Plus

Piet Paulusma weg bij SBS: 'Ik had het als SBS-baas niet gedaan'

Weerman Piet Paulusma legt aan het eind van dit jaar, na 23 jaar in dienst te zijn geweest, gedwongen zijn werk bij SBS6 neer. Eind 2019 klinkt op die zender voor de laatste keer oant moarn, tot morgen.

Dennis Jansen
Piet Paulusma Beeld anp
Piet PaulusmaBeeld anp

Het was een drukte van jewelste maandagmiddag aan de Franekertrekvaart in het Friese Harlingen, bij en in de woning van Piet Paulusma.

Cameraploegen reden af en aan, vrienden, familie en kennissen liepen binnen, waar de telefoon roodgloeiend stond. "Mijn zus doet de mailtjes, ik heb drie telefoons aan mijn oor," reageerde zoon Kees. "Mensen zijn verbaasd, ze snappen het niet."

Oant moarn
Het nieuws dat de bekendste weerman van Nederland aan het einde van dit jaar moet stoppen bij SBS 6 reikte tot ver buiten Friesland. "Heel Nederland leeft mee, dat doet me zo goed," reageerde Paulusma. "De site is ontploft, alle radio- en televisiezenders hebben gereageerd en elke talkshow heeft een aanvraag gedaan, maar daar kom ik echt niet aan toe."

Op 2 januari werd Piet Paulusma (62) in Amsterdam ontboden in de directiekamer van SBS 6. Eigenlijk voelde hij het al aankomen.

"Van alle kanten hoorde ik dat de zender bezig was met veranderingen, maar ik werd nergens bij betrokken. Dan denk je: oei, wat gaat er gebeuren? Nou, dit dus: mijn contract werd niet verlengd. Ik kwam de kamer uit en zei tegen Edo (Zijlstra) mijn eindregisseur: het is gebeurd."

Het nieuws sloeg in als een bom. Piet Paulusma, de man die het weer presenteert op zo'n beetje alle plekken in Nederland. In t-shirt op, pak 'm beet, een camping in Eersel, onder een paraplu bij Neeltje Jans of in een polonaise tijdens de carnaval in Baarle-Nassau, overal zag Nederland Piet opduiken, bijna 23 jaar lang en met de traditionele afsluiter oant moarn, Fries voor 'tot morgen'.

"Ze (SBS 6) willen het weer op een andere manier gaan doen en hebben mij niet nodig. Ik had gehoopt de 25 jaar vol te maken en mijn pensioen te halen. Het zit er niet in."

Fons van Westerloo ziet hem nóg binnen komen. De toenmalige SBS 6-baas werd door zijn collega's vreemd aangekeken toen hij Paulusma aanwees als weerman in 1996.

"De ene vrouw was nog mooier dan de ander op al die tapes die we kregen opgestuurd. En toen zag ik Piet, die werkte als marketingman bij de PTT en deed het weer er voor Omrop Frieslân een beetje bij. Het was een redelijk onverstaanbare man, maar wel een karakter. Iedereen riep: die Fons is knettergek geworden."

Toekomst
Dus niet. Paulusma groeide uit tot dé weerman van Nederland. De Fries moet nu plaats maken voor Dennis Wilt en Amara Onwuka die in het spoor van coryfeeën als Linda de Mol, Wendy van Dijk, Gordon en Johnny de Mol overkomen van RTL.

Van Westerloo: "Blijkbaar willen ze SBS 6 vernieuwen en ergens snap ik dat ook wel. Maar zo lekker gaat het daar niet qua kijkcijfers en dan is Piet Paulusma wel nog een belangrijk anker. Ik had het als SBS-baas nog even niet gedaan. Veel weermannen vonden hem maar een amateur, maar de grap was: Piet had het wel heel vaak bij het rechte eind."

De toekomst van Paulusma? "Afwachten," zegt de Fries, die wel benadrukt dat 'Piets weer' blijft bestaan. "Die ga ik sowieso online doen. We zijn bezig met het bouwen van een nieuwe website, een nieuwe app. Ik hou alle opties open."

Interesse van Omroep Max

Omroep Max-voorman Jan Slagter hoopt weerman Piet Paulusma naar de publieke omroep te halen. Slagter gaat de komende weken gesprekken voeren met het Friese weer-icoon om te kijken of hij bij Omroep Max op radio en televisie weerberichten wil gaan verzorgen.

Slagter: "Piet is een fenomeen, iedereen kent hem en houdt van hem. En ik denk dat hij erg goed op zijn plaats zou zijn bij Omroep Max."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden