Picasso meer waard dan Warhol

Een man kijkt naar een schilderij van Picasso in de National Gallery in Londen. Werken van Picasso brachten in 2008 het meeste geld op. Foto EPA Beeld
Een man kijkt naar een schilderij van Picasso in de National Gallery in Londen. Werken van Picasso brachten in 2008 het meeste geld op. Foto EPA

AMSTERDAM - Kunstwerken van Pablo Picasso hebben in 2008 op veilingen het meeste geld opgebracht. Picasso is daarmee Andy Warhol voorbijgestreefd als meest solide kunstinvestering. Dat blijkt uit de jaarlijkse top tien die Artprice, wereldleider op het gebied van informatie over de kunstmarkt, deze week heeft gepubliceerd.

Kunstwerken van Picasso zijn de laatste tien jaar op veilingen 96 procent in waarde gestegen. Het totale bedrag dat in 2008 op veilingen voor Picasso's werd neergeteld kwam uit op 262 miljoen dollar, tachtig miljoen minder dan in het topjaar 2006.

Andy Warhol, die vorig jaar de ranglijst aanvoerde, zakte naar de derde plaats. In 2007 bracht het totale aantal geveilde Warhols een bedrag van 430 miljoen dollar op. Vorig jaar zakte dat met 194 miljoen tot 236 miljoen. Die daling was mogelijk een gevolg van het fors hogere aanbod van Warholwerken op veilingen. Dat aantal steeg met 55 procent ten opzichte van 2007.

De tweede plaats is nu voor Francis Bacon, wiens werken vorig jaar in totaal 256 miljoen dollar opbrachten, 11 miljoen meer dan in 2007 toen hij op de derde plaats kwam. De belangstelling voor Bacon is sterk toegenomen. Tussen januari 2005 en januari 2008 steeg de waarde met 514 procent, en daalde in de daaropvolgende twaalf maanden weer met 48 procent. Vooral het laatste half jaar zakte de prijs in. Tijdens veilingen in Parijs, Londen en New York bleven twintig Bacons onverkocht.

Geen kunstenaar is de afgelopen jaren zo in waarde gestegen als Damien Hirst. Zijn werk bracht vorig jaar op veilingen in totaal 230 miljoen dollar op, 154 miljoen meer dan in 2007. Werk van Hirst werd de afgelopen tien jaar 1400 procent meer waard. Hirst en Gerhard Richter zijn de enige nog levende kunstenaars in de toptien. Richters werk bracht op veilingen in 2008 in totaal 122 miljoen op. In 2007 ging het nog om 36 miljoen. (HENK SCHUTTEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden