Paulien Loerts nieuwe directeur van Athenaeum Boekhandel

Paulien Loerts, directeur van Singel Uitgeverijen, wordt ook de nieuwe directeur van Athenaeum Boekhandel. Zij verwierf samen met investeerder Derk Haank het merendeel van de aandelen en zal voor de vijf boekwinkels van de keten een nieuwe koers uitzetten.

Marjolijn de Cocq
Pauline Loerts. Beeld Lin Woldendorp
Pauline Loerts.Beeld Lin Woldendorp

Ze was de eerste werkzame jaren van haar leven boekverkoper in Haarlem en mede-eigenaar van De Larense Boekhandel. Ze werkte voor boekenorganisatie CPNB en werd directeur van Singel Uitgeverijen met onder meer Querido, Nijgh & Van Ditmar en De Arbeiderspers. Vrijdagmiddag toog Paulien Loerts (55) naar de notaris om te tekenen voor de overdracht die haar meerderheidsaandeelhouder maakt van Athenaeum Boekhandel.

Loerts volgt daarmee Athenaeum-directeur Caroline Reeders (55) op, die vertrekt om per 1 mei algemeen directeur te worden bij uitgeverij Atlas Contact. Het is geen doorsnee opvolging waarbij Loerts alleen de aandelen van Reeders zou verwerven. Ook aandelen van Rob Polak, wiens oom Johan Polak de boekhandel in 1966 oprichtte, kwamen in de verkoop. Hij had al twee jaar geleden te kennen gegeven dat hij als commissaris wilde vertrekken, maar bleef door de coronacrisis en de reorganisatie die vorig jaar werd doorgevoerd langer aan.

Uitgangspunten bij de overname waren dat de boekhandel zelfstandig en onafhankelijk moest blijven, dat meer investeringsruimte nodig was en dat de nieuwe aandeelhouders een hechte band met de boekhandel en het boekenvak zouden moeten hebben. Loerts had eerder al haar interesse kenbaar gemaakt, Haank is als ‘angel investor’ ook medefinancier van Singel Uitgeverijen. Athenaeum en Singel blijven gescheiden vennootschappen.

Halfjaarlijkse kopje koffie

Loerts: “Ik had bij ons halfjaarlijkse kopje koffie met Caroline Reeders gezegd: Mochten jullie nieuwe aandeelhouders zoeken, denk dan ook aan ons. Toen Singel Uitgeverijen zeven jaar geleden zelfstandig werd, vestigden we ons in het Afrikahuis op het Spui boven kledingwinkel Esprit en werden we bijna buren van Athenaeum. Ik begon ik steeds vaker na te denken over boekhandels en te fantaseren over al hun mogelijkheden.”

Ze heeft nu een meerderheid van de aandelen, evenals bij Singel Uitgeverijen. “Daar stond ik ook op, het schept duidelijkheid wie de baas is. Dat is plezierig, heb ik geleerd uit eerdere ervaringen.” Stichting Personeelsfonds Athenaeum Boekhandel is minderheidsaandeelhouder en op Loerts’ verzoek blijft ook Polak als klein aandeelhouder op afstand betrokken. “Het is een boekhandel met een lange traditie, en bij Rob Polak ligt heel veel kennis. Het is fijn als we daarvan gebruik kunnen blijven maken.”

Singel Uitgeverijen is goed door het coronajaar gekomen, aldus Loerts. “Bij de eerste lockdown zijn we erg geschrokken, toen heb ik een tijdje minder goed geslapen. Maar we hebben snel extra financiering geregeld en toen de winkels open gingen hebben we nog nooit zo’n goede zomer en najaar gehad. In de breedte hebben we als uitgevers minder last omdat digitaal zo goed loopt; het digitaal bestellen maar ook de verkoop van e-books en audioboeken. We hebben een omzetdaling van tussen de 10 à 20 procent, dat is naar omstandigheden best goed.”

Veel meer vaste klanten

Dat ligt anders bij Athenaeum, dat vijf vestigingen heeft: Athenaeum Spui en Haarlem, Boekhandel Het Martyrium, Boekhandel Van Rossum en de boekhandel in het Rijksmuseum te Amsterdam. “Het zijn vooral de grote boekhandels in de grote steden die het zwaarst zijn getroffen, kleinere boekhandels hebben vaak veel meer vaste klanten. We weten dat de daling op de vestiging op het Spui groter is dan bij Martyrium of Van Rossum. Maar de winkels mogen steeds verder open dus daar zijn we ons voor aan het klaarmaken.”

Mocht de situatie met covid langer duren, dan is extra financieringsfaciliteit geregeld. “We hebben nadrukkelijk de intentie niet nog een reorganisatie door te voeren. We willen met de mensen die er nu zijn de toekomst in.”

“We gaan nu per winkel, en ook met de webwinkel, kijken wat nodig is. We hebben geld om te investeren, al zeggen we nooit hoeveel geld. Maar, en dat kunnen we niet genoeg zeggen, het is van groot belang dat de boekhandels nu zo snel mogelijk weer helemaal open mogen. Ze zijn essentieel, vrijheid van informatie is een grondrecht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden