Plasterk zal kunstgaten niet repareren

AMSTERDAM - PvdA-minister Ronald Plasterk van Cultuur heeft hard de deur dichtgegooid voor met opheffing bedreigde ensembles als het Asko/Schönberg, het Amsterdam Baroque Orchestra en het Nederlands Kamerkoor. Hij weigert alsnog subsidie voor de wereldvermaarde gezelschappen te zoeken.

Dat bleek gisteren in het Amsterdamse Paradiso, waar Plasterk te gast was op een debat van cultuurorganisatie Kunsten '92.

Vanaf volgend jaar worden de subsidies podiumkunsten op een nieuwe manier verdeeld. Grote gezelschappen als Toneelgroep Amsterdam, het Concertgebouworkest, Het Nationaal Ballet en De Nederlandse Opera kunnen, als onderdeel van de 'basisinfrastructuur', rekenen op langjarige, structurele subsidies, vaak na advisering door de landelijke Raad voor Cultuur. Voor kleinere gezelschappen is het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten in het leven geroepen, dat zonder verdere bemoeienis van de politiek een deel van het geld mag verdelen. Op die manier zou eindelijk een einde gemaakt worden aan het vierjaarlijkse lobbycircus in de cultuurhoek.

Vooral in de muzieksector heeft dat tot consternatie geleid. Om geld over te houden voor vernieuwing en verjonging zijn ensembles als het Asko/Schönberg, het Amsterdam Baroque Orchestra en het Nederlands Kamerkoor (gedeeltelijk) buiten de boot gevallen, maar bijvoorbeeld ook het bekende Willem Breuker Kollektief, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Ives Ensemble, het Mondriaan Kwartet, Orkest De Volharding en het Maarten Altena Ensemble. Zij kunnen niet tegen de beslissing van het fonds in beroep. Alleen een tamelijk kansloze gang naar de rechter staat nog open.

Plasterk, zelf groot liefhebber van koormuziek, maakte een vergelijking met het Filmfonds. ''Paul Verhoeven krijgt daaruit ook niet altijd automatisch subsidie, ook al is hij nog zo wereldberoemd. Het Fonds voor de Podiumkunsten is er gekomen op verzoek van het kunstenveld zelf. Dat wilde zelfs álle beslissingen over de verdeling van subsidie bij de politiek weghalen. Als het Fonds nu een pijnlijke beslissing neemt, ga ik dat niet meteen weer onderuit halen. Ik heb geen reden om te twijfelen aan het oordeel. Als ik zou ingrijpen, zou het Fonds ook terecht zeggen: doe het dan maar helemaal zelf.''

Op een oproep van de Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels om bij wijze van voortschrijdend inzicht meer instellingen toe te laten tot de basisinfrastructuur, wilde Plasterk niet ingaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt hem daarin. ''Het zou onprofessioneel zijn nu al te gaan schuiven,'' zei PvdA-Kamerlid John Leerdam. ''Over twee jaar is er een evaluatie van het nieuwe systeem. Laten we er daarna nog eens naar kijken.''

Plasterk liet gisteren wel doorschemeren dat er met Prinsjesdag extra geld komt voor de kunsten. Het zou gaan om zeven miljoen euro, waarvan meer dan de helft naar de regio gaat. De Raad voor Cultuur had eerder berekend dat er 26 miljoen euro bij moet voor de gesubsidieerde kunsten, wil Plasterk zijn eigen ambities van excellentie waar maken. Het kabinet heeft deze periode weliswaar vijftig miljoen euro extra uitgetrokken, maar dat geld gaat vooral naar projecten als cultuureducatie, het nieuwe Nationaal Historisch Museum, het opknappen van religieus erfgoed en het bevorderen van volkskunst in de regio. (MARCEL WIEGMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden