Pijbes: 'Financiën voor aankoop Rembrandt-portretten zagen er goed uit'

Het Rijksmuseum had vorig jaar september wel degelijk de financiële middelen voor de aankoop van de twee Rembrandt-portretten.

Jasper Piersma
Delegaties van Nederland en Frankrijk in Parijs bij de twee portretten. Beeld anp
Delegaties van Nederland en Frankrijk in Parijs bij de twee portretten.Beeld anp

Dat zegt directeur Wim Pijbes zondagavond in een reactie op een artikel in NRC Handelsblad. Volgens de krant kon Pijbes slechts rekenen op 5 miljoen van de Vereniging Rembrandt en 7,5 miljoen van de BankGiroLoterij. En dat terwijl de afspraak was dat het Rijksmuseum 80 miljoen zou inzamelen voor de verwerving van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.

In een reactie zegt Pijbes dat er begin september 24,5 miljoen 'concreet rond' was en dat er 60 miljoen aan 'serieuze toezeggingen' waren. In totaal zou dat betekenen dat er 84,5 miljoen euro beschikbaar was. "We hadden bovendien nog vier maanden om het rond te krijgen en het zag er goed uit dat dat ging lukken," aldus Pijbes.

De Staat zou voor de aankoop van de portretten de andere 80 miljoen neerleggen. Een week na de bekendmaking van de aankoopplannen bleek echter ook Frankrijk een oogje te hebben op de werken die door de Franse familie Rothshild te koop werden aangeboden. Uiteindelijk bleek daardoor het enige alternatief dat Nederland en Frankrijk samen de schilderijen zouden kopen, wat eind september 2015 gebeurde.

Rembrandt portretteerde het echtpaar Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit de Amsterdamse burgerij in 1634.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden