Update

Pijbes herhaalt: Rijksmuseum kán niet meebetalen aan Rembrandts

Minister Jeroen Dijsselbloem wil dat het Rijksmuseum een bijdrage levert aan de komst van de twee Rembrandt-portretten, maar volgens museumdirecteur Wim Pijbes zijn de toezeggingen die hij had geregeld vervallen.

David van Unen
null Beeld Koen van Weel
Beeld Koen van Weel

Nederland en Frankrijk delen de kosten en dus ook de doeken. De schilderijen komen deels in het Parijse Louvre te hangen en deels in het Rijksmuseum. Dat is een ander scenario dan een aantal weken terug, toen de Nederlandse staat de schilderijen samen met het Rijksmuseum aan zou schaffen. Het Rijks zou in dat geval 80 miljoen bijdragen. Nu gaat dat niet meer, benadrukt Pijbes in een interview met Trouw vandaag.

Toezeggingen
Pijbes zegt al een heel eind op weg te zijn geweest met het werven van fondsen, maar alleen op voorwaarde dat met het gegeven geld beide doeken volledig in Nederlands bezit zouden komen. 'Nu dat niet gebeurt, vervalt die toezegging. Ook de particuliere bijdragen vervallen nu, want in de fiscale constructie zouden de schenkers mede-eigenaar worden van de kunstwerken. Dat kan op dit moment niet meer, omdat de schilderijen eigendom gaan worden van de Nederlandse en Franse staat.'

De museumdirecteur zegt er overigens mee te kunnen leven dat beide schilderijen nu deels van Nederland, deels van Frankrijk zijn. 'Het had ook helemaal fout kunnen gaan. Want er lag wel een dreigement van de Franse cultuurminister Fleur Pellerin om de schilderijen tot nationaal monument te verklaren. Dan hadden we moeten procederen om ze hier te krijgen. Daar moet ik niet aan denken. Er is nu voor een politieke oplossing gekozen, prima.'

Dijsselbloem
Met zijn uitspraken staat Pijbes tegenover minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, die gisteren zei er aan te 'hechten' dat het Rijksmuseum alsnog een bijdrage zou leveren aan de komst van de schilderijen. 'Het lijkt me alleszins redelijk dat de grootste begunstigde partij, in dit geval het Rijksmuseum, ook bijdraagt.' Mocht het museum daar toch voor kiezen, is volgens bronnen op het Binnenhof een bijdrage aan het Museaal Aankoopfonds een optie. Daar werd 30 miljoen uitgehaald voor de aankoop van de schilderijen.

Wanneer de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit precies naar Nederland komen, weet Pijbes nog niet. 'Ik hoop zo snel mogelijk, maar er moet nog veel geregeld worden over het juridische eigendom, restauratie en het transport. Zodra ze hier zijn, willen we ze wel restaureren. Ze zijn in goede staat, heeft onze directeur collecties Taco Dibbits al vastgesteld, maar het vernis is vergeeld.' Het Rijksmuseum heeft al toegezegd de kosten van restauratie op zich te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden