Petitie voor positief geluid over festivals

'Ik ben een Amsterdammer en ik ben voor festivals.' Met een petitie wil nachtburgemeester Mirik Milan een positief tegengeluid bieden over festivals in Amsterdam. 

Jasper Bol
Nachtburgemeester Mirik Milan. Beeld Dingena Mol
Nachtburgemeester Mirik Milan.Beeld Dingena Mol

'Dat is hard nodig omdat er een negatieve beeldvorming is over festivals in de stad," zegt Milan.

Dat negatieve beeld heeft volgens de nachtburgemeester betrekking op de toenemende drukte in de stad. Festivals krijgen daar te veel de schuld van. Die koppeling tussen de toegenomen drukte en festivals begrijpt Milan niet zo. "Het is druk in de stad, maar die populariteit komt doordat alle musea weer open zijn en de grachten erg populair zijn."

De andere, positieve kant van festivals wordt niet of nauwelijks gehoord. Er zijn - ook binnen Amsterdam - genoeg mensen die er veel plezier beleven aan de festivals. "Die vinden het juist leuk als dat op een leuke plek is, en dus niet op een parkeerterrein."

Initiatiefvoorstel
Volgens de nachtburgemeester zou er een eerlijkere dialoog moeten zijn tussen festivalorganisatoren en omwonenden. "Dat gaat erover dat alle Amsterdammers recht hebben om de stad te gebruiken. Het is van belang dat we overal dezelfde afspraken maken, zodat er per stadsdeel geen grote verschillen zijn."

De petitie van Milan sluit aan op een initiatiefvoorstel dat Reinier van Dantzig en Marijn Bosman van D66 willen indienen. "Ik ben blij dat er Amsterdammers zijn die laten horen dat je festivals niet weg hoeft te zetten als de vijand," zegt Van Dantzig. "Als het duurzaam en in goed overleg met de buurt is geregeld, is het een goede aanvulling op Amsterdam." Maar vooral op dat laatste vlak moet er volgens hem nog veel verbeterd worden.

Trekpleister
Met het initiatiefvoorstel wil Van Dantzig ervoor zorgen dat Amsterdam een internationale trekpleister voor festivals blijft. "Dan moet er nog wel veel gebeuren op het gebied van regelgeving." Regelgeving die moet zorgen voor een duurzaam behoud van de parken en een betere verstandhouding met omwonenden.

De gemeente moet er daarbij voor zorgen dat het voor omwonenden duidelijk is wanneer een festival plaatsvindt, hoeveel geluid er geproduceerd wordt en hoe het park wordt opgeruimd en verbeterd. "Ik denk dat je daarmee het begrip over en weer een stuk verbetert."

Meerjarige vergunningen
Een andere maatregel die D66 voorstelt zijn meerjarige vergunningen voor organisatoren van de festivals. "Organisatoren moeten elk jaar een nieuwe vergunning aanvragen. Die onzekerheid zorgt ervoor dat hele kleine investeringen zoals het aanleggen van een waterleiding niet gebeuren."

Van Dantzig denkt niet dat die meerjarige vergunningen en ingrepen juist voor meer weerstand zullen zorgen van omwonenden. "Ik kan me alleen maar situaties voorstellen waarin het voor zowel festivalorganisatoren als bewoners verbeterd wordt. Een waterleiding aanleggen of paden verharden zijn verbeteringen die passen bij het park. We willen geen enorm festivalterrein gaan aanleggen."

Lees ook: Mirik Milan over het nachtburgemeesterschap: 'Meer dan een leuk erebaantje' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden