Parool-oprichter Wim van Norden (97) overleden

Wim van Norden, mede-oprichter van Het Parool, is vandaag op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1945 tot en met 1979 directeur van de krant en de laatst levende Paroolman van het eerste uur. Een courantier met natuurlijk gezag, een idealist en bovenal een moedige oud-verzetsman.

Wim van Norden. Beeld Jordi Huisman

Hij werd in 1941 redacteur, stond aan de stencilmachine en hielp met het verspreiden van de illegale krant. Zelf zei hij daarover: 'Het was vanzelfsprekend mee te helpen. Je groeit er in. Ik heb nooit een besluit genomen om in het verzet te gaan.'

Van Norden werd op 13 juni 1917 in Bussum geboren en kwam uit een welgesteld Joods milieu, een links artistiek nest. Thuis spraken ze veel over politiek, de maatschappij, Hitler en het opkomende fascisme. In 1935 ging hij economie studeren aan de Nederlandsche Handels Hoo­ge­school in Rotterdam. Na het uitbreken van de oorlog stond het voor Van Norden en zijn vrienden, onder wie Simon Carmiggelt en Max Nord, vast dat ze zich niet zouden neerleggen bij de overheersing van de Duitsers.

Nieuwbrief van Pieter 't Hoen
In het najaar van 1940 verspreidde hij met anderen de illegale Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen, de voorloper van de krant, die zou uitgroeien tot een van de belangsrijkste verzetsbladen van Nederland. Hij werd door Frans Goedhart, schrijver van de Nieuwsbrief, opgenomen in de redactie.

Van Norden had verschillende persoonsbewijzen en schuilnamen. Eind 1942 werd bijna de gehele redactie opgepakt. Van Norden zat zes maanden vast in het Oranjehotel van Scheveningen. De oorlog maakte een onuitwisbare indruk op hem, vijftig mensen hadden hun leven gegeven voor de krant.

Perscombinatie
Na de oorlog werd hij directeur. 'Jij hebt economie gestudeerd,' zeiden zijn vrienden.

Wim van Norden legde in 1968 de grondslag voor de Perscombinatie met de fusie tussen Het Parool en de Volkskrant; later kwam ook Trouw erbij. Na zijn terugtreden als directeur werd hij lid van de Raad van Commissarissen en bleef hij secretaris van de Stichting Het Parool.

Tot op hoge leeftijd bleef hij nauw betrokken bij zijn krant. Men won vaak zijn advies in en profiteerde van zijn encyclopedische kennis en formidabele geheugen.

Morgen (30-05) in Het Parool meer over Wim van Norden: Paroolheld van het eerste uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden