Petitie voor The Movies succes, crowdfunding geopperd

Een petitie voor het behoud van The Movies is binnen een dag 20.000 keer ondertekend. De ondertekenaars vragen de gemeente om een oplossing te vinden voor het behoud van ‘dit onvervangbare culturele instituut’.

Marc Kruyswijk
Filmzaal van bioscoop The Movies. Beeld Eva Plevier
Filmzaal van bioscoop The Movies.Beeld Eva Plevier

Door de beperkingen die worden opgelegd vanwege de coronamaatregelen zal de bioscoop op de Haarlemmerdijk het nog tot uiterlijk december volhouden, verwacht de exploitant.

Kadir Selçuk, sinds 2013 een van de twee exploitanten van het oudste filmtheater van Amsterdam, luidde daarom dit weekend in een interview op de website van de Kunstraad de noodklok. Selçuk vraagt zich bovendien af of het in de bioscoop nog wel zo gezellig is: ‘Bezoekers komen straks onze theaters binnen via een aangewezen route, mogen dan nog net even snel een kopje koffie pakken, waarna ze meteen een grotendeels lege zaal in worden geleid om na afloop zo snel mogelijk weer te vertrekken.’

Bioscopen mogen weer open sinds 1 juni, maar moeten daarbij strikt het 1,5 meterprotocol van de Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in acht nemen. Voor The Movies betekent dit dat in de twee kleinste zalen maximaal tien bezoekers worden toegelaten en in de twee grotere zalen respectievelijk zestig en veertig.

Geen huurverlaging

Volgens de exploitanten van The Movies betekent dit dat er zelfs in de meest optimale situatie ‘heel zwaar verlies’ zal worden gedraaid. Selçuk en zijn mede-exploitant Alex Rutten beheren ook de Filmhallen. Daar is de situatie iets rooskleuriger omdat De Filmhallen negen zalen heeft, waardoor er nog veel bezoekers kunnen worden verwelkomd.

Bovendien kwamen Selçuk en Rutten met de stichting die het Hallencomplex exploiteert tot een goede betalingsregeling. Maar voor de dure toplocatie op de Haarlemmerdijk moet gewoon het volle pond worden betaald, zegt Selcuk. ‘We hebben gepraat met onze verhuurders, van die echte vastgoedmannen, maar die willen op zijn best iets van uitstel geven. Daar hebben we niets aan. Op deze manier valt binnen afzienbare tijd het doek voor The Movies.’

Op sociale media ontstond dit weekend veel beroering over de dreigende situatie voor The Movies. Onder anderen acteurs Huub Stapel en Thijs Römer, regisseurs Eddy Terstall en Martin Koolhoven en schrijvers Arthur Japin en Nico Dijkshoorn spraken zich op sociale media uit tegen een potentiële sluiting van de onafhankelijke bioscoop. Velen deelden hun herinneringen aan de legendarische bioscoop.

De websites Cinecrowd en Voordekunst hebben inmiddels aangeboden om inzamelingsacties op te zetten voor filmhuizen die in problemen verkeren.

Een campagne voor filmhuis Slieker in Leeuwarden bracht in een maand tijd 18.000 euro op.

Hulp van gemeente?

De gemeente Amsterdam wil kijken naar mogelijkheden om The Movies te helpen. Dat zeggen verantwoordelijk wethouders Touria Meliani (kunst en cultuur) en wethouder Victor Everhardt (economische zaken) in een reactie op de petitie. “The Movies is een plek voor cultuur, beleving, ontmoeting en een icoon voor de stad. We gaan samen met The Movies kijken of en hoe we ze kunnen helpen,” zeggen de wethouders.

Daarbij kijken ze in eerste instantie of het filmhuis aanspraak kan maken op de steunmaatregelen vanuit het Rijk. “We pakken het signaal van The Movies op in onze gesprekken met de rijksoverheid over aanvullende steun.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden