PlusNieuws

Pierre Bokma, Monic Hendrickx en andere steracteurs in online ‘Cluedo met theatrale beleving’

Onder andere Pierre Bokma speelt een rol in 'Schuld of Onschuld'. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Onder andere Pierre Bokma speelt een rol in 'Schuld of Onschuld'.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Het is een cast waar iedere theaterproducent van droomt: Jules Croiset, Pierre Bokma, Monic Hendrickx, Stefan de Walle en Carine Crutzen doen mee aan het online theaterspel Schuld of Onschuld, dat deze week online is gezet.

Jeroen Schmale

“Het is Cluedo, gecombineerd met een theatrale beleving,” zegt uit­voerend producent Marleen Vriezen, die het concept in België zag en naar Nederland vertaalde.

Kort gezegd komt het hierop neer: Lucas Vermeer (gespeeld door Kees Boot) wordt dood aangetroffen in zijn badkuip. Is het zelfmoord of heeft zijn echtgenote Katja Schutters (Monic Hendrickx) hem vermoord? Daar moeten de onlinebezoekers na vijf procesdagen komend weekeinde een uitspraak over doen, als juryleden bij een rechtszaak.

Voor 15 euro per huishouden kunnen kijkers een ticket kopen waarmee ze de komende dagen toegang hebben tot ruim zestig filmpjes vol verklaringen in de rechtszaal en dossierstukken. In het weekeinde kunnen ze met een stemknop hun oordeel ­vellen, waarna rechter Jeff Voorhans (Jules Croiset) over een week vonnist. Hij volgt de meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Vriezen: “Daarna krijgen de bezoekers een film te zien waarin duidelijk wordt gemaakt wat echt met Lucas Vermeer is gebeurd en weten ze dus ook of hun oordeel klopte.”

Dat is ook het enige onderdeel dat niet is opgenomen in de repetitieruimte van Hummelinck Stuurman Theaterbureau in Amsterdam.

Jan Kooijman speelt de advocaat van de verdachte en Louise Korthals is officier van justitie. Vriezen: “Door corona hadden veel acteurs tijd, dat is natuurlijk een geluk.”

Succesvol concept

Ook voor Hummelinck Stuurman stond de wereld een jaar geleden, bij de eerste lockdown, op z’n kop en daarna vooral stil. Vriezen: “Producent Arjen Stuurman is op zoek naar wat nog wel kan. In België, waar de volksjury’s bij zogeheten assisen­processen nog bestaan, was dit voor de corona-uitbraak al een succesvol concept in de theaters. Daar heeft theaterbureau Uitgezonderd na de theatersluitingen een onlinevariant gemaakt en dat vond ik echt sterk.”

“We hebben dat stuk ‘ont-Vlaamst’ met kerst gebracht, onder de noemer De kerstmoord, en de reacties waren lovend. Veel families die door corona met de feestdagen niet bij elkaar konden zijn, hebben zo toch samen iets beleefd. Voor deze nieuwe aflevering, De droommoord, bieden we ook duo-tickets aan, voor families of vrienden die vanaf verschillende adressen mee willen doen.”

Meer informatie en tickets: schuldofonschuld.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden