PlusInterview

Peter Heerschop: ‘Podcasten tien keer leuker dan gedacht’

In de vijfdelige podcastserie De Kleine Remedie bellen Peter Heerschop, Paul de Munnik en Malou Holshuijsen vanuit een lege Kleine Komedie met artiesten die eigenlijk op het podium hadden moeten staan.

Malou Holshuijsen
Peter Heerschop. Collega-cabaretier maakt samen met De Munnik zijn debuut als podcastpresentator. Beeld ANP Kippa
Peter Heerschop. Collega-cabaretier maakt samen met De Munnik zijn debuut als podcastpresentator.Beeld ANP Kippa

In de podcast doet een keur aan ­artiesten – zoals Theo Maassen, Claudia de Breij, Peter Pannekoek, Soundos el Ahmadi, Stef Bos, Roel van Velzen, Diggy Dex, Kiki Schippers, Viggo Waas en Tim Fransen – hun best om het antwoord te vinden op de onmogelijke vraag: hoe nu verder? Ook is er muziek en op het balkon van de Komedie verschijnen Paroolcolumnisten, onder wie Femke van der Laan, Theodor Holman en Roos Schlikker.

“Wat wij allemaal hebben gevoeld ­tijdens het opnemen van deze serie, is dat we weer aan staan,” stelt Paul de Munnik. “De Kleine Komedie ­binnenlopen met een gitaar in mijn hand, dat deed iets met me. Achter de vleugel op het toneel gaan zitten, voelt als thuiskomen. Dat gevoel: we mogen weer.”

Ik heb Peter Heerschop tijdens de opnames een paar keer in tranen gezien. Peter, wat raakte jou zo?

Heerschop: “De muziek van Paul raakte me enorm, dat doet heel veel met mij. Dat zit in de stem en het verhaal erachter. Waarom dit? En waarom nu?”

De Munnik: “Volgens mij voelden we allemaal even hetzelfde geluk. Weer in de Kleine Komedie mogen spelen, krankzinnige gesprekken met collega’s en de onzin die wij onderling hebben. En de prachtige columns…”

“Ik wil een grote veer in de reet van iedere columnist steken: wat waren ze goed,” vult Heerschop aan. “Het ging allemaal over iemand missen, geen van de columnisten koos de makkelijke weg. Recht uit het hart.”

Hoe voelt het om nu ook podcastmaker te zijn?

Heerschop: “Ik vind het tien keer leuker dan ik vooraf had gedacht. We kunnen weer meemaken wat we het liefst meemaken en uiting geven aan waar we samen doorheen gaan. Ik werd meegenomen door alle mensen die we aan de telefoon hebben gehad. De zin ‘we weten het niet’ klonk helemaal niet treurig.”

Hoe nu verder? Is er überhaupt een antwoord op die vraag?

De Munnik: “Er waren in elk geval veel ideeën. We zouden eerst alle mensen die bijna doodgaan, moeten laten optreden – dat was er een van...”

Heerschop: “Of juist het tegenovergestelde: de kwetsbaren een stap ­opzij en de jongeren weer het theater in. Er zat, ondanks dat we allemaal balen, een hoop opgewektheid in de gesprekken.“

Niet alleen opgewektheid, ik heb ook veel ongemak gevoeld. Hebben jullie nog een tipje van de sluier?

De Munnik: “Dat Theo Maassen en Guus Meeuwis op een boerderij met Gijs Scholten van Aschat hun tijd doorbrengen, kwam echt als een ­grote verrassing.”

Heerschop: “Ik kan alleen maar zeggen: wat is het een fijn gevoel om de telefoon te pakken en samen met de collega’s die je mist, tóch iets te ­maken.”

Bekijk hieronder aflevering 1. Liever alleen audio? ‘De Kleine Remedie’ is te beluisteren via Parool.nl/podcast.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden