Partydrugs steeds normaler en steeds zwaarder

Jongeren vinden het steeds normaler om partydrugs zoals xtc te gebruiken als ze uitgaan. De pillen die 16- tot 24-jarigen gebruiken zijn bovendien steeds zwaarder en worden vaker geslikt, waardoor risico's groter worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Bezoekers van Sensation Black in Amsterdam Arena. (Archiefbeeld) Beeld anp

Van de jongeren die regelmatig een party of club bezoeken, gebruikt 60 procent xtc. Andere uitgaandrugs die in Nederland veel worden gebruikt zijn speed, cannabis, GHB en cocaïne.

Om betere voorlichting te geven aan jongeren moet er een landelijke richtlijn komen voor gemeenten, aldus Trimbos. In het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moet meer aandacht worden besteed aan preventie en ouders moeten handvatten krijgen om het gebruik van uitgaansdrugs door hun kinderen tegen te gaan.

Als redenen om pillen te slikken tijdens het uitgaan, geven jongeren volgens Trimbos aan dat het een manier is om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk en om het volwassen worden (samenwonen, kinderen krijgen) uit te stellen. Ook zeggen ze dat de drempel om deze middelen te gebruiken lager is geworden door sociale media en internet.

Is xtc echt zo gevaarlijk?

Afgelopen oktober was xtc ook zeer negatief in het nieuws. In de berichtgeving over de doden tijdens het Amsterdam Dance Event werd xtc vaak neergezet als een monsterlijke drug. Het was tijd voor nuance. Lees dit stuk van Loes Reijmer.

Het gebruik van drugs is van alle tijden, maar er zijn volgens het Trimbos-instituut per generatie grote verschillen. Het aantal grote festivals (3000 bezoekers of meer) is in dertig jaar tijd vervijfvoudigd. Hoe vaker jongeren een festival bezoeken, des te groter is de kans dat zij drugs gaan gebruiken. In het Amsterdamse uitgaansleven is xtc favoriet: 55 procent van de bezoekers neemt het en dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het zorgelijk dat drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan normaal is geworden. 'Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe.' Van Rijn vroeg het instituut vorig jaar om onderzoek te doen na signalen dat het drugsgebruik om een andere aanpak vraagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden