Paul de Leeuw heeft spijt van parodie

Paul de Leeuw heeft spijt van de parodie in zijn tv-show Langs de Leeuw waarin cabaretiers de draak staken met de moord op de Britse soldaat Lee Rigby. 'Ik draag verantwoordelijkheid voor de show! En het spijt me ten zeerste', reageert Paul op de kritiek.

Beeld uit de tv-show Langs de Leeuw.Beeld VARA

Twee dagen geleden probeerde Paul de Leeuw de verantwoordelijkheid nog van zich af te schuiven naar de cabaretiers die het programma-onderdeel de Kwis verzorgen, waarin de parodie te zien was. 'Het is een zelfstandig item in het programma waar ik de inhoud ook nog niet van ken. Don't shoot the messenger', schreef Paul over de ophef die ontstond in de Britse boulevardpers.

In Langs de Leeuw was zaterdag te zien hoe acteurs, zogenaamd de Engelse inzending van het Eurocrisis Songfestival, met bebloede slagersmessen in de greenroom naar de kijkers zwaaien, een duidelijke verwijzing naar de moord op de militair in Londen.

De cabaretiers Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe hebben dinsdag ook gereageerd op de kritiek en de parodie toegelicht. 'De aanslag in Engeland was schokkend en is een menselijk drama. Dat is niet alleen de publieke opinie, maar ook de mening van de VARA, van Paul de Leeuw en van ons als makers van de Kwis', laten de cabaretiers in een verklaring weten.

Beeld ANP Kippa

Uitlaatklep
'Iedereen verwerkt gevoelens die tragedies als deze oproepen op zijn eigen manier. Cabaretiers zullen lastige emoties het liefst te lijf gaan door er grappen over te maken. Vaak werkt dat goed. Een belangrijke functie van humor is juist dat het een uitlaatklep vormt. Het geeft lucht. Maar soms werkt het minder goed. De pijn of de schok die een bepaald voorval teweeg heeft gebracht is dan zo heftig, dat er - voor sommigen - nog geen plaats is voor luchtigheid."

De cabaretiers vervolgen: 'De Kwis is een onafhankelijk onderdeel binnen het programma Langs de Leeuw en wordt geschreven en ontwikkeld zonder Paul de Leeuw. Wij zijn als makers verantwoordelijk voor wat we doen. De grap met de twee Britten ging feitelijk niet ten koste van de omgekomen militair. Een heel absurde kant van de werkelijkheid (de krankzinnige aanslag) werd afgezet tegen een heel banale kant van de werkelijkheid (de gekte rond het Eurovisie Songfestival). Als mensen zich hierdoor gekwetst voelen, dan betreuren we dat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden