PlusInterview

Pieter Verelst: ‘Ik bied mijn publiek geen schaaltje met hapklare inhoud’

De jonge Vlaamse cabaretier en acteur Pieter Verelst treedt zondag op tijdens de Uitmarkt. In Theater Bellevue geeft hij een voorproefje van zijn nieuwe voorstelling Amai, waarmee hij de komende maanden door Nederland en Vlaanderen reist.

Arno Gelder
Pieter Verelst: ‘Ik wil iedereen meenemen in mijn fantasie, op mijn trip’ 
 Beeld Ellie Van den Brande
Pieter Verelst: ‘Ik wil iedereen meenemen in mijn fantasie, op mijn trip’Beeld Ellie Van den Brande

De cabaretier arriveert in een camper – zijn woning. Pieter Verelst (29) ­besloot twee jaar geleden te breken met de sleur van een vaste woon- of verblijfplaats en schafte een gitzwarte kampeerauto aan.

Daarmee toert hij nu door de lage landen, want na zijn succesvolle voorstelling Mijn broer en ik staat hij komend seizoen de opvolger Amai op het programma. En met die show reist hij straks stad en land af: Amstelveen tot Antwerpen en van Aarschot tot Aalsmeer.

Voor hem geen hotels, maar zijn ­eigen, vertrouwde bed op wielen. “Ik kan het iedereen aanbevelen,” zegt Verelst, geboren en getogen in Heist-op-den-Berg in de provincie Antwerpen. Hij geldt als een talent binnen de Nederlandse en Belgische kleinkunst. Hij won in 2014 de jury- en persoonlijkheidsprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival en twee jaar later het Cameretten Festival. Zijn debuutvoorstelling Mijn broer en ik ging in 2017 in première.

Zijn podiumkunst omschrijft hij als een ‘melange van cabaret, theater, absurdisme en kleinkunst’. En hij maakt naar eigen zeggen voorstellingen op intuïtie. “Ik weet op voorhand nooit wat ik wil. Ik kan wel proberen een weg te bewandelen, maar ik schiet toch steeds zijpaden in.”

Vooral op het absurdisme, het ongerijmde, kolderieke en bevreemdende, lijken Vlaamse cabaretiers (Wim Helsen, Kommil Foo) patent te hebben. “Ik bied mijn publiek geen schaaltje met hapklare inhoud. Ik houd van open vragen, anders dan sommige cabaretiers die het antwoord al klaar hebben. Dat betekent dat ik mijn publiek dikwijls moet veroveren, zeker omdat de mensen me slechts van één voorstelling kennen. Ik wil iedereen meenemen in mijn fantasie, op mijn trip. Sta je daar voor open, dan kun je het bij mij naar je zin hebben.”

“Maar er zijn ook bezoekers, hoor ik soms na afloop, die er niets van hebben begrepen. Of er heel erg aan moesten wennen. Of compleet waren overdonderd. Maakt niks uit. Ook dan kun je volgens mij nog een plezante avond beleven. Ik bewandel in elk ­geval geen platgetreden paden.”

In zijn nieuwe show Amai geeft Verelst een proeve van zijn bijzondere belevingswereld. “Ik voer onder meer een man ten tonele die ervan overtuigd is dat wandelende takken de wereld overnemen. Een complot­denker ja, zoals je die bij bosjes hebt. De moord op John F. Kennedy, de maanlanding, het klimaat, natuurlijk de Bermudadriehoek en de Aboriginals in Australië die eigenlijk aliens zouden zijn.”

Zo’n type dat eerst de schuld bij anderen legt, in dit geval wandelende takken. En daarmee alles probeert te verklaren en goed te praten. Een patroon dat je ook in het dagelijkse leven van mensen ziet. Dat maakt absurdisme zo interessant – je kunt het afspiegelen aan onze realiteit.”

Het is een echte Verelst-observatie. In Amai (‘Het is bij mij echt een stopwoordje’) observeert hij outcasts, is hij een meelijwekkende goochelaar en vertelt hij bijvoorbeeld de geschiedenis achterstevoren. “Dan valt het namelijk allemaal erg mee.”

Pieter Verelst: “Ik houd van het tragi­komische in het leven. Wij zijn hier allen op aarde en collectief op weg naar het einde. We slenteren hier maar wat rond, maar waarom eigenlijk? Daarom moeten we dit bestaan maar niet al te serieus nemen.”

Zondag van 19.00 tot 19.30 uur in Bellevue (Uitmarkt) en 12-13/11 in Bellevue

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden