Tips

PAN Podium

Op PAN Podium staan de uiteenlopende kunstdisciplines, de kunstmarkt en de lol van het verzamelen centraal. Tijdens themadagen met inspirerende gesprekken en interactieve presentaties komen zo’n beetje alle verschillende invalshoeken van de kunstwereld aan bod. Een greep uit het rijke aanbod (mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds).

Het Parool

Zondag 20/11: The Culture of Collecting

Waar moet je op letten bij het kopen/verzamelen van fotografie, prenten & tekeningen en moderne kunst? Vereniging Rembrandt legt de essentie van het verzamelen bloot door in gesprek te gaan met museale en particuliere verzamelaars.

Maandag 21/11: Meesterlijk materiaal

Hebe Verstappen, hoofd van het TextielLab in Tilburg, gaat in gesprek met kunstenaars Marcus Kueh en Koen Taselaar over het borduren van de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch. Fotograaf Koos Breukel, cultureel ondernemer Arjen Pels Rijcken en Sabine Craft-Giepmans, hoofd onderzoek en ontwikkeling RKD, komen vertellen hoe zij de tentoonstelling Love Stories vanuit de National Portrait Gallery in Londen naar de Hermitage hebben gehaald.

Dinsdag 22/11: Kunst, keramiek en koken

Alexandra van Dongen, kunsthistoricus en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, spreekt over de rol van keukengerei en serviesgoed in de schilderijen van Vincent van Gogh. Directeur van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC), Geertje Jacobs, spreekt over innovatie binnen de kunstpraktijk. Het EKWC ontvangt jaarlijks artists-in-residence die werken aan uiteenlopende projecten waarbij keramiek het vertrekpunt vormt. Karin Gaillard, voormalig conservator Europese keramiek van Keramiekmuseum Princessehof spreekt over ‘the making of ’ van het boek Kunst en koken met 45 gerechten voor 45 topstukken uit de collectie van Princessehof die smaken en culturen verbinden.

Woensdag 23/11: Global Stories

Journalist Hans den Hartog Jager gaat in gesprek met kunstenaar Raquel van Haver van Kersgallery en Azu Nwagbogu, oprichter African Artists’ Foundation, over de herdefiniëring van de rol van een kunstinstelling. En Nina Folkersma, directeur Amsterdam Art, gaat in gesprek met Bukola Oyebode, hoofdredacteur van TSA Magazine, Carla Schulting, verzamelaar van hedendaagse kunst uit Afrika en kunstenaar Buhlebezwe Siwani.

Donderdag 24/11: Art Connects

Jelmer Wijnstroom, winnaar van de vierde editie van de VBCN OPEN curatorenprijs, spreekt over de functie van bedrijfscollecties en wat beeldende kunst nog voor werknemers betekent. CODART brengt conservatoren van Nederlandse en Vlaamse oude meesters wereldwijd samen. In drie lezingen wordt vanuit verschillende perspectieven gereflecteerd op het verzamelen van Nederlandse en Vlaamse kunst, vroeger en nu. ArtTable Nederland, dé netwerkorganisatie voor vrouwelijke professionals in de beeldende kunst, spreekt met de creatief directeur van Nxt Museum, Natasha Greenhalgh en galeriemanager Anne de Jong van Upstream Gallery over new media art.

Vrijdag 25/11: Desirable Design

Designdeskundige Jeroen Junte gaat in gesprek met Ingeborg de Roode, curator van het Stedelijk Museum, en kunstenaar Joana Schneider over duurzaam design. Ook spreekt hij met artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut, Aric Chen, en Nederlands installatiekunstenaar en ontwerper Marjan van Aubel over onder andere zoöp-architectuur en solar design.

Zaterdag 26/11: Establishing Heritage

Julian Radcliffe, oprichter en voorzitter van Art Loss Register, vertelt hoe restituties worden bedongen, hoe onbetaalbare objecten worden teruggehaald uit de onderwereld en hoe dieven en helers voor de rechter en achter de tralies belanden. De Vereniging Nederlandse Kunsthistorici praat over verzamelinspiratie. En voor het eerst wordt de VNK x PAN Scriptieprijs uitgereikt. Met deze prijs willen de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici en de PAN onderzoek stimuleren naar de kunst van het verzamelen en het vakgebied van de kunsthandel en dit onder de aandacht brengen.

Zondag 27/11: Kunst & Kids

Kinderboekenschrijver Manon Berns, bekend van de serie Blockbusters, presenteert met illustrator en vormgever Roxane Paalman het boek Stoere verhalen over kunst (7+), dat kinderen uitdaagt om langer naar kunst te kijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden