PlusAchtergrond

Parels van verzet: Alexandria Ocasio-Cortez deelt haar huidverzorgingsroutine

Een rode lip of veel interesse in mode wordt al snel gezien als te frivool voor een vrouwelijke politicus. Congresswoman Alexandria Ocasio-Cortez heeft er lak aan en deelt nu zelfs online stap voor stap haar huidverzorgingsroutine.

Fiona Hering
Alexandria Ocasio-Cortez. Beeld Getty Images
Alexandria Ocasio-Cortez.Beeld Getty Images

Alexandria Ocasio-Cortez (30) deed het al eerder, een dikke middelvinger op­steken naar degenen die haar een leeg­hoofdige, frivole politicus vinden. Ze deed, als jongste Congreslid ooit, een dansje op Edwin Starrs hit War, alvorens ze voor het eerst haar kantoor binnenstapte, en postte de beelden op sociale media. Een knipoog naar het filmpje dat na haar verkiezing op Twitter was opgedoken, waarin ze al dansend te zien was op een dak, in haar highschooltijd.

Doel van haar aanvallers was te laten zien dat je deze dame niet serieus kunt nemen. Maar het pakte anders uit. De links-radicale AOC, zoals ze sindsdien wordt genoemd, werd er ongekend populair door; de hoop van progressief Amerika. Het leverde haar miljoenen volgers op. Jonge, intelligente vrouwen zijn Washingtons seksistische machomannetjes en machtsspelletjes meer dan zat, en houden van AOC’s spontaniteit en aanpak. Hier en daar mag ze in speeches dan weleens een steekje laten vallen, bij de nauwkeurigheid van namen bijvoorbeeld, maar dat is jeugdig enthousiasme. Ze staat in elk geval ver af van de oude garde.

Zo ver, dat de conservatieven binnen de Democratische partij niet goed weten wat ze met deze Nuyorican (van Puertoricaanse komaf, geboren in New York), eigengereide, ‘losgeslagen’, liberale collega aanmoeten. En evenmin hoe ze haar power moeten gebruiken. Tijdens de Democratische conventie van vorige week, waar Kamala Harris het vicepresidentschap accepteerde, kreeg AOC 90 seconden spreektijd, maar niet van harte. ‘She scares the bejeezus out of the establishment,’ schreef een vrouwelijke columnist van The Boston Herald. Sterker: ‘De top van de Democratische partij voelt zich prettiger bij het idee dat Bill Clinton speecht op de conventie dan zij. Denk daar eens over na: in de ogen van de gevestigde orde is deze dertigjarige socialist een aanzienlijk groter pr-risico dan Jeffrey Epsteins travel buddy.”

Kamala Harris. Beeld AP
Kamala Harris.Beeld AP

Maskertje in de metro

Shocking, maar ach, AOC deed toch haar zegje. Het leven gaat gewoon door, en daarbij hoort ook make-up. Twee dagen na haar speech verscheen er op Vogue.com en op haar eigen sociale media een filmpje waarin AOC haar beauty­geheimen deelt. Bang! Toner, vitamine C-serum, moisturizer, bloedrode lippenstift, het zit allemaal in de tas die ze vier keer per week meezeult op weg van haar huis in New York naar Washington D.C. Heerlijk. François Nars, Estée Lauder, Fenty Beauty, dit is een moderne vrouw die haar beautyklassiekers kent.

We zien hoe ze de dag begint met een eenvoudig regime. Na een korte nacht worden wallen weggewerkt en kiest ze voor een moisturizer met een hoge SPF-factor. ‘Oogleden en oren niet vergeten.’ Soms gooit ze er in de metro nog een vochtinbrengend masker tegenaan. Haar subtiele Narsfoundation helpt haar flawless de dag door. Estée Lauders Long-lasting Double Wear Finish is voor lange dagen, waarna ze ook nog leuk voor een camera dient te verschijnen.

Ze haalt een Fenty Beauty’s Contour Stick over voorhoofd en kaaklijn. Hup, nog wat concealer aangebracht met haar vingers, ‘geleerd via een YouTubetutorial’, en een perfecte eyeliner zetten. Gezegend met beeldige forse wenkbrauwen laat ze weten dat de one brow in de familie zit en er dus altijd veel geëpileerd moet worden. Haar kenmerkende rode lip brengt ze aan als ze zich zelfverzekerd wil voelen. Stila’s Stay All Day ­Liquid Lipstick, kleur beso, is favoriet. Tip: “Kijk daarna in de spiegel en zeg: ik ben de bom en ga deze wereld een betere plek maken.”

Mag deze vrouw haar leven lang gratis mascara en smeersels krijgen? Al die exposure van merknamen, daar kan geen influencer tegenop.

Aangezien AOC beseft dat zo haar serieuze ­reputatie nu ook bij de twijfelaars volledig aan gort ligt – “Man, glitter isn’t going to help me out” – smeert ze graag nog wat glans op haar ogen. “Ik voel me er geweldig door.” Halleluja!

Seksistische bullshit

Hou ervan of niet, change is coming en AOC gaat er met gestrekt been en een knipoog in. Sinds #TimesUp gelden er nieuwe regels in Washington, één daarvan: stijl en inhoud gaan perfect samen en geven juist macht. Rode lippenstift versus grab-’em-by-the-pussy. Vrouwen zijn seksistische bullshit zat. AOC: “Het is mijn ­miniprotest – in een maatschappij waarin je ­altijd wordt verteld dat je niet het juiste gewicht hebt, niet de juiste huidskleur, je bent gewoon niet goed qua whatever dan ook. Sta op en zeg: weet je wat! Jij beslist dat niet. Ík beslis dat.”

Of we binnenkort ook een filmpje met de beautyroutines van Kamala Harris kunnen verwachten, lijkt sterk, gezien haar conservatievere imago en de zware taak die haar mogelijk wacht. Maar met haar intelligentie en vrouwelijkheid kan ze het Donald Trump nog knap lastig maken. Wat Joe Biden die historische avond vorige week droeg, who cares, de wereldpers dook op Harris. Van The Honolulu Star tot de Hindustan Times in Delhi, die Harris’ stijl probeerde te ‘decoderen’ alsof het een militaire missie betrof.

Een wit pak – de kleur die feministes droegen die vochten voor stemrecht, de suffragettes, Hillary Clinton is er dol op, AOC koos er bij haar benoeming ook voor – zal heus zijn overwogen, maar Harris koos voor het minder voorspelbare bordeauxrood. Ze gaat verder dan het witte broekpak, een stille daad van protest omdat veel zwarte vrouwen nog steeds geen kiesrecht hadden toen hun witte zusters al konden juichen.

Sarah Jessica Parker en Michelle Obama (R). Beeld Getty Images
Sarah Jessica Parker en Michelle Obama (R).Beeld Getty Images

De eerste zwarte en Aziatische Amerikaanse vicepresidentskandidaat rekt Washingtons onverbiddelijke dresscode, pakken voor mannen en vrouwen, op met gympen. Ze zou een indrukwekkende collectie Conversesneakers bezitten, van klassieke All Stars tot hippere exemplaren met een dikke zool. Het lijkt een kleine, onbeduidende daad van verzet, maar het geeft haar praktische, comfortabele kledingstijl (voornamelijk zwarte, donkerblauwe en grijze broekpakken of skirt suits in klassieke krijtstreep of ruit) iets jeugdigs. Een nonchalante tegen­hanger van haar geföhnde haren.

Bovendien is de mix van dure designerkleding met stuks van ketens als J. Crew, Gap en Target, van Michelle Obama al een hit gebleken bij het Amerikaanse volk. Dat Harris al 34 jaar voor parels als accessoires kiest, zou haar gevoel voor vertrouwen en loyaliteit bevestigen.

Venijnige kritiek op haar uiterlijk vanuit het Republikeinse kamp blijft vooralsnog achterwege. Ongetwijfeld stilte voor de storm, want seksisme is traditie. Zo werd Hillary Clinton weggezet als zeurende echtgenote die vooral opgesloten moest worden, en vicepresidentskandidaat Sarah Palin bleef in 2008 ‘dat seksspeeltje’. David Carr, columnist van The New York Times, omschreef haar zelfs als uitermate geschikt ‘voor een kalender in een lokale autogarage’. Het witte Valentinojasje dat Palin droeg tijdens haar acceptatiespeech op de Repu­blikeinse conventie, gecombineerd met (daar is ie weer) een parelketting, werd gezien als een ­hypocriete uitgave die niet paste bij haar volkse persoonlijkheid. Het zal je maar gezegd worden.

Sarah Palin. Beeld EPA
Sarah Palin.Beeld EPA

Wasmiddel

Geraldine Ferraro, in 1984 de eerste vrouwelijke vicepresidentskandidaat, kreeg ook flink wat modder naar haar hoofd en deed met opgeheven hoofd een omgekeerde AOC. Ze werd gefotografeerd terwijl ze een supermarkt uitkwam met een XL-pak wasmiddel onder haar arm. Per ongeluk? Welnee, in scène gezet, uit wanhoop om naast de tegenvallende stem van de vrouwelijke kiezer ook ‘the sexist swine vote’, aldus The New York Times, binnen te slepen. Ze was net van de conventie in San Francisco teruggekeerd in haar woonwijk Queens. De eerste dagen na die politieke heksenketel is er dan altijd wat tijd voor ontspanning. Dwight Eisenhower ging in die dagen golfen, Jimmy Carter softballen, de Kennedy’s voetbalden wat af en Ronald Reagan sprong op zijn paard. En Ferraro? Die draaide haar hand niet om voor de stapel wasgoed van haar gezin die al die tijd was blijven liggen. Althans, dat wilde ze het volk doen geloven.

In 2020 hoeven vrouwen niet meer te bewijzen dat ze het huishouden onder controle hebben. Beter hebben ze hun toilettas en garderobe op orde. Getuige Michelle Obama’s gouden Balenciagalaarzen tot op het dijbeen, die ze droeg tijdens een avond ter promotie van haar memoires. Prijskaartje: 3900 dollar. Een frivoliteit die ze zich weliswaar pas ná vertrek uit het Witte Huis durfde te veroorloven. Of er nog een boodschap achter zat, wilde moderator en actrice ­Sarah Jessica Parker weten. Welnee, Obama vond ze gewoon ‘really cute’. Net als AOC haar rode lippen.

En zo is het, vooral flink blijven smeren, en in de woorden van AOC: “Laten we de dag plukken en de macht bestrijden.”

Geraldine Ferraro. Beeld Sygma via Getty Images
Geraldine Ferraro.Beeld Sygma via Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden