Paus niet beledigd door stempel van marxist

Paus Franciscus zegt dat hij zich niet beledigd voelt als hij wordt uitgemaakt voor marxist. Hij reageerde op een uitspraak van de conservatieve Amerikaanse commentator en radiopresentator Rush Limbaugh, die een pauselijk geschrift eerder deze maand afserveerde als 'puur marxisme'.

Paus Franciscus gisteren tijdens een audiëntie waarbij kinderen hem alvast feliciteerden met zijn verjaardag. Dinsdag wordt de paus 77 jaar. Beeld getty
Paus Franciscus gisteren tijdens een audiëntie waarbij kinderen hem alvast feliciteerden met zijn verjaardag. Dinsdag wordt de paus 77 jaar.Beeld getty

De kritiek van Limbaugh gold het 50.000 woorden tellende Evangelii Gaudium ('De vreugde van het evangelie'), een zogeheten apostolische exhortatie waarin de paus zich uitspreekt voor het enthousiast verspreiden van de Bijbelse boodschap en tegen de manier waarop kerkelijke deskundigen elkaar doorgaans vliegen afvangen.

Voorliefde voor geld
In het schrijven wordt opgeroepen tot een hervorming van de kerk, terwijl elementen uit het kapitalisme worden veroordeeld. Extreme voorliefde voor geld kan volgens de paus leiden tot een 'nieuwe tirannie'.

Limbaugh noemde het 'treurig' dat de paus hiermee 'heel duidelijk laat zien dat hij geen idee heeft waarover hij praat als het gaat over kapitalisme en socialisme, et cetera' (zie video hieronder). In een interview met de Italiaanse krant La Stampa zei de paus dit weekeinde evenwel dat er niets in zijn geschrift staat dat 'niet kan worden herleid tot de sociale doctrine van de kerk'.

Goede mensen
Volgens de paus is het marxisme als politieke en economische filosofie weliswaar 'verkeerd', maar heeft hij gedurende zijn leven tal van marxisten ontmoet 'die goede mensen zijn'. Daarom, aldus paus Franciscus, 'voel ik me niet beledigd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden