Update

Peter van Straaten wint Inktspotprijs 2010

eter van Straaten is dinsdag in Nieuwspoort in Den Haag de winnaar geworden van de Inktspotprijs 2010. Foto ANP Beeld
eter van Straaten is dinsdag in Nieuwspoort in Den Haag de winnaar geworden van de Inktspotprijs 2010. Foto ANP

DEN HAAG - Tekenaar Peter van Straaten heeft de Inktspotprijs 2010 gewonnen. Van Straaten kreeg de prijs voor de beste politieke spotprent voor de vierde keer in zijn carrière.

De prijs werd gisteren uitgereikt bij de opening van de tentoonstelling Politiek in prent in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. De spotprent stelt het seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk aan de kaak en stond op 20 maart 2010 in Vrij Nederland, het weekblad waar Van Straaten, naast zijn werk voor Het Parool, al sinds 1968 politieke prenten aan levert.

'De tekening is letterlijk en figuurlijk treffend, pijnlijk komisch en wrang: zij brengt tegelijkertijd een traan en een lach teweeg. De combinatie van de vredige pose van de jongen met de wrede aanslag op zijn lichaam blijft in je hoofd hangen,' oordeelde de jury.

De jury was unaniem in haar keuze. Andere grote kanshebbers voor de prijs waren dit jaar Trik (alias Raymond Hendriks) met een prent over Geert Wilders als Calimero en Siegfried Woldhek met een prent over Desi Bouterse. Drie eervolle vermeldingen voor inhoud, beeld en humor zijn verleend aan respectievelijk Arend van Dam, Ien van Laanen en Len Munnik.

De expositie Politiek in prent bevat meerdere werken van 28 tekenaars. Ze gaan onder meer over de verkiezingen en de roerige kabinetsformatie, bezuinigingen in de kunstsector en de financiële crisis in Griekenland.

Van Straaten voelde zich vanmorgen 'zeer feestelijk' en noemt zijn vierde Inktspotprijs 'ongelooflijk': ''Het leuke van de prijs vind ik altijd dat het de tekening is die de prijs wint, en niet de tekenaar. Daarom kun je hem ook zo vaak winnen.''

En dan te bedenken, vertelt hij, dat Vrij Nederland indertijd nog aarzelde om de prent te plaatsen: ''Omdat het een harde tekening is. Maar je moet, gezien het onderwerp, af en toe hard en wreed zijn.''

De Inktspotprijs werd dit jaar voor de zeventiende keer uitgereikt. De bijbehorende expositie is na Nieuwspoort onder meer te zien in het Persmuseum in Amsterdam.

De jury van de Inktspotprijs 2010 bestond uit publiciste Stine Jensen, fotograaf Vincent Mentzel en kunsthistoricus Frank Welkenhuysen.

Peter van Straaten won de prijs ook al in 1994, 1997 en 2003. De tekenaars Stefan Verwey en Tom Janssen wonnen de prijs tweemaal.

Van Straaten dingt automatisch mee naar de BeNe-prijs. Die wordt jaarlijks toegekend aan de beste
tekening die dat jaar in Nederlandse en Belgische bladen is
verschenen. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden