Philipsvleugel Rijksmuseum open op 1 november

De Philipsvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam gaat 1 november weer open voor publiek. Het bijgebouw wordt de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het museum, met 13 zalen en een groot restaurant.

Het Rijksmuseum Beeld anp
Het RijksmuseumBeeld anp

Tijdens de 10 jaar durende verbouwing van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum konden bezoekers voor de topstukken terecht in de Philipsvleugel. Na de heropening op 13 april vorig jaar ging de Philipsvleugel dicht en werd ook dit bijgebouw gerenoveerd. Dat gebeurde door de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz, die ook het hoofdgebouw onder handen namen.

'Het Rijksmuseum krijgt er een vleugel bij, maar Nederland krijgt er een museum bij', zei directeur Wim Pijbes dinsdag tijdens een 'sneak preview'. De Philipsvleugel heeft een tentoonstellingsoppervlakte van ruim 1300 vierkante meter. Tijdens de renovatie is het atrium in het gebouw weer hersteld, waardoor er weer daglicht naar binnen komt. De eerste expositie vanaf november is Modern Times, Fotografie in de 20e eeuw, met ruim 400 werken uit de fotocollectie van het museum.

Zwart-witte tegelvloer
In februari opent een tentoonstelling met het latere werk van Rembrandt. Per jaar zullen zes tot zeven exposities worden gehouden, soms twee tegelijk. Een van de nieuwe zalen is bedoeld voor wisselende fototentoonstellingen. Naast de Philipsvleugel zijn ook de omliggende tuinen vernieuwd. In de tuin komen een 18e eeuws tuinhuisje en een zwart-witte tegelvloer waar bezoekers met grote schaakstukken kunnen schaken. Ook komt er een ouderwetse telefooncel te staan die in 1931 werd ontworpen door het architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt.

Voor het nieuwe restaurant, dat plaats biedt aan 135 gasten, gaat het museum werken met gastchef-koks. 'Net zoals we het fenomeen gastconservatoren toepassen', verklaart Pijbes. Na de heropening van de Philipsvleugel en de tuinen is er na 14 jaar een einde gekomen aan de transformatie van het Rijksmuseum, waarover het Rijk in 2000 een besluit nam.

Na de heropening van de Philipsvleugel en de tuinen is er na 14 jaar een einde gekomen aan de transformatie van het Rijksmuseum, waarover het Rijk in 2000 een besluit nam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden