De aanbevelingen zouden er eind 2016 zijn, maar er is nog altijd geen zicht op een hernieuwde dependance.

Platform BK, dat de rol van kunst in de samenleving onderzoekt en kunstenaars, ontwerpers en andere culturele producenten vertegenwoordigt, verzoekt het Stedelijk Museum nu zijn 'institutionele transparantie te bevorderen en de resultaten publiek te delen'.

"Neem de publieke dialoog serieus en deel de verschillende overwegingen die spelen bij een hernieuwde satelliet."

Onbeantwoord
Het platform roept het museum op niet langer te wachten: "Creëer ruimte in het artistieke middenveld met een hernieuwd SMBA! Als er nog wat langer wordt gewacht met heropening, dan is het gedane onderzoek niet relevant meer, omdat de condities en de omgeving voortdurend aan verandering onderhevig zijn."

Eerdere verzoeken aan het Stedelijk Museum om openheid te geven in de onderzoeksresultaten en de stand van zaken wat betreft een heropening van een nieuw SMBA zijn volgens Platform BK onbeantwoord gebleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.