PlusKleinkunst

Peter van Rooijen: Geestig weigeren om groots te leven

Mike Peek
Peter van Rooijen. Beeld Jaap Reedijk
Peter van Rooijen.Beeld Jaap Reedijk

Misantropie heeft vele gedaantes. Denk aan de klagerige zang van Hans Dorrestijn of de half gespeelde arrogantie van wijlen Jeroen van Merwijk. Peter van Rooijen heeft een betere stem en trekt meer muzikale registers open, maar hij hoort inhoudelijk zeker in dat rijtje thuis.

Het openingslied Mensen zoals jij en ik zet direct de toon. Er zijn mensen die ongeacht de omstandigheden altijd positief blijven. En er zijn mensen als Van Rooijen, die tot hun dood met zichzelf zullen worstelen. De voorstelling bevat veel meer nummers uit dat genre, zoals Flikker op met je panache, waarin hij geestig weigert om groots te leven. En Je doet er niet toe, dat de vloer aanveegt met het idee dat ons bestaan belangrijk zou zijn.

Of je daar neerslachtig of juist vrolijk van wordt, is heel persoonlijk. Je kunt het echter met geen mogelijkheid een pessimistisch lied noemen. Er gaat juist iets bevrijdends van uit. Waarom zou je nog stressen als het leven zinloos is? Dat sluit ook mooi aan bij het rode lijntje over Bob Ross, de man die miljoenen mensen liet schilderen. Niet uit artistieke ambitie, maar gewoon omdat het leuk is.

Emotie

Liefde, dood & Bob Ross is de opvolger van het bejubelde programma Liefde, dood & zwaartekracht, waarmee Van Rooijen werd genomineerd voor de Poelifinario Kleinkunst. Dat programma had een wat mooiere theatrale omlijsting en kroop iets sneller onder de huid. Het duurt dit keer vrij lang voor hij de emotie achter de satire weet te vinden.

Dat lukt hem uiteindelijk wel, met een prachtig nummer over een sms die hij in 2004 aan zijn jeugdvriend Sjoerd stuurde. Van Rooijen zegt dat hij nog steeds niet het gevoel heeft dat zijn leven is begonnen. En dat hij tegenwoordig weer slaapt met een lampje aan. Het lijkt de kiem van zijn carrière.

Kleinkunst

Liefde, dood & Bob Ross
Door Peter van Rooijen & Band
Regie Dick Hauser
Gezien 11/10, De Kleine Komedie

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden