PlusInterview

Peter van der Vorst: ‘De deur stond niet echt open bij RTL’

RTL moet persoonlijker en herkenbaarder worden. ‘Niet alleen bij nieuwe titels als talkshow Beau, maar ook bij klassiekers als GTST’, zegt Peter van der Vorst.

Gudo Tienhooven
Peter van der Vorst, de nieuwe directeur content van RTL. Beeld Renate Beense
Peter van der Vorst, de nieuwe directeur content van RTL.Beeld Renate Beense

Dat was even slikken. Het nieuwe tv-seizoen ging maandag van start met historisch lage cijfers voor de seizoensopening van de RTL 4-evergreen GTST (665.000 kijkers). Zelfs Lingo op SBS 6 deed het (met 802.000 kijkers) beter. “Natuurlijk had ik liever gewild dat het andersom was,” zegt Peter van der Vorst dinsdag op zijn kantoor. “Maar we hebben het over één dag. En er zijn een paar honderdduizend mensen die afleveringen vooruit- of terugkijken bij Videoland. We zijn wel bezig GTST beter te maken. Goed als ik daar met een kleine omleiding op terugkom…?”

De nieuwe directeur content van RTL stond dertig jaar als presentator en producent (denk aan Verslaafd en RTL Boulevard) aan de buitenkant van het mediabedrijf. Sinds maart is hij ineens een collega tussen een slordige zevenhonderd man, onder wie veel presentatoren. “Dat geeft een enorm teamgevoel. En dat gevoel miste ik daarvoor altijd een beetje,” begint hij zijn omweg. “RTL was een wat naar binnen gekeerde organisatie. Het woord arrogant wil ik niet gebruiken, maar de deur stond niet echt open.”

Dat pakte Van der Vorst direct aan. Letterlijk ook door alle presentatoren pasjes te geven om het RTL-gebouw binnen te kunnen wandelen. “Dat je voortaan niet, zélfs als belangrijk gezicht van een zender, moet wachten tot een secretaresse je binnenlaat. Als een team opereren, vind ik heel belangrijk. Die verbondenheid wil ik ook terugzien in de programma’s, maar dan richting de kijker.”

Hij vervolgt: “Wij hebben heel veel mensen als Chantal Janzen, Kees van der Spek, Beau van Erven Dorens en Kaj Gorgels, die zelf programma’s bedenken, maken én presenteren. Die persoonlijke verhalen vertellen die herkenbaar zijn en dicht bij de Nederlandse kijker staan.” Van der Vorst lacht. “En dát brengt mij op GTST…”

“Als ik eerlijk ben is de serie iets te veel af komen te staan van de gewone kijker. Met iets te veel extreme verhaallijnen. Er mag best ook eens wat minder luxe worden geluncht. Niet altijd met witte wijn. Het mag ook met een broodje kaas zijn. De verhalen moeten zich aan de keukentafel kunnen afspelen. De cast is ook vrij jong, waardoor de oudere kijker zich niet helemaal meer in de personages herkent. Met producent Endemol zijn we daar actief op aan het bijsturen. De komende maanden ga je dat terugzien.”

Persoonlijk, dichtbij, verbinden en makerschap dus; dat zijn dit najaar de kernwoorden voor RTL 4. Angela Groothuizen neemt in Ver Van Huis gezinnen mee naar de Amish-gemeenschap in de VS, Caroline Tensen is terug met Het Spijt Me en Jamai presenteert Hoe Zal Ik Het Zeggen, naar een Vlaams format waarin mensen bekenden verrassen met candidcameraboodschappen. Ook is er volop entertainment met The Masked Singer en Dancing With the Stars. De afgelopen zomerhits De Zwakste Schakel (met Bridget Maasland) en Ik Weet Er Alles Van (met Ruben Nicolai) keren terug, ‘maar daarvoor wordt nog een geschikte plek in het uitzendschema gezocht’.

Welke lessen van RTL Late Night en Zomer met Art neemt u meeneemt in het nieuwe programma op de late avond (vanaf maandag): Beau met Beau van Erven Dorens?

“Ook daar volg ik de koers: persoonlijk, dichtbij, herkenbaar en verbindend. Dat moeten we veel meer gaan doen daar. En die trefwoorden kun je één op één op Beau plakken. Ook vanwege zijn warmte en onvoorspelbaarheid. Die kan dit!”

Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk van de publieke omroep flirtten in de media openlijk met een overstap. Wat kunt u zeggen over de gesprekken die u met ze voerde?

“Ik ken ze allebei, dus ik heb ze beiden weleens gesproken. Maar ik ga niets zeggen over de inhoud van die gesprekken.”

Zou u ze voor RTL willen hebben?

“Je hebt het over de toppers in ons vak, natuurlijk zouden die welkom zijn. Daar ga ik niet moeilijk over doen.”

Gaan we u straks nog eens terugzien als presentator?

“De laatste keer dat ik in de studio stond, was bij RTL Boulevard toen aan de andere kant (6 Inside met Albert Verlinde op SBS 6, red.) uitlekte dat ik programmadirecteur zou worden. Heel bizar was dat. Ik kan daar in mijn nieuwe rol en met alle voorkennis die ik heb, niet meer gaan staan. Verslaafd komt er nog aan. Ik doe drie afleveringen die al waren opgenomen en Ewout Genemans de andere drie. Art Rooijakkers neemt Van der Vorst Ziet Sterren over.” Lachend: “Ik ga niet mijn eigen personeel interviewen!”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden