Plus

Pianist Ralph van Raat wijdt zijn nieuwe album aan Chinese componist Tan Dun

Op zijn nieuwe album wendt de Nederlandse pianist Ralph van Raat de blik naar Tan Dun, die aan het einde van de jaren tachtig naar de VS ging om daar te studeren en uiteindelijk de succesvolste Chinese componist van zijn generatie werd.

Erik Voermans
null Beeld -
Beeld -

De Nederlandse pianist Ralph van Raat heeft inmiddels al aardig wat albums op zijn naam staan die zijn gewijd aan een enkele componist, vaak met de volledige pianocatalogus van de betreffende persoon. Daarbij toont hij keer op keer zijn brede smaak, waarin hij geen enkele esthetische opvatting uitsluit. Welke andere pianist speelt werken van Jakob Lindberg en Louis Andriessen naast John Adams, Arvo Pärt, John Tavener en Joep Franssens?

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Op zijn nieuwe album wendt hij de blik naar Tan Dun, die aan het einde van de jaren tachtig naar de VS ging om daar te studeren, daar kennismaakte met muziek waarvan hij het bestaan niet had vermoed en uiteindelijk de succesvolste Chinese componist van zijn generatie werd, mede door zijn bijdrage aan Crouching Tiger, Hidden Dragon, de film van Ang Lee.

Mooi is om Van Raat zowel heel vroege als de meest recente pianostukken van Tan Dun te horen spelen. De curve begint bij het fraaie, impressionistische Eight Memories in Watercolor (1978), dat Duns officiële opus 1 is, en gaat via het eerbetoon C-A-G-E (In Memory of John Cage), waarin de pianist uitvoerig en fantasievol het binnenwerk van de piano moet bespelen, tot het spectaculaireThe Fire uit 2020, dat speciaal voor Van Raat werd geschreven.

Van Raat speelt alle stukken met autoriteit, zoals van hem verwacht mocht worden.

Klassiek

Tan Dun
Piano Music
(Naxos)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden