PlusKlapstoel

Phil Tilli: 'Popmuziek is 51 procent looks'

Phil Tilli (1972) is ex-gitarist van Moke. Nu is hij manager van Lucas Hamming en Max Meser. Komende week introduceert hij in Nederland Pretty Green, het kledingmerk van Liam Gallagher.

Hans van der Beek
null Beeld Harmen de Jong
Beeld Harmen de Jong

Sassenheim

'Ik ben nakomer in een gezin van zes. Tot hun schrik en verbazing kwam ik er nog achteraan. Ik trok wel de stand zonen en dochters gelijk, dus dat was mooi. Voor mij was opgroeien in Sassenheim prima. Het heeft alle gemakken voor een kind. Ik haalde mijn vriendje na het eten op en dan hadden we de keuze uit drie voetbalvelden. Op school heb ik nooit heel veel aansluiting gevonden.'

Schoolband

"Nee, ik kwam ook helemaal niet zo vaak op school. Mijn moeder had natuurlijk met mijn oudere broers alles al meegemaakt, dus die schreef briefjes bij de vleet. Ze wist: Phil is niet achterlijk, die komt er wel. Op een gegeven moment zei ik: 'Je schrijft zo vaak een briefje voor gym met een excuus. Kun je niet één keer een briefje schrijven: Phil komt nooit meer naar gym.' En dat deed ze dan ook."

Phantasio

"Met een paar mensen zijn we een platenzaak begonnen, hier in de Tweede Tuindwarsstraat, in 1997, toen iedereen zei dat die markt verzadigd was. Maar wij kwamen met net iets anders: een leuk pand, een luistertafel, een supermooi cappuccinoapparaat. Het is nooit echt rendabel geweest, maar ik heb het twaalf jaar met onwijs veel plezier gedaan."

"We werden echt een clubhuis, vooral op zaterdag. Uit alle hoeken en gaten kwamen mijn vrienden, met sixpacks en zakken chips en soms stonden we er om middernacht nog steeds. Nog steeds denk ik: wat is dat jammer dat ik dat niet meer heb, al was het maar als hobby. Maar het ging niet meer. De man die ik het meeste vreesde was de postbode: er zat altijd slecht nieuws bij."

Tröckener Kecks

"Enorm bepalend voor mij geweest. In 1997 zochten ze een nieuwe gitarist en de toetsenist, Rob van Zandvoort, noemde mijn naam. 'Daar heb ik weleens mee gevoetbald,' zei Rick de Leeuw. 'Leuke jongen, doe maar.' Een dag later kom ik in Ricks huis, de band zit daar aan tafel en ik ben daar tien jaar niet meer weggegaan, van die tafel. Het was zó mooi. Ik was meteen een gelijkwaardig bandlid en een vriend."

"Rick en die band hebben de essentie van rock-'n-roll waanzinnig benaderd: dat togetherness-ding. Klop je bij elkaar? Drink je ook graag bier samen? Je zit veel langer met elkaar in dat kutbusje dan dat je met elkaar muziek maakt. Rick en ik groeiden tot waanzinnige vrienden. Hij en zijn toenmalige vrouw bleven nog tot ver na de Kecks elke avond voor mij dekken. Ik at toch wel mee, ik was er altijd."

Karl Lagerfeld

"Ik vind het een lastige. Kijk, wij deden met Moke iets wat in Nederland als bijzonder werd uitgelegd. Terwijl wij dat helemaal niet bijzonder vonden: we hadden een band en we kleedden ons als een band. Ik heb een pishekel aan bands die denken dat dat niet erbij hoort of zo. Popmuziek is 51 procent looks en 49 procent muziek, en dan ben ik nog aan de milde kant."

"Arno Kantelberg van Esquire noemde ons de best­geklede band van Nederland, omdat hij dat echt stoer van ons vond, en - die chronologie is belangrijk -daardoor kwam opeens Lagerfeld op ons pad die ons ging kleden. In de begin­periode traden we ook op in het zwart, maar die kleding haalde ik gewoon bij H&M. Later adverteerde Lagerfeld nog met foto's uit die begin­periode, maar dat zijn foto's van ons in H&M!"

Strijkbout

"Tja, dat stond op onze rider, ja. Voor elk een strijkbout en een fles Jack Daniels. Ik vind dat dus niet zo bijzonder. Mijn broek staat hoog in mijn linkerrijtje van eerste levensbehoeften. Een strijkbout is voor mij net zo belangrijk als een tandenborstel."

Pensioen

"Gitaarspelen wil maar geen hobby worden. Gitaarspelen is voor mij: samen met een band, en voor publiek. Ik ben nooit een gitarist geweest die thuis veel zat te spelen. Na Moke, in 2014, heb ik vrij snel de knop omgezet en inmiddels zit ik midden in een best wel succesvol nieuw leven. Ik zou wel gek zijn om weer zes keer per week in een busje te gaan zitten, om vervolgens minder geld te verdienen, mijn vrouw en mijn kind minder vaak te zien en niet meer vijf kilometer hard te lopen."

Marathon

"Nee nee nee. Ik zou bijzonder graag ja antwoorden. Nee, maar wel vijf kilometer per dag, vijf dagen per week in elk geval. Zeven lukt niet, door de drukte. Vorige week waren we weer in Frankrijk. Als ik daar mijn rondje loop, denk ik: hier sta ik de rest van het jaar voor op die loopband in Amsterdam."

"Waanzinnig, dat uitzicht en lekker weer ook nog. Maar ook naar Londen neem ik mijn schoenen mee. Je bent echt ergens als je rent, hè, als je los bent. Of laatst in Liverpool, holde ik langs de Mersey, hoe mooi is dat. Je hebt de hele tijd Ferry cross the Mersey in je hoofd. Letterlijk, ja. Philly alongside the Mersey maakte ik er op een gegeven moment van. De positiefste verslaving die je kunt hebben."

Ex-Moke

"Ik hoor het nog dagelijks: hoe is het met Moke? Weet je, het kan vervelend overkomen, maar ik was het gezicht van die band. We hebben het beste in elkaar naar boven gehaald, maar we konden niet meer door één deur en uiteindelijk heb ik het veld moeten ruimen. Alleen had ik graag gehad dat de band toen gestopt was, met een keurige afscheidsshow in een uitverkocht Paradiso."

"Het is verworden tot een soort hobbyclub voor mannen op leeftijd. En dat is jammer voor waar we vandaan kwamen. We waren even de grootste, we verkochten even 40.000 platen, we waren even overal, we stonden ergens voor. Jammer dat dat niet op een mooiere manier eindigde. Had ons die mooie, gezamenlijke buiging gegund in Paradiso, net zoals met de Tröckener Kecks."

Songfestival

"Ik heb niet gekeken, maar ik kan me ook nauwelijks voorstellen dat ze bij O'G3NE gedacht hebben: we gaan een lied schrijven dat Phil Tilli leuk vindt. Ik ben nog met de Common Linnets mee naar Kopenhagen geweest. De eerste week mocht ik JB Meijers vervangen, hij moest met De Dijk naar Suriname."

"Ook weer zo'n schoolvoorbeeld: Ilse, gelijk leuk, gelijk goed. Ik voelde wel een enorme spanning tussen Waylon en Ilse. Waylon zat drie tafels verder en op een gegeven moment was ik ongeveer de enige die nog met allebei sprak. De tweede week was JB er weer en moest ik weg. Dat voelde wel raar. Maar anders had ik de verjaardag van mijn vrouw gemist."

Papa

"Ik ben nog steeds elke dag sprakeloos hoe te gek dat is. Vier is ze nu. Van de week zit ze voor het eerst in de bioscoop, met zo'n 3D-brilletje. Geen enkel contact meer mee te krijgen, maar na afloop vertelt ze je er alles over. Ik ben zo blij dat ik op mijn veertigste vader ben geworden, misschien wel het allerbeste wat ik in mijn leven heb gedaan. Ik hoef voor mezelf niks meer te bewijzen, ik wil het gewoon leuk hebben met haar."

Liam Gallagher

"De verpersoonlijking van rock-'n-roll, in alles. Ik krijg kippenvel als ik over hem praat. Hij is magic. Zo'n attitude, zijn voorkomen en man, wat een zanger is dat. Ik ben zelf ook een uitgesproken mens en ik weet dat je daar niet louter vrienden mee maakt. Fuck it. Hij durft gewoon Liam Gallagher te zijn. En dat kledingmerk hoort daarbij. Al had hij net zo goed theedoeken kunnen verkopen. Dan wilde iedereen een theedoek met attitude."

Pretty Green

"Het merk mag nu in Nederland verkocht worden en ik help met de introductie. In Engeland is het al heel populair. Pretty Green, lees Liam, heeft het aangedurfd een kledinglijn te lanceren waar 55 jaar popgeschiedenis in zit. De kleding ademt de stijl van de Mods. Jasjes zonder kraagjes die The Beatles droegen, eigenlijk alles wat appelleert aan goede muzieksmaak."

"Naast de vaste collectie komen ze ook met een lijn die terugkijkt op een bepaalde artiest. Dit najaar komt een Sgt. Peppercollectie, ze hadden ook een Jimi Hendrixlijn en een Stones/Exile on Main Streetcollectie. En natuurlijk altijd dingen die op Oasis teruggrijpen."

"Ik denk dat dit in Nederland kan werken. Dat het iets voor je doet om mooie kleren aan te hebben. De drempel is niet hoog, het is niet alleen voor rocksterren. Maar als je het draagt, kun je je een klein beetje rockster voelen. Je haalt een heel klein beetje Liam in huis."

Peter Bosz

"Ik trek graag de vergelijking tussen ex-voetballers en wat ik nu doe: van het podium naar de dug-out. De kern van mijn werk nu is management, onder meer van Lucas Hamming en Max Meser, en als creative voor Strongholt. Maar goed, Ajax. Ik ben heel fanatiek geweest, maar het laatste decennium ben ik het clubvoetbal een beetje uit het oog verloren, moet ik zeggen. Natuurlijk heb ik genoten toen ze de finale haalden, maar ik vind het ook weer niet helemaal eerlijk om nu opeens te gaan springen en doen, omdat ik eigenlijk heel weinig van de Europa League heb meegekregen. Dus ik ben nu zo'n wijf dat intunet bij de halve finale."

Olcay Gulsen

"Is dat niet die ex van Edgar Davids? Die doet heel slimme dingen, volgens mij. Die is ook enorm binnen aan het lopen. Ik vind haar lichaam ook een tempel. Dat zei Davids altijd over zijn eigen lichaam. Dat moet je er wel bijzetten, anders word ik opgepakt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden