Paul Römer vertrekt bij de NTR

Paul Römer vertrekt als directeur van de NTR. Hij legt zijn functie per 1 maart neer, zo maakte hij maandag bekend.

Roelf Jan Duin en Gudo Tienhooven
Paul Römer Beeld ANP
Paul RömerBeeld ANP

Römer volgde in april 2011 Joop Daalmeijer op als directeur van de NTR, dat onder meer Het Klokhuis, Het Sinterklaasjournaal, Podium Witteman en Dream School uitzendt.

Volgens Römer is de tijd rijp voor 'een volgende stap'. "Ik geloof erin dat je jezelf af en toe moet vernieuwen en prikkelen," zei hij maandag.

Römer wil het moment voor zijn dat 'enthousiasme omslaat in routine' en laat naar eigen zeggen de NTR goed achter. Römer heeft nog geen nieuwe functie en er is nog geen opvolger voor hem.

Hervormen
Römer was in zijn functie als omroepbaas geregeld in het nieuws vanwege zijn plannen om de NPO verregaand te hervormen. Zo pleitte hij voor het afschaffen van de STER-spotjes. Als de reclame-inkomsten vervallen, loopt de NPO jaarlijks een slordige 200 miljoen euro mis, maar is er ook geen jaarlijkse onzekerheid meer over het budget.

In zijn visie kon het STER-geld worden opgevangen door marktpartijen als Ziggo en YouTube te laten betalen. Ook pleitte hij voor het transformeren van omroepen tot productiehuizen. Zij zijn dan niet langer verzekerd van zendtijd en krijgen alleen programma's op televisie als de overkoepelende NPO deze bestelt.

De traditionele omroepen krijgen in deze constructie veel minder zeggenschap. Het 'Plan Römer' was niet onomstreden in Hilversum, maar bracht in elk geval een brede discussie op gang over het anders inrichten van het publieke bestel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden