Rutger Hauer & Paul Verhoeven te gast op het feestje bij de Nederlandse Consul in L.A.

Paul Verhoeven: ik ben met Hauer mijn alter ego verloren

Rutger Hauer & Paul Verhoeven te gast op het feestje bij de Nederlandse Consul in L.A.Beeld BSR Agency

Acteur Rutger Hauer is op 75-jarige leeftijd overleden, na een kort ziekbed. Hier verzamelen we de reacties.

ANP

Paul Verhoeven is met Rutger Hauer zijn ‘alter ego verloren’. Dat stelt de 81-jarige regisseur in een reactie op het overlijden van de acteur met wie hij vijf keer samenwerkte. Zij maakten samen onder meer iconische producties als Floris, Turks Fruit en Soldaat van Oranje.

“Er zijn mensen van wie de aanwezigheid in je leven zo vanzelfsprekend is dat je je niet kan voorstellen dat het opeens afgelopen is,” meldt Verhoeven aangeslagen. “Rutger was voor mij wat Marcello Mastroianni voor Fellini was, een alter ego. Ik herinner mij alleen maar mooie dingen, ook al waren er echt weleens spanningen. Maar dat hoort erbij. Bij elke film dacht ik: welke rol kan Rutger dit keer spelen?”

Verhoeven stelt dat hij via Hauer zich ‘maximaal kon uitdrukken. Rutger was niet iemand die heel lang over dingen praatte. Als je hem een rol gaf, dan dééd hij gewoon. Sommige acteurs hebben die zeldzame gave’.

De regisseur is blij dat producent Rob Houwer hem begin jaren zeventig dwong de jonge acteur te overwegen voor zowel Turks Fruit als Soldaat van Oranje. “Ik dacht: die jongen uit Floris kan toch geen kunstenaar als Jan Wolkers spelen?”

“Ik ben vooral heel droef dat hij er niet meer is. Ik ga hem vreselijk missen,” aldus Verhoeven.

Monique van de Ven: Ik heb Rutger zo bewonderd

Monique van de Ven ‘kan niet bevatten’ dat Hauer is overleden. Dat zegt de 66-jarige actrice in een reactie.

Het tweetal speelde in 1973 samen in Turks Fruit, nog steeds de best bezochte Nederlandse film ooit. De verfilming van het boek van Jan Wolkers werd onder meer genomineerd voor een Oscar.

“Hij heeft 47 jaar deel uitgemaakt van mijn leven,” meldt Van de Ven. “Na het grote succes van Turks Fruit zijn we altijd bevriend gebleven. We waren niet verliefd, maar toch spatte onze liefde van het doek, zoals hij dat altijd zo mooi omschreef.”

De actrice heeft altijd ‘zijn liefde voor zijn vrouw Ineke, zijn compassie voor mensen, zijn nieuwsgierigheid en zijn levensdrift bewonderd. Die mooie, sterke man is nu weg. Ik ben er kapot van en ik zal hem vreselijk missen’.

Een beeld uit de film Turks Fruit, met Rutger Hauer en Monique van de Ven. Beeld -
Een beeld uit de film Turks Fruit, met Rutger Hauer en Monique van de Ven.Beeld -

Carice van Houten: Rutger was een bijzondere snuiter

Actrice Carice van Houten is ‘geschrokken’ van het nieuws van het overlijden van Rutger Hauer. Dat laat zij in een korte reactie weten.

Van Houten deelde de set met Hauer voor de film Black Butterflies, over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Hauer vertolkte de rol van haar dominante vader.

“Het was een grote eer om met hem te werken,” stelt Van Houten. “Het was een bijzondere snuiter.”

Carice van Houten en Rutger Hauer op de première van Black Butterflies. Beeld ANP Kippa
Carice van Houten en Rutger Hauer op de première van Black Butterflies.Beeld ANP Kippa

NFF: Hauer was van ongekend formaat

Hauer was een ster ‘van ongekend formaat en van bijzonder groot belang voor de Nederlandse film’. Dat stelt directeur Silvia van der Heiden van het Nederlands Film Festival. “Zodra Rutger in beeld verscheen, kon je niet anders dan naar hem blijven kijken. Hij was zoals Paul Verhoeven ooit zei, een magneet op het scherm.”

De Nederlandse filmwereld moet Hauer ‘oneindig dankbaar zijn voor de herinneringen aan de heldhaftige Floris, zijn gepassioneerde en meeslepende Eric in Turks Fruit en de bravoure waarmee hij Erik Hazelhoff in Soldaat van Oranje neerzette. We onthouden zijn imposante vertolking van de ontvoerde Freddy Heineken, de strenge vader van Ingrid Jonker en natuurlijk de onvergetelijk tragische rol van ‘replicant’ in Blade Runner.”

Op het komende NFF, dat eind september plaatsvindt, wordt zeker stilgestaan bij het overlijden van Hauer, stelt Van der Heiden. De acteur kreeg in zijn leven twee Gouden Kalveren, eentje voor zijn hele oeuvre en één Gouden Kalf voor de Cultuurprijs. Dit is op filmgebied de hoogste Nederlandse onderscheiding.

Minister heeft genoten van werk Rutger Hauer

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) is dankbaar voor ‘al het moois’ dat Rutger Hauer heeft gemaakt. “Rutger Hauer is een van de allergrootste acteurs van ons land. Zijn loopbaan besloeg ruim een halve eeuw en strekte zich uit over alle genres: van Sophocles en Shakespeare tot Turks Fruit en Flesh and Blood. Ik heb van zijn werk genoten en ben dankbaar voor al het moois dat hij heeft gemaakt.”

Minister Ingrid van Engelshoven. Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven.Beeld ANP

Houwer: Nederland is zijn filmacteur verloren

“Nederland is zijn enige echte grote filmacteur verloren”. Dat stelt producent Rob Houwer in een reactie op het overlijden van Rutger Hauer. Het tweetal maakte samen vier films, waaronder de klassiekers Turks Fruit en Soldaat van Oranje. “Ik wil niemand tekortdoen,” zegt Houwer. “Maar Rutger was de grootste filmster die we ooit hebben gehad in Nederland.”

Producent Houwer drong er bij Paul Verhoeven, met wie Hauer samen de televisieserie Floris maakte, op aan de acteur ook te overwegen voor Turks Fruit en Soldaat van Oranje. “Rutger had een uitstraling voor de camera zoals je die maar zelden bij mensen ziet. Als hij voor de camera ging staan, dan gebeurde het; Rutger had amper woorden nodig om exact te doen wat er van hem verwacht werd.”

Houwer noemt de acteur ‘een lone wolf: Rutger heeft zijn hele leven precies gedaan waar hij zin in had. En dat heeft hem heel ver gebracht; er zijn volgens mij geen Nederlandse acteurs die zo veel rollen hebben gespeeld als Hauer, en zeker niet in Hollywood.’

Maar bovenal prijst de producent zijn hoofdrolspeler als ‘een goed, lief, bijzonder mens. En nu is hij er niet meer. De filmwereld gaat hem missen, en ik ben heel verdrietig.’

Regisseur Paul Verhoeven (r) en producent Rob Houwer even herenigd. Ook met Esther Way, partner van Houwer. Beeld Schuim
Regisseur Paul Verhoeven (r) en producent Rob Houwer even herenigd. Ook met Esther Way, partner van Houwer.Beeld Schuim

Van Vollenhoven: Hauer was bijzondere man

Pieter van Vollenhoven denkt met heel veel plezier terug aan de ‘vele en inspirerende ontmoetingen’ die hij had met Rutger Hauer. ‘Onze laatste ontmoeting was zelfs op mijn verjaardag! Het was een bijzondere en innemende man. Een man, die in je geheugen staat gegrift!,’ laat Van Vollenhoven, echtgenoot van prinses Margriet, weten op Twitter.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Beeld ANP
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven.Beeld ANP

Jeroen Krabbé: Rutger was een einzelgänger

Rutger Hauer was een geweldige man en een groot acteur, maar ook een einzelgänger. Dat stelt zijn collega Jeroen Krabbé in een reactie op zijn overlijden. “We kenden elkaar een halve eeuw, vanaf de eerste klas van de Toneelschool,” zegt Krabbé. “En het was altijd heel fijn als we elkaar zagen en spraken. Het voelde altijd heel vanzelfsprekend. Maar Rutger was tegelijkertijd niet van de vriendschappen, hij was een einzelgänger.”

Het tweetal speelde in 1977 de hoofdrollen in de klassieker Soldaat van Oranje. De film betekende voor beide acteurs een springplank naar Hollywood. “We hebben zo onwaarschijnlijk hard aan die film gewerkt,” herinnert Krabbé zich. “En het succes was eclatant. Als je samen zoiets meemaakt, schept dat een heel bijzondere band die je nooit meer kwijtraakt.” Later speelden de twee acteurs nog samen in Spetters, ook van Paul Verhoeven.

Hauer was bij uitstek een filmacteur, stelt Krabbé. “Hij was geboren voor de camera, de camera hield van hem. Ik heb ook met hem op het toneel gestaan, maar daar viel hij veel minder op. Zette je hem echter op een filmset, en alle blikken in de ruimte richtten zich meteen op hem. Hij had een ‘presence’ die je maar zeer zelden bij acteurs ervaart.”

Jeroen Krabbé. Beeld ANP Kippa
Jeroen Krabbé.Beeld ANP Kippa

Van der Oest: een filmicoon is overleden

Nederland is een filmicoon verloren. Dat stelt regisseur Paula van der Oest woensdag in een reactie op het overlijden van Rutger Hauer. Zij regisseerde de acteur in Black Butterflies, een van zijn laatste Nederlandse producties.

“Rutger was een mannelijke, krachtige, mysterieuze man,” omschrijft Van der Oest hem. “Als hij in beeld verscheen, vermoedde je gelijk dat hij allerlei geheimen herbergde. Hij had een enorm charisma. En hij had prachtige ogen die in beeld altijd meteen de aandacht trokken.”

De filmmaakster omschrijft Hauer als ‘heel nieuwsgierig, eigenzinnig en levenslustig. Hij was altijd op zoek naar nieuwe ervaringen of avonturen. Zoals de eigen filmschool die hij een paar jaar geleden opeens startte’.

Tijdens het draaien van Black Butterflies in Zuid-Afrika maakte Hauer vaak ritjes met zijn motor. “In Europa en de VS had hij altijd zijn eigen vrachtwagen bij de hand waarmee hij hele einden ging rijden,” weet Van der Oest. “Die motor baarde de producenten ook altijd zorgen. Het was toch een man van eind zestig die op bergachtige weggetjes ging rondscheuren; dat was eigenlijk niet in overeenstemming met zijn contract waarin stond dat hij vanwege de risico’s geen wilde dingen als skiën en duiken mocht doen.”

Paula van der Oest. Beeld ANP Kippa
Paula van der Oest.Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden