'Patricia Paay wilde dood na verspreiden seksfilmpje'

Zangeres Patricia Paay eiste maandag in de Amsterdamse rechtbank een schadevergoeding van 450.000 euro van onder meer GeenStijl voor het verspreiden van een seksvideo van haar.

Hanneloes Pen
Patricia Paay. Beeld anp
Patricia Paay.Beeld anp

Ook de hoofdredacteur en een redacteur van de site zijn gedaagd, evenals de man die het filmpje op Twitter zette.

De zaak vond bij de civiele rechter plaats onder belangstelling van een groot aantal cameraploegen van onder meer Shownieuws. Paay woonde de rechtszaak in gezelschap van haar echtgenoot bij. Haar advocaat Johan Langelaar had de rechtbank tevergeefs gevraagd de zaak achter gesloten deuren te behandelen.

GeenStijl plaatste februari vorig jaar de link van het filmpje van een Twitteraar, waarop te zien is dat Paay plasseks heeft met een man en hierbij in haar mond werd geplast. Op aandringen van de advocaat van Paay werd de link verwijderd. De video is echter massaal gedeeld via sociale media.

Immateriële schade
De zangeres deed aangifte waarna de politie een man uit Beverwijk aanhield die verantwoordelijk zou zijn voor een account op sociale media waarmee de beelden werden geplaatst. De schadeclaim bestaat uit zowel immateriële als materiële schade, doordat Paay allerlei opdrachten misliep.

"Er is op verschrikkelijke manier met vuil gegooid. Dit heb ik in mijn dertig jaar niet meegemaakt," aldus Langelaar, die vier grote attachékoffers bij zich had.

Video: Patricia Paay komt aan bij rechtbank:

Filmpje
"Het filmpje is van een aantal jaar geleden. Er was afgesproken dat het tussen haar en haar ex zou blijven en dat het ook vernietigd zou worden. Men probeert nu de indruk te wekken dat ze zelf verantwoordelijk is geweest voor de verspreiding, maar dat is niet waar."

Nadat GeenStijl de hyperlink op haar site gezet, kreeg het bijna een miljoen hits. "GeenStijl heeft alleen aan eigen gewin gedacht. Het geld loopt wel binnen als ze ons aanklagen, dachten ze. Men heeft gewoon bewust een keuze gemaakt."

Experiment
Langelaar: "Het filmpje was een experiment binnen de badkamermuren. Er kwamen echter daarop allerlei publicaties in roddelbladen. Te schunnig voor woorden. Als men het als discussiepunt wilde brengen, praat er dan over, maar toon geen filmpje."

Paay is volgens haar advocaten volledig in elkaar gestort en heeft zich een tijd moeten terugtrekken. "Ze wilde dood. Ze heeft nog steeds psychische problemen en heeft zeer tegen de zaak op gezien."

Behalve de civiele zaak loopt er ook nog een strafrechtelijke zaak, die vermoedelijk in juli dient. Het Openbaar Ministerie maakte in februari bekend dat het Geen Stijl vervolgt voor het verspreiden van de seksvideo van Paay. Ook twee mannelijke verdachten moeten voor de rechter verschijnen.

. Beeld anp
.Beeld anp

Whatsapp
De advocaten van GeenStijl en twitteraar Eendevanger die de link naar het bewuste filmpje had geplaatst, keren de zaak volledig om. Volgens de advocaat heeft Paay zelf de seksvideo rondgestuurd.

Jens van den Brink van GS Media: "Paay heeft de filmpjes zelf verspreid, aan minimaal vijf mensen via Whatsapp. Heel Hilversum heeft het vervolgens gezien. Ze heeft de filmpjes ook aan Gerard Joling laten zien, op het strand. Ze deelt seksfilmpjes van haar zelf en van vrienden. Ze heeft Whatsapp verwijderd voordat ze haar telefoon voor onderzoek aan de recherche gaf."

Ze vergelijkt zichzelf met tienermeisjes die slachtoffer zijn van naaktfoto's en extreme pesterijen. Die vergelijking gaat volgens Van den Brink niet op. "Paay is een volwassen vrouw, stond in de Playboy en verspreidde zelf seksvideo's. Als je als BN'er deze video's verspreidt, neem je bewust het risico. Ze heeft eigen schuld. De video was bovendien al openbaar voordat de link op GeenStijl verscheen," aldus Van den Brink.

Uitdagend
"Paays carrière is gebaseerd is op uitdagend zijn, open zijn over seksualiteit, bloot optreden en het tonen van haar borsten in een talkshow. Ze heeft zelf dat imago gekweekt. Dat er opdrachten in de pijplijn niet doorgingen, heeft ze niet bewezen. Integendeel. Ze kreeg na jaren radiostilte juist klussen na die affaire. Ze trad op in Tros' programma Maestro, Linda's Zomersweek, Stelletje Pottenbakkers en BN'ers in therapie. Dat je allerlei dingen hier moet vertellen, is niet leuk. Maar we moeten ons wel verweren als zij 4,5 ton eist."

Paay is, aldus de advocaat, er als winnaar eruit gekomen. "Linda wijdde een heel nummer eraan. Het blad Elle had het erover. Haar collega's schaarden zich achter haar."

Olievlek
De advocaat van twitteraar Eendevanger: "De schade was al ontstaan voordat mijn cliënt de tweet plaatste. Het filmpje ging als een olievlek door heel Nederland. Paay schakelde daarop zelf Van den Heuvel in over het seksfilmpje. Totdat die tijd was het ontstaan van het filmpje volstrekt onbekend. Paay zegt nu dat ze de filmpjes met niemand heeft gedeeld, maar dat is onjuist. Uit politieonderzoek is naar voren gekomen dat ze zelf de filmpjes heeft verspreid. Ze is dus geen slachtoffer."

Patricia Paay komt aan bij de rechtbank met haar advocaat Johan Langelaar. Beeld anp
Patricia Paay komt aan bij de rechtbank met haar advocaat Johan Langelaar.Beeld anp

Playboy
"Ik heb met open mond zitten luisteren naar de andere advocaten. Dat mijn cliënt zelf aandeel heeft geleverd, is onwaar. Dat ze daarna allerlei klussen heeft gekregen... ik heb er geen woorden voor," aldus Langelaar. "De vrouw is er nog stuk van. Maar als je in de Playboy hebt gestaan, mag kennelijk alles," zei advocaat Langelaar na het betoog van de twee advocaten van GeenStijl en de Twitteraar.

Paay kwam zelf ook aan het woord: "Wat ik net heb moeten aanhoren, is bizar. Het is net een slechte film. Bagger! Ik ben altijd trots geweest op mijn carrière. Dat ik dit verzin... dan ben ik toch niet goed snik. Je schaamt je voor alles. Dit is het ergste wat me is overkomen. Ik ben een ander persoon geworden, ik slaap slecht en mijn hart doet zeer. Ik ben er kapot van."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden