‘Pianobroers’ spelen voor 100 mensen in heropenend Concertgebouw

De Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam zal op 1 juli voor het eerst weer echt publiek ontvangen. Maximaal honderd mensen zijn die dag welkom bij elk van de twee concerten die ‘pianobroers’ Lucas en Arthur Jussen er achter elkaar zullen geven.

ANP
Lucas en Arthur Jussen treden op tijdens het jaarlijkse Prinsengrachtconcert in 2018. Beeld ANP
Lucas en Arthur Jussen treden op tijdens het jaarlijkse Prinsengrachtconcert in 2018.Beeld ANP

Het is dan 111 dagen geleden dat er een openbaar concert was. ‘Het eerste openbare concert in de Grote Zaal na maanden van sluiting is een bijzonder moment. Meer dan 310 concerten zijn geannuleerd, ontzettend pijnlijk voor alle betrokkenen. Dit concert voelt als een belangrijke stap in onze weg naar herstel als culturele sector,’ zegt directeur Simon Reinink.

De broers zijn in hun nopjes: ‘Het is voor ons een grote eer om bij deze heropening van de zaal te mogen optreden.’ Ze spelen muziek van Mozart, Schubert, Ravel en Kulenty. De concerten hebben plaats in het kader van de BankGiro Loterij ZomerSessies.

Het Concertgebouw laat drie stoelen leeg tussen de bezoekers en voert eenrichtingsverkeer in. Het publiek zal worden gevraagd niet te gaan staan tijdens het applaus, maar te blijven zitten om het verlaten van de zaal daarna goed te kunnen laten verlopen. Ook wordt Het Concertgebouw voorafgaand aan elk concert uitgebreid gereinigd.

Gespeeld is er al eerder in het Concertgebouw, maar die concerten die werden online uitgezonden. Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft ook voor deze vrijdag weer een concert geprogrammeerd dat gelivestreamd zal worden. Het is een barokprogramma onder leiding van Ton Koopman met blokfluitist Lucie Horsch, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs.

Na 111 dagen zonder publiek heropent Het Concertgebouw op 1 juli de deuren voor bezoekers. Beeld ANP
Na 111 dagen zonder publiek heropent Het Concertgebouw op 1 juli de deuren voor bezoekers.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden