Plasterk: pers moet zijn werk kunnen doen

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt dat journalisten in principe hun werk vrij moeten kunnen doen. Alleen specifieke redenen, zoals de veiligheid of als de ruimte te klein is, kunnen aanleiding zijn de pers te weren of niet iedereen binnen te laten.

Uitgangspunt is 'dat als het effe kan en ook als het niet effe kan, de pers vrij zijn werk kan doen'Beeld anp

Hij zei dat vrijdag naar aanleiding van het weren van pers bij een informatiebijeenkomst in Luttelgeest over een nieuw asielzoekerscentrum. Al eerder liepen media ook in andere plaatsen op tegen beperkingen voor verslaggeving over dit onderwerp. De VVD is daartegen en heeft de minister opgeroepen met de gemeenten in overleg te gaan.

Plasterk zei dat hij nog niet met de burgemeesters heeft gesproken. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de gemeenten zelf om te kijken hoe ze de bijeenkomsten organiseren. Ze moeten daarover in de eerste plaats tegenover de gemeenteraad verantwoording afleggen'.

Maar het uitgangspunt is volgens de minister 'dat als het effe kan en ook als het niet effe kan, de pers vrij zijn werk kan doen'.

Nederlandse media hekelen de aantasting van de persvrijheid bij de informatieavonden over de opvang van vluchtelingen, schreef het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren woensdag in een brandbrief.

'Prioriteit bij gesprek omwonenden'

'Het noodbevel is in de ogen van de media wellicht een zwaar middel', zegt burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder (Luttelgeest). 'Aan de ene kant betreur ik de inzet hiervan ook, het zou niet nodig moeten zijn. Aan de andere kant lag onze prioriteit bij het gesprek met de omwonenden. Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden