PlusInterview

Paul de Munnik: ‘Mijn eerste hit na Acda en De Munnik is weer met Thomas Acda’

Hij zingt met The Streamers op Koningsdag, heeft een nieuw album en scoorde voor het eerst sinds Acda en De Munnik weer een hit. Daarover gesproken, zit er nog toekomst in dat succesduo? Paul de Munnik (50) vertelt het vol enthousiasme.

Alexander van Eenennaam
Paul de Munnik. Beeld Bob Bronshoff
Paul de Munnik.Beeld Bob Bronshoff

III. Dat is de titel van mijn soloalbum, dat vrijdag uitkomt. Het is mijn derde, vandaar die naam. Deze plaat is een blauwdruk van wie ik ben, meer dan de vorige twee. Bij de eerste wilde ik vooral alles doen waar ik tijdens Acda en De Munnik nooit aan was toegekomen. Allemaal stijlen door elkaar. De tweede was nog te gejaagd, gemaakt vanuit te veel adrenaline.”

“Bij III heb ik de rust gevonden, de rust om sommige stukken beter op te nemen. Ik vond het altijd een kick om een nummer er in één take goed op te krijgen. Dat is ook leuk, maar dat wil niet zeggen dat het niet beter kan. Deze keer heb ik als zanger meer tijd genomen. Door het vaker in te zingen, blijkt het soms beter te worden.”

“Echt netjes zal mijn muziek nooit klinken, zeker op de piano ben ik altijd wat rommelig, maar in de zangtakes staat geen fout meer, durf ik wel te zeggen. Op vorige albums hoor ik ze wel. Als ik nu de eerste platen van Acda en De Munnik luister, dan wemelt het van de fouten. Niet per se erg, het komt voort uit adrenaline, maar onze latere albums waren wel beter.”

“Het is iets van deze tijd, samenwerken met andere artiesten. Ik ben collega’s gaan opzoeken voor inspiratie, zo ben ik met rapper Engel begonnen. Eerst online, daarna echt. We zijn nu een flink eind op weg naar een gezamenlijk album. Ik vergelijk de sfeer in de Nederlandse muziekwereld van nu met die in de cabaretwereld toen Thomas Acda en ik begonnen. Artiesten gunnen elkaar veel en worden beter van de combinatie. Als Kraantje Pappie iets met Guus Meeuwis doet, breiden ze hun publiek uit en stimuleren ze hun creativiteit.”

“Waarom dat vroeger minder was? Ik denk dat dat mede komt door Vrienden van Amstel Live. Elk jaar werk je daar samen met collega’s, merk je hoe leuk dat is, wat voor energie je ervan krijgt. Dit jaar kon het niet doorgaan, maar de stream die ervoor in de plaats kwam, was waanzinnig. The Streamers, waarmee we op Koningsdag optreden bij Paleis Noordeinde, kwamen daaruit voort.”

Losraken

“Thomas en ik worden weer vaak in één adem genoemd. Vorig jaar bij Vrienden van Amstel Live hebben we voor het eerst in jaren gezongen. In 2015 gingen we uit elkaar, en riepen we heel hard dat we niets meer samen zouden doen. We moesten na zo’n intensieve tijd van elkaar losraken. Nu, vijf jaar verder, zijn we daar losser in.”

“Bij The Streamers ontkom je niet aan je grootste hits. Thomas en ik hebben in de laatste vijf jaar geen grote hit meer gehad. Nou ja, tot nu dus, want Als ik je weer zie is inmiddels al meer dan 14 miljoen keer gestreamd. Dat maakten we samen met Maan en Typhoon, ik zag hen tijdens het componeren ook kijken als Thomas en ik zo’n ‘Acda en De Munnikmomentje’ hadden. Zo van: hier gebeurt iets. Thomas en ik matchen natuurlijk goed, het is grappig dat we elkaar toch weer nodig hadden voor een radiohit. Toen het nummer af was, kozen we bewust onze volledige namen als uitvoerenden. In willekeurige volgorde: Thomas Acda, Maan, Typhoon en Paul de Munnik. Sommige radiostations houden zich daaraan, andere hebben toch over Acda en De Munnik. Niet erg, ik word graag in één adem met Thomas genoemd. We zijn goede vrienden. Of we ooit weer echt een duo vormen? Ik zeg geen nooit, maar er zijn geen plannen voor.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden