Pierre Bokma ‘licht verbaasd’ over Johan Kaartprijs

Pierre Bokma ontvangt maandag de Johan Kaartprijs voor de theater­persoonlijkheid die het afgelopen seizoen een bijzondere prestatie leverde. De (film)acteur is blij verrast. ‘Ik poog altijd een brug te slaan tussen de zogenaamde hogere kunst en het laagdrempelige amusement.’

Arno Gelder
Pierre Bokma: ‘Ik heb altijd gewild, gestreefd en gehoopt dat kunst voor iedereen toegankelijk is’ Beeld ANP Kippa
Pierre Bokma: ‘Ik heb altijd gewild, gestreefd en gehoopt dat kunst voor iedereen toegankelijk is’Beeld ANP Kippa

Pierre Bokma (63) is oprecht verrast door de toekenning van de Johan Kaartprijs, maar naar eigen zeggen ook ‘licht verbaasd’ dat de onderscheiding – die eerder naar Youp van ’t Hek, Tineke Schouten, Gijs Scholten van Aschat en Simone Kleinsma ging – hem nu ten deel valt.

“Ik word door de jury geprezen als een soort artistieke bruggenbouwer die het veronderstelde hogere kunst­echelon en het meer laagdrempelige amusement verbindt. Bij mijn weten heb ik mijn werkzame leven niet anders gedaan. En die ‘hogere kunst’…? Ik heb altijd gewild, gestreefd en gehoopt dat kunst voor iedereen toegankelijk is.”

Een man een man

Bokma voelt zich in die zin verwant met een eerdere winnaar, André van Duin, ook zo’n kameleontische alleskunner. “Die heeft met zijn rol in het toneelstuk Sunshine Boys toch op behoorlijk verbijsterende wijze laten zien wat hij in dat zogenaamde hogere echelon kan.”

Pierre Bokma wordt in het bijzonder gelauwerd voor zijn rollen in de toneelkomedie Een man een man, waarin hij met Kees Prins speelt, en in #Niksteverbergen, het recentste theaterproject van De Verleiders. Typisch Bokma: hij is een briljant acteur die elk personage naar zijn hand zet.

In zijn laatste film, Bankier van het verzet, is hij de felle Nederlandse nazi Meinoud Rost van Tonningen, maar hij speelt met ogenschijnlijk hetzelfde gemak de gemoedelijke Mokumse caféhouder Cootje de Beer in ’t Schaep met de 5 pooten. Bokma is gulzig, genreoverstijgend en uiterst selectief als kwaliteit in het geding is. “Ik wil het allemaal verkennen, allemaal onderzoeken.”

Meneer Heydrich

In de tv-reeks Rundfunk was hij de zeer Teutoonse Meneer Heydrich, naamgenoot van de beruchte Duitse nazileider Reinhard Heydrich.

“Ze zochten iemand die een nogal uitgesproken Duitse onderwijzer kon spelen. Ik dacht: ha, een leraar Duits. Maar nee, het ging om een Duitse leraar. Heydrich geeft maatschappijleer en heeft een manische affiniteit tot zijn land van herkomst. Hij wil fanatisme ook in Nederland kweken. Wie es damals in der Heimat war, zullen we maar zeggen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden